Foto: Shutterstock
Lai Latvijā plašāk tiktu izmantoti atvērtie dati, kas ir brīvi pieejama bezmaksas informācija bez atkalizmantošanas ierobežojumiem, lielāka vērība būtu jāpievērš datu kvalitātei, aktualizēšanai un atbilstošāku formātu pieejamībai. Tāpat ir jāveicina valsts un uzņēmējdarbības sektora izpratne par atvērto datu lomu un to atkalizmantošanu, secinājuši eksperti ceturtajā Atvērto inovāciju seminārā.

Atvērtie dati nodrošina plašas iespējas, jo, padarot pieejamas aizvien vairāk informācijas sistēmu krātuves, biznesam ir iespēja radīt jaunus pakalpojumus, kas var nodrošināt pienesumu ekonomikai un jaunas iespējas iedzīvotājiem. Latvijā atvērto datu jomā svarīgs ir izzināšanas posms, lai informācija būtu pieejama ikvienam. Tāpat svarīga ir domāšanas maiņa, lai valsts sektors un sabiedrība atvērto datu jomā neredzētu draudus, bet tieši otrādi – jaunas iespējas datu atkalizmantošanai un apstrādei. Protams, datu atvēršana ir jāveic pārdomāti.

Ir pagājuši divi gadi, kopš darbojas valsts atvērto datu portāls, kur tiek publicētas dažādas datu kopas. Latvijā šajā jomā vēl daudz darāmā, esam sākuma stadijā. Un ir vairāk jāpiedomā par datu kopu formātiem, lai nav jāpavada daudz laika pirms datu apstrādes. Vēl aizvien ir datu kopas pdf un citos grūti nolasāmos formātos, kas no datu atkalizmantošanas viedokļa nav pateicīgākais formāts. Vienlaikus ir svarīgi ne tikai apkopot datus, bet tos arī anonimizēt. Šobrīd ir dažādas datu anonimizēšanas tehnikas, tai skaitā datu kriptēšana, pasākumā stāstīja IT uzņēmuma "Emergn" Mašīnmācīšanās laboratorijas vadītājs Aldis Ērglis.

Viens no pozitīvajiem piemēriem atvērto datu jomā Latvijā ir uzņēmums "Latvijas valsts meži" (LVM). "Ikdienā mums ir jābūt ātriem, jāpieņem gudri lēmumi, un tas nebūtu iespējams bez tehnoloģiju izmantošanas. LVM strādā ar daudzām un dažādām informācijas sistēmām, arī sniegto pakalpojumu spektrs ir plašs," skaidro LVM Biznesa sistēmu risinājumu direktors Māris Kuzmins.

LVM aktīvi iesaistās ģeotelpisko informācijas tehnoloģiju attīstības veicināšanā un atbalsta atvērto datu iniciatīvu, kā arī uztur vienu no lielākajām ģeotelpisko datu kopām Latvijā. Daļa no attiecīgajiem datiem un pakalpojumiem tiek piedāvāta lietotājiem kā brīvpieejas dati, un interesenti ir aicināti tos izmantot izglītības, izpētes, zinātnes un kvalitatīvu ģeotelpisku lietotņu un informācijas sistēmu izstrādes vajadzībām.

Valsts atvēro datu portālā data.gov.lv vislielākā interese ir par LVM meža zemju īpašnieku nogabalu ģeotelpiskajiem datiem, meža zemju īpašnieku kvartālu ģeotelpiskajiem datiem, LVM meža instrastruktūras ģeotelpiskajiem datiem, kā arī LVM rekreācijas un tūrisma vietu ģeotelpiskajiem datiem.

"LVM rīcībā ir daudz dažādu datu, un vienā brīdī sapratām, ka informācija varētu būt saistoša arī citiem interesentiem. 2017. gadā pieņēmām lēmumu atvērt datu kopas. Esam novērojuši, ka tagad saņemam mazāk informācijas pieprasījumu, jo iepriekš dažādus datus regulāri sniedzām studentiem un dažādām organizācijām. Tas bija diezgan laikietilpīgi, jo vajadzēja nokārtot nepieciešamās formalitātes," stāsta Kuzmins.

Kopš LVM datu atvēršanas, viņš ir novērojis vairākus datu atkalizmantošanas piemērus – datu kopas izmanto, piemēram, Karšu izdevniecība "Jāņa sēta", meža apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji, meža nozares uzņēmumi, mērniecības uzņēmumi, studenti u.c. LVM atvērto datu kopas izvieto savā portālā lvmgeo.lv/dati, kā arī valsts atvērto datu portālā data.gov.lv informācija tiek aktualizēta reizi nedēļā.

Šis un līdzīgi materiāli ir atrodami inovāciju un tehnoloģiju mājaslapā Labsoflatvia.com. Portāla mērķis ir informēt, iedvesmot un iedrošināt uzņēmējus, zinātniekus, investorus, biznesa uzsācējus un citus interesentus meklēt attīstības iespējas, sadarboties un kopīgi attīstīt inovāciju un tehnoloģiju vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!