Foto: Attēls no Dinas Lindas Mīlbergas personīgā arhīva
Valmieras koprades darbnīcā "DARE" no 2022. gada janvāra līdz pat septembra beigām aktīvi ikdienas darbos iesaistījās un palīdzēja Lisa Linh Chi Tran, kura projekta "DARE to grow" ietvaros tika uzņemta Valmierā kā brīvprātīgā. Lisa atbalstīja darbnīcu "DARE" radošo darbnīcu organizēšanas procesā, vadīšanā, sociālo mediju satura radīšanā, dažādos ikdienas darbos un citos radošajos projektos. Kā stāsta pati brīvprātīgā Lisa: "Katra diena, ko pavadīju, strādājot "DARE", bija lieliska un vienmēr piepildīta ar jaunu zināšanu apguvi."

Valmieras koprades darbnīca "DARE" kopā ar Valmieras Attīstības aģentūru piedāvāja iespēju diviem jauniešiem pavadīt laiku līdz pat 10 mēnešiem Valmierā. Projektu atbalstīja Eiropas Savienības programma "Eiropas Solidaritātes korpuss". Lisa atklāj, ka šis projekts viņai šķitis kā iespēja atrast savu sen aizmirsto aizraušanos – caur radošiem darbiem mācīties, realizēt oriģinālas idejas un apgūt jaunas iekārtas. Latviju un valmieriešus Lisa raksturo kā ļoti izpalīdzīgus un atsaucīgus, neskatoties uz valodas barjeru, kas kādreiz varētu būt šķērslis. Lisa par Valmieru saka: "Šeit ir ļoti skaisti, zaļie meži un daba visapkārt liek ikdienā justies mierīgāk un domas vieglāk raisās."

Valmieras Attīstības aģentūras un darbnīcas "DARE" darbinieki atzīst, ka uzņemt brīvprātīgos jauniešus no ārzemēm ir bijis gan liels izaicinājums, gan liela laime, jo tādā veidā varēja palīdzēt brīvprātīgajiem ne tikai paplašināt redzesloku un apgūt jaunas prasmes, bet arī katru dienu mācīties no viņiem ko jaunu, piemēram, par citu valstu kultūrām.

Lisai bija ļoti liels prieks pavadīt vasaru Latvijā un iepazīties ar mūsu valsts kultūru. Viņai Vasaras saulgriežu svinēšana bijis patiesi maģisks un nekad vēl nepieredzēts notikums. Tāpat brīvprātīgā izceļ Valmieras pilsētas svētkus jūlijā ar pozitīvo cilvēku kņadu visapkārt. Jautāta par brīvprātīgo darbu un vai to ieteiktu citiem jauniešiem, viņa atbild viennozīmīgi: "Es varu tikai no visas sirds ieteikt izmēģināt brīvprātīgo darbu. Pateicoties dažādām iegūtajām pieredzēm, es esmu spējusi veidot savu pašizaugsmi. Man ir dota iespēja iepazīt pavisam citādāku valsti no tās, kurā esmu uzaugusi un vidi, pie kuras esmu pieradusi. Tā ir patīkama izkāpšana no savas komforta zonas, jaunu un fantastisku cilvēku iepazīšana. Šo laiku Latvijā es ļoti novērtēju un ceru, ka arī citiem jauniešiem šāda iespēja būs pieejama."

Projekts "DARE To Grow" tiek finansēts ar Eiropas Komisijas programmas "Eiropas Solidaritātes korpuss", kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Brīvprātīgā darba iespējas jauniešiem

Jaunieši, kuri ir vecumā no 18 līdz 30 gadiem un arī vēlas izbaudīt brīvprātīgā darba pieredzi, aicināti ieskatīties "Eiropas Solidaritātes korpuss" datubāzē, kur šobrīd ir izdevība pieteikties vairāk nekā 300 ES finansētām brīvprātīgā darba iespējām. Plašāka informācija par programmas "Eiropas Solidaritātes korpuss" brīvprātīgo darbu atrodama JSPA tīmekļa vietnes sadaļā "Brīvprātīgais darbs jauniešiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!