Foto: Publicitātes attēli

Lai Latvijas iedzīvotāji pilnveidotu savas zināšanas darbam ar tehnoloģijām un paplašinātu savas digitālās prasmes, no 6. maija ikvienam interesentam arī latviešu valodā ir iespēja apgūt pasaulē par populārāko atzīto tiešsaistes datorzinātņu mākslīgā intelekta (MI) kursu "Elements of AI". Studiju kursa pildīšanai nav nepieciešamas priekšzināšanas par MI vai programmēšanas prasmes.

"IT Izglītības fonds – Start(IT)", kas ir oficiālais "Elements of AI" partneris Latvijā kopā ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), ir izvirzījis mērķi kursa apguvē iesaistīt vismaz vienu procentu Latvijas sabiedrības.

"Elements of AI" ir pieejams bez maksas. Reģistrēties vari, klikšķinot šeit.

Kursa autori ir tehnoloģiju uzņēmums "Reaktor" un Helsinku Universitāte. Kursu finansē Somijas valdība Somijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē 2019. gada ietvaros. Tulkojumu ES valodās nodrošina Eiropas Komisija.

"Mākslīgais intelekts ir nākamā, iespējams, varbūt pat beidzamā tehnoloģijas pakāpe, ko cilvēces vēsturē mēs esam sasnieguši. Taču mākslīgā intelekta pētniecībā un mākslīgā intelekta pielietojumā mēs atrodamies tikai sākumstadijā. Tādēļ ir ļoti svarīgi izprast to, kas ir mākslīgais intelekts, kā tas darbojas un kā tas ir pielietojams, lai varam izvērtēt, kādos gadījumos mākslīgais intelekts dod mums daudz labākus rezultātus un kad tas mums būtu nevēlams," kursa prezentācijas pasākumā uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits.

"Ir svarīgi, lai ikvienam tiktu dota iespēja saprast, kas ir MI un kā to var izmantot. Jūs nekad neesat par vecu, lai apgūtu jaunas prasmes – mūžizglītība ir pārtikušas sabiedrības atslēga. Tagad ir īstais laiks apgūt MI pamatus un sagatavoties nākotnes izaicinājumiem. Piemēram, vai zinājāt, ka MI arvien vairāk tiek izmantots veselības datu vākšanas un analīzes jomā?" par MI pielietojuma iespējām padomāt aicina Somijas vēstniece Latvijā Rita Korpivara.

"Start(IT)" ar kampaņas saukli #DomāUzPriekšu aicina visus Latvijas iedzīvotājus nebaidīties un reģistrēties kursam. "Studiju kurss ir viegli uztverams. Tā apguve prasa vidēji 25 līdz 30 stundas, to ikviens var pildīt sev brīvā laikā un savā tempā, tam nav noteikta uzsākšanas vai noslēguma laika. Gandarījuma sajūta par izpildītajiem uzdevumiem un apgūto vielu ir milzīga. Pati pēc izglītības esmu politoloģe, bet pamazām apgūstu gan programmēšanas pamatus, gan šo kursu pabeidzu un ieguvu sertifikātu," skaidro "Start(IT)" izpilddirektore Evija Celma.

"Vislabākos rezultātus ir iespējams panākt, cilvēkam un MI strādājot kopā. Lielākā daļa jeb 72% cilvēku Latvijā apliecina, ka viņiem būtu nepieciešams papildināt savas digitālās prasmes. MI kurss ir lieliska iespēja to paveikt. MI attīstība paver jaunu izpētes laikmetu, kas nākotnē sabiedrību ietekmēs tikpat lielā mērā kā automašīnu izgudrošana," novērojumos dalās "Start(IT)" priekšsēdētājs un informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma Accenture vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

Kopš "Elements of AI" izveides 2018. gada pavasarī tam reģistrējušies 400 tūkstoši cilvēku no vairāk nekā 170 valstīm. 25% no tiem, kas reģistrējušies, ir virs 45 gadiem, 40% ir sievietes. Helsinku Universitātē, kura ir viena no kursa autorēm, datorzinātņu studiju programmās par 80% pieaudzis sieviešu pieteikumu skaits.

Studiju kursa adaptācijā lielu ieguldījumu sniegusi RTU, kas ir atbildīga ne tikai par kursa tehnisko uzraudzību Latvijā, bet arī par studiju kredītpunktu piešķiršanu gan saviem studentiem, gan ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kas varēs pieteikties RTU mūžizglītības sertifikātam. ""Elements of AI" ir RTU atzīts brīvās izvēles un tālākizglītības studiju kurss. Tas ir ceļa sākums turpmākai mākslīgā intelekta zināšanu papildināšanai un paplašināšanai. RTU piedāvā pilna laika un tālākizglītības studijās apgūt mākslīgā intelekta, datizraces un mašīnmācīšanās studiju kursus," saka Jānis Grabis, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Informācijas tehnoloģijas institūta direktors.

Kursam ir sešas daļas un 25 uzdevumi, kas sniedz ieskatu MI pamata metodēs. Pēc studiju kursa beigšanas ikviens varēs izprast būtiskākos MI aspektus, kritiski spriest par MI jautājumiem un apgalvojumiem, tādējādi uzlabojot savas digitālās prasmes un zināšanas darbam ar MI risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!