Foto: Shutterstock

Ventspils Augstskola (VeA) piedāvā 8. – 12. klašu skolēniem lielisku izdevību tuvāk iepazīt tehniskās zinātnes aizraujošās STEM kluba nodarbībās. Nodarbības notiks darba dienās (izņemot pirmdienas) no pulksten 14.15 līdz 17 VeA laboratorijā E1. Ko nodarbībās varēs apgūt – lasi rakstā.

Kas ir STEM klubs?

STEM klubs ir vieta, kur pulcēties tiem, kurus interesē tehnoloģijas un kuriem ir vēlme iemācīties tās izprast padziļināti, kā arī uzbūvēt kādu ierīci pašu rokām.

STEM klubā var apgūt elektronikas, robotikas un 3D printēšanas pamatus, kā arī strādāt pie savām idejām šajā jomā. STEM kluba biedri, kuri apmeklē klubu vismaz reizi nedēļā, var piedalīties dažādās sacensībās un konkursos, piemēram, ar STEM klubā uzbūvētiem robotiem var piedalīties dažādās robotikas sacensībās, bet iegūtās zināšanas var pārbaudīt elektronikas konkursos.

STEM klubā varēs nostiprināt zināšanas fizikā, programmēšanā un matemātikā, kas noderēs arī skolas gaitās. Tāpat STEM klubā var izstrādāt savu zinātniski pētniecisko darbu.

Par kluba biedru var kļūt 8. – 12. klases skolēni. Ja kādam ir mazāks brālis vai māsa, kuru arī interesē šādas nodarbības, skolēns drīkst viņu ņemt līdzi ar nosacījumu, ka pats palīdzēs brālim vai māsai tikt galā ar uzdevumiem.

Kā notiek nodarbības STEM klubā?

STEM klubā nodarbībās tiek krāti pieredzes punkti, lai, līdzīgi kā datorspēlēs, varētu izaugt līdz nākamajam līmenim. Atnākot pirmo reizi uz nodarbību, skolēns sāk ar pirmo līmeni. Pildot dažādus praktiskus uzdevumus un apgūstot jaunas prasmes, tiek krāti punkti. Piemēram, pirmie pieredzes punkti tiek iegūti par elektronikas shēmu salikšanu un salodēšanu. Sakrājot noteiktu punktu skaitu, var pāriet uz nākamo līmeni un iegūt dažādas priekšrocības.

Visas STEM kluba nodarbības vada VeA pasniedzējs.

STEM klubā nav pārbaudes darbu un steigas. Visi strādā nepiespiestā gaisotnē pie saviem uzdevumiem. Skolēns pats var izvēlēties, kurā dienā un cikos nākt uz nodarbībām, protams, ņemot vērā STEM kluba darbības laiku.

Ko var uzbūvēt STEM klubā?

STEM klubā var uzbūvēt visu, ko ļauj tava iztēle un zināšanas, kā arī pieejamie resursi. Ja kaut kas nebūs zināms, tad pasniedzējs palīdzēs to apgūt. Ja būs nepieciešamas detaļas vai materiāli, tie tiks sagādāti. Galvenais ir vēlme darīt.

Lai iejustos klubiņā, sākumā tiek būvētas vienkāršas elektronikas shēmas, piemēram, žetons, kas tumsā spīd, vai ventilators, kura griešanās ātrums mainās no istabas temperatūras. Ja skolēnam pašam nav ideju, ko taisīt, projektu idejas tiks piedāvātas. Attīstot zināšanas un prasmes, skolēns varēs strādāt pats pie savām idejām, bet, sasniedzot augstāku līmeni, varēs strādāt jau pie daudz sarežģītākiem projektiem, tai skaitā, veidot savus robotus – gan līnījsekotājrobotus, gan sumo robotus, ar kuriem piedalīties sacensībās. Skolēnam būs iespēja izveidot savu "Otto" robotu vai vadības sistēmu robota rokai, būs iespēja strādāt pie dažādiem ar lietu internetu (Internet of Things) saistītiem projektiem, piemēram, izveidot iekārtas, kuras var vadīt, izmantojot viedtālruni.

Savus darbus skolēni drīkstēs nest mājās!

Ja vēlies uzzināt vairāk vai pieteikties nodarbībām, raksti uz e-pastu peteris.bitans@venta.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!