Foto: Shutterstock
Kaut tas ir smags trieciens, diagnozi "vēzis" labāk dzirdēt ātrāk nekā vēlāk – savlaicīgas atklāšanas gadījumā izredzes izveseļoties ir stipri lielākas nekā tad, ja vēzi atklāj jau kādā no pēdējām stadijām. Tāpēc vienlaikus ar jaunāku un arvien efektīvāku terapiju izstrādi zinātnieki lielus pūliņus pieliek, lai uzlabotu diagnostiku. Tā nupat publicētā pētījumā izklāstīta metode, kas ļauj asins paraugos noteikt vēža klātbūtni vēl krietni pirms cilvēkam parādījušies pirmie jūtamie simptomi, vēsta "The Guardian".

Starptautisku zinātnieku grupa, kuru vada pētnieki no Ķīnas, publikācijā izdevumā "Nature Communications" skaidro, ka viņu izstrādātā metode ļauj atklāt vēzi 95% pacientu, kuriem vēl nav nekādu simptomu, bet kuriem tuvāko gadu laikā vēzis tiek diagnosticēts. Ar šo metodi, protams, neprognozē, kuriem cilvēkiem nākotnē attīstīsies vēzis, bet gan diagnosticē jau esošu vēzi, kurš vēl nav fiksējams ar konvencionālajām metodēm un nav manifestējies jūtamu simptomu veidā.

Šī metode balstās asins plazmā atrodamo DNS fragmentu analīzē – tiek meklētas konkrētas metilgrupas, kas var liecināt par audzēju klātbūtni. DNS metilēšana ir epiģenētisks process, kurā DNS sastāvā esošajām bāzēm pievienojas metilgrupas. Metilēšana regulē gēnu ekspresiju, bet neizmaina pašu DNS nukleotīdu sekvenci.

Tālāk, liekot lietā mašīnmācīšanās algoritmus, pētnieki izstrādāja un trenēja sistēmu, lai tā spētu atpazīt, vai konkrētie DNS fragmenti asinīs varētu būt audzēju izdalīti, balstoties uz to, vai šajos DNS paraugos fiksēta konkrēto metilgrupu klātbūtne.

Lai izstrādātu šo sistēmu, pētnieku komanda lika lietā Ķīnā laika posmā no 2007. līdz 2014. gadam ievāktus asins paraugus. Kopā algoritma izstrādei un trenēšanai tika izmantoti 828 paraugi – 414 paraugi no pacientiem, kuriem vēzis netika diagnosticēts arī piecus gadus pēc analīžu nodošanas, 191 pacientiem vēlāk tika diagnosticēts vēzis, bet 223 no pētījumā iekļautajiem pacientiem jau bija diagnosticēts vēzis analīžu nodošanas laikā.

Šī metode, nodēvēta par "PanSeer", pašlaik var fiksēt piecus vēža tipus – kuņģa, zarnu, barības vada, aknu vai plaušu vēzi, gan neļaujot secināt, tieši kurš no šiem ir konkrētajam pacientam.

Pētījuma gaitā secināts, ka "PanSeer" fiksēja vēzi 88% gadījumu pacientiem, kuriem jau bija diagnosticēts vēzis ar citām metodēm, kā arī 95% gadījumos tiem pacientiem, kuriem vēl nebija diagnosticēts vēzis, bet tas attīstījās vēlāk. Tāpat viltus pozitīvs rezultāts – proti, tiek uzrādīts vēzis cilvēkam, kam tā nav – bija vien 4% gadījumu.

Tiesa, šim pētījumam bija arī virkne ierobežojumu, tostarp visai nelielais izlases apjoms, taču darbs šajā virzienā norit ne vienā vien zinātnieku grupā – arī pētnieki citviet pasaulē trenē mākslīgo intelektu atpazīt vēzi asins analīzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!