Foto: Publicitātes attēli
Pirmajā Pašvaldību atvērto datu hakatonā triumfēja komanda "EduFuture", kas piedāvāja risinājumu, kā novērtēt jebkuru Latvijas skolu un prognozēt tās iespējamo dzīvotspēju, ņemot vērā skolēnu skaitu, eksāmenu rezultātus, sasniegumus mācību olimpiādēs un citus rādītājus.

Otrā vieta tika piešķirta komandai "Spriditis.club", kas izveidoja interaktīvu karti, kur ikviens var atrast informāciju par savu nākotnes dzīvesvietu – kāda ir apkārt esošā infrastruktūra, cik maksā mājokļi konkrētajā rajonā, kāds sabiedriskais transports un izglītības iestādes tuvumā ir pieejamas, utt.

Savukārt trešo vietu izcīnīja komanda "Find Your Doctor", kas izveidoja meklētāju, kur atrast informāciju par pieejamajiem ārstiem reto slimību pacientiem.

Balvās uzvarētāji saņēma finansiālu atbalstu – pirmās vietas ieguvēji tika pie 1000 eiro, otrai vietai –750 eiro, bet trešajai – 500 eiro. Tāpat labākās komandas tika pie biļetēm uz "TechChill" un iespēju trīs mēnešus izmantot apmaksātu darba vietu Cēsu kopstrādes telpā.

Kopumā hakatonā piedalījās 14 komandas, kurām tika dots uzdevums, izmantojot atvērtos datus izstrādāt inovatīvu mobilo lietotni vai tīmekļa vietni, kas risinātu pašvaldības izvirzītu problēmu, piedāvājot astoņus tematiskus virzienus – vide, transports, izglītība, iedzīvotāji, drošības veselība, attīstība vai kultūra. Dalībnieki gan drīkstēja aptvert plašāku tematu loku.

Valmierā notikušo hakatonu organizēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociāciju (LATA). Hakatona mērķis bija veicināt sabiedrības un IT uzņēmēju izpratni par atvērto datu iespējām inovatīvu produktu un pakalpojumu radīšanā, veicināt pašvaldību un valsts pārvaldes datu atvēršanu un to plašāku pielietojumu, kā arī parādīt pašvaldību, to iedzīvotāju, uzņēmēju vai tūristu ieguvumus, radot produktus vai pakalpojumus no atvērtajiem datiem.

"Hakatoni ir lielisks veids, kā parādīt atvērto datu izmantošanas iespējas un ieguvumus. Ja 24 stundu laikā var radīt šādus risinājumus, tad grūti prognozēt kādi risinājumi tiks radīti, šiem aktīvistiem turpinot attīstīt savas ieceres. Prieks par tām pašvaldībām, kuras aktīvi iesaistījās gan datu sagatavošanā, gan uzdevumu došanā hakatona dalībniekiem. Šis bija tikai pirmais solis pašvaldību rīcībā esošo datu plašākas pieejamības nodrošināšanai. Ceram, ka hakatonā radītie risinājumi būs kā piemērs citām institūcijām, mudinot tās izmantot atvērto datu sniegtās iespējas, radot jaunus pakalpojumus gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem," hakatona rezultātus vērtē VARAM Publisko pakalpojumu departamenta speciālists un atvērto datu eksperts Mikus Jēkabsons.

"Pašvaldību rīcībā ir ievērojami datu resursi, kurus pašvaldībām ne vienmēr iespējams apzināties un pilnībā izmantot to potenciālu. Šis hakatons tam ir kā katalizators. Ceru, ka idejas, kas šeit tika attīstītas, gūs arī tālāku pielietojumu pašvaldību darbā," pasākumu vērtē LATA valdes priekšsēdētājs Jānis Treijs.

Pašvaldību atvērto datu hakatonā piedalījās pašvaldību darbinieki un jaunie uzņēmēji, programmatūru izstrādātāji, statistiķi, datu analītiķi un pētnieki, žurnālisti, datu kopienas aktīvisti, vizualizāciju eksperti, studenti un citi interesenti, kurus interesē radošas un tehnoloģiskas biznesa idejas, kuras balstītas uz atvērto datu izmantošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!