Foto: Shutterstock

Viens no vasaras iecienītākajiem notikumiem astronomijas entuziastiem un tiem, kam vienkārši patīk baudīt skaistus skatus – perseīdas – jau aiz muguras, taču tas, ka vasara galā un krāšņais meteoru lietus nu atkal jāgaida gadu, nenozīmē, ka septembrī jāpaliek bešā. Astronomijai veltītā vietne "Starspace.lv" apkopojusi, ko varēsim redzēt naksnīgajās debesīs septembrī.

"Lai arī rudens nozīmē arvien tumšākas un tumšākas debesis, tas nes sev līdzi arī Latvijai ierastos pelēkos mākoņus, kas nedēļām ilgi neļauj lūkoties zvaigznēs. Bet septembris vēl nav tik nelāgs (parasti). Izbaudiet majestātisko Piena ceļu un daudzās planētas – Jupiteru, Saturnu, Marsu un Venēru," aicina "Starspace.lv".

Ja gribi pamanīt Veneru, lūkojies uz austrumiem, kur planēta spoži spīd pirms saullēkta. "Būs grūti nepamanīt žilbinošo kaimiņieni, bet, ja nu tomēr neesat droši, kura ir Venera, var sagaidīt 14. septembra rītu, kad tai pievienosies Mēness. Abi atradīsies necilajā Vēža zvaigznājā."

Marsu šobrīd var redzēt teju visas nakts garumā. Lūko pēc sarkanīga punktiņa Zivju zvaigznājā. Naktī no 5. uz 6. septembri Marsam blakus pievienosies dilstošais Mēness.

Vēl aizvien debesīs vari pamanīt arī Saules sistēmas lielākās planētas – gāzu milžus Jupiteru un Saturnu. Tās nu atrodas jau visai zemu pie ienvidu horizonta un ir meklējamas Strēlnieka zvaigznājā. "Starspace.lv" iesaka kalendārā piefiksēt 24. un 25. septembri, kad tuvu lielajām planētām atradīsies Mēness sirpis.

Ja minētās planētas var saskatīt bez palīglīdzekļiem, lai ieraudzītu Urānu, kurš šobrīd visu nakti redzams, ja veries Auna zvaigznājā, būs nepieciešams kvalitatīvs binoklis vai teleskops. Lai pamanītu Neptūnu, kurš aizvien atrodas Ūdensvīra zvaigznājā, ar binokli vairs nebūs gana – būs nepieciešams teleskops.

Ja laika posmā no 11. līdz 13. augustam, kā katru gadu apmēram šajās dienās, piedzīvojām perseīdu maksimumu, tad naktī no 31. augusta uz 1. septembri varēs vērot aurigīdu plūsmu. Diemžēl tajā brīdī būs gandrīz pilnmēness, kura atstarotā gaisma var patraucēt meteoru pamanīšanu. Taču, ja tomēr vēlies pamēģināt, vari iziet ārā pēc pusnakts – varbūt kādu aurigīdu tomēr izdosies pamanīt. Taču uz šo pārāk lielas cerības lolot nevajadzētu – aurigīdu plūsmu kopš 1935. gada sekmīgi izdevies novērot vien dažos atsevišķos gados.

Naktī uz 6. septembri var mēģināt ieraudzīt linksīdu plūsmu. "Starspace.lv" raksta, ka tā ir "lieliska izdevība iemācīties atrast Lūša zvaigznāju, kas atrodas starp Lielā lāča un Vedēja zvaigznājiem". Tiesa, arī šajā gadījumā tā būtu ļoti liela veiksme. Pamanīt kādu meteoru ir mazas izredzes.

Naktī uz 8. septembri būs epsilona perseīdu maksimums, kura laikā var vērot ne vairāk kā 10 meteorus stundas laikā. Radiants atrodas salīdzinoši tuvu augusta Perseīdu izejas punktam. Ieteicams novērojumus sākt aptuveni pulksten 22 vakarā, kad radiants atrodas zemu ziemeļaustrumos, lai gan šogad novērojumus apgrūtinās salīdzinoši spožā Mēness gaisma.

Naktī uz 24. septembri var mēģināt vērot alfa aurigīdu plūsmu, kas ir mazskaitlīga, bet skaistu meteoru plūsma. Tie ir ļoti ātri meteori, tāpēc aiz tiem bieži vien paliek iespaidīga "pēda". "Starspace.lv" dod padomus, ka vislabākais laiks alfa aurigīdu novērojumiem ir pēc pusnakts, turklāt šogad novērojumiem netraucēs mēnesgaisma.

Tiem, kam pieejami nelieli teleskopi, septembrī būs laba izdevība vērot Plejādes jeb Sietiņu, kā arī Andromēdas galaktiku (M31) un Perseja dubultkopu. Savukārt lielāku teleskopu īpašnieki varēs vērot lodveida zvaigžņu kopas M13 un M92, kā arī planetāros miglājus M27 un M57.

Septembra otrajā pusē no rītiem, aptuveni vienu līdz divas stundas pirms saullēkta, veroties austrumu virzienā, var mēģināt sameklēt zodiakālo gaismu. Protams, šo fenomenu var redzēt tikai īsti tumšās debesīs. Pilsētu un citu apdzīvoto vietu apgaismojums traucēs. Orientieris – Lauvas, Vēža un Dvīņu zvaigznāji.

Labs palīgs zvaigžņu vērotājiem, lai zinātu, kurā virzienā vērst skatu, ir arī mobilās lietotnes. No bezmaksas variantiem var mēģināt, piemēram, "SkyView Lite", "Sky Safari" vai "Star Chart", taču pieejams lērums citu maksas un bezmaksas alternatīvu. Katram pašam jāizmēģina un jāatrod sev tīkamākā lietotne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!