Aizvadītajā naktī NASA misijas DART kuģis veiksmīgi gāja bojā, proti, izdarīja tieši to, kas tika gaidīts – ietriecās 160 metrus platajā asteroīdā "Dimorphos" ar mērķi izmainīt tā trajektoriju un pārbaudīt, vai nākotnē šādā veidā varam no kursa novirzīt Zemei potenciāli bīstamus kosmosa akmeņus. Ņemot vērā to, ka objekts atrodas 11 miljonus kilometru attālumā no Zemes, trāpīt pa 160 metru lielu mērķi, kas lido milzu ātrumā, nav nemaz viegli. Taču viss noritēja gludi, un daži inženieri pat pauda vilšanos, ka pēdējā brīdī nenācās risināt kādu no vairākiem desmitiem ārkārtas scenāriju, kam komanda bija gatavojusies.

DART ietriecā asteroīdā naktī uz otrdienu, pulksten 2.14 pēc Latvijas laika. Kad asteroīds beidzot parādījās kuģa navigācijas kameras redzes lokā, komandu pārņemis gan prieks, gan šausmas vienlaikus, atzinusi DART misijas sistēmu inženiere Elēna Adamsa.

"Asteroīds mūsu redzeslokā parādījās pirmo reizi. Pirms tam mums nebija ne jausmas, ko gaidīt. Īsti nezinājām pat asteroīda formu, taču zinājām, ka tam trāpīsim. Domāju, visi tobrīd aizturēja elpu. Esmu pat pārsteigta, ka neviens nenoģība," mirkļus pirms trieciena raksturo Adamsa.

Inženieriem vienkārši atlika gaidīt un vērot – nekāda iejaukšanās nebija vajadzīga. "Misija noritēja tieši tā, kā paredzēts, nevajadzēja veikt korekcijas," preses konferenē pēc trieciena apstiprināja DART navigācijas inženieris Marks Jenseniuss. Adamsa piebilda, ka tā pat bijusi zināma vilšanās.

Mēs bijām sagatavojušies 21 dažādiem ārkārtas scenārijiem, bet nevienu no tiem nenācās risināt.
Elēna Adamsa
Tomēr viņa ar komandu pauda gandarījumu par skaisti paveiktu darbu – sajūtas esot brīnišķīgas.

Par to, vai mērķis ir sasniegts un "Dimorphos" orbīta ap savu lielāko kompanjonu "Didymos" ir izmainīta, vēl nevar spriest. "Viņu darbs (domāti par kuģa navigāciju atbildīgie) nu ir galā, bet mūsu tikai sākas," vietne "Space.com" citē Kerolinu Ernstu, DART sensoru speciālisti un planētu pētnieci. Datu analīze prasīs vairākus mēnešus.

Foto: NASA/Johns Hopkins APL

Pēdējo attēlu DART nepaspēja nosūtīt līdz galam. Tas uzņemts sešu kilometru attālumā no asteroīda virsmas apmēram sekundi pirms trieciena.

Kaut pats DART kuģis, protams, vairs uz mājām nekādus datus nosūtīt nevar – tas ir satriekts sīkos gabalos –, sadursmes sekas no malas vēroja satelīts LICIACube, kas no DART atdalījās jau divas nedēļas iepriekš. Savukārt to, cik ļoti izmainījies "Dimorphos" apriņķošanas periods, pētīs ar teleskopiem no Zemes.

Iepriekš tas aizņēma 11 stundas un 55 minūtes. Pēc trieciena tas varētu būt sarucis par vismaz minūti, bet cerības ir, ka pat par 10 minūtēm. Šos datus zināsim pēc apmēram diviem mēnešiem.

Jāatgādina, ka uz "Dimorphos" pēc pāris gadiem dosies vēl viens lidaparāts – Eiropas Kosmosa aģentūras zonde "Hera", kurai arī līdzi būs vēl vairāki nelieli satelīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!