Pēc tam, kad vairāku tehnisku ķibeļu dēļ NASA bija spiesta līdz šim jaudīgāko uzbūvēto raķeti – "Space Launch System" jeb SLS – nosūtīt atpakaļ uz angāru pārbaudei un problēmu novēršanai, tā nu atkal slejas pretī debesīm uz starta platformas 39B Kenedija vārdā nosauktajā kosmosa centrā Floridā. No šīs pašas platformas startēja arī vairākas "Apollo" Mēness misiju raķetes 60. un 70. gados.

SLS jau trīs reizes pabijusi starta vietā – pirmo reizi martā un jūnijā, lai veiktu degvielas uzpildīšanas un izsūknēšanas pārbaudes, kā arī augustā, kad bija jānotiek startam. To divreiz atcēla, jo konstatēta sašķidrinātā ūdeņraža noplūde no galvenās tvertnes. 27. septembrī Floridai tuvojās viesuļvētra Īans, un raķete nogādāta atpakaļ angārā, lai dabas stihiju pārlaistu drošībā. Tur arī veiktas pārbaudes un sākts darbs pie konstatēto kļūmju novēršanas.

Nākamais laika logs startam ir 14. novembris – plānots, ka raķete pacelsies agrā rītā, ap pulksten 06.01 pēc Latvijas laika. Šoreiz, ja nebūs tādu ārēju faktoru kā nelabvēlīgi laikapstākļi, visam jānorit pēc plāna, sola NASA.

"Ja mēs nebūtu pārliecināti, mēs raķeti nevestu uz starta platformu," preses konferencē paziņoja aģentūras pārstāvis Džims Frī. Viņš atzina, ka "Artemis I" misija – pirmā no trim šobrīd ieplānotajām Mēness misijām ar SLS kā nesējraķeti – jau no paša sākuma bijusi izaicinājumiem pilna. Raķete nekad līdz šim nav izmēģināta un ir visai sarežģīta, pauda Frī. "Labā ziņa ir tāda, ka šo problēmu risināšanas procesā mūsu komanda aug un arvien vairāk iemācās par šo palaišanas sistēmu."

Pēdējo piecu nedēļu laikā SLS nomainītas baterijas lidojuma ārkārtas pārtraukšanas sistēmai, kurai jāiznīcina raķete lidojumā, ja tā novirzās no trajektorijas un sāk apdraudēt apdzīvotas vietas. Tāpat uzlādētas kuģa "Orion" baterijas. Šajā lidojumā cilvēki kosmosā vēl nedosies – "Artemis I" kosmosā nogādās vairākus nelielus satelītus, bet pēc tam "Orion" kapsula dosies ceļā līdz Mēnesim, riņķos orbītā ap to, pēc tam atgriežoties uz Zemes.

"Artemis II" lidojums varētu notikt 2024. gadā – nu ar astronautiem "Orion" kuģī. Visbeidzot "Artemis III" būs brīdis, kad pēc vairāk nekā pusgadsimtu ilga pārtraukuma cilvēki atkal izkāps uz Mēness.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!