Kopš 2020. gada decembra, kad sabruka tobrīd pasaulē otrs lielākais radioteleskops, astronomu kopiena centusies pārliecināt par observatorijas finansēšanu atbildīgos leģendāro observatoriju atjaunot. Tomēr nesekmīgi – ASV Nacionālais Zinātnes fonds, kuras paspārnē ir šī observatorija, 13. oktobrī paziņoja, ka nauda tiks piešķirta vien tam, lai šajā vietā uzturētu izglītojošu centru. 300 metru lielais teleskops, kas darbojies vairāk nekā pusgadsimtu, nu paliks vien vēsturē.

"Campus" 2020. gada izskaņā sekoja līdzi teleskopa pēdējām nedēļām. Pirmās bažas par cienījamā vecuma observatorijas tehnisko stāvokli parādījās 2017. gadā pēc tam, kad Puertoriko smagi skāra viesuļvētra "Mērija". Aresibo telesopa instrumenti bija iekārti trosēs virs prāvā reflektora, tāpēc spēcīgs vējš ir liels riska faktors. Tomēr vētru teleskops pārcieta labi un ar minimāliem bojājumiem.

Tomēr 2020. gadā Puertoriko atkal izjuta dabas spēku, kad salu satricināja vairākas zemestrīces. Observatoriju uz laiku nācās slēgt, taču arī šoreiz – nekādu redzamu bojājumu teleskopam nebija.

Simtiem tonnu smagā platforma virs teleskopa šķīvja bija tā "sirds" – tajā nostiprināti visi svarīgie instrumenti datu ievākšanai.

Taču uzelpot varēja vien brīdi – tā paša gada augustā viena no brangajām trosēm, kas turēja vairāk nekā 800 tonnu smago platformu virs šķīvja, izslīdēja no stiprinājuma un nogāzās, atstājot šķīvī garu "rētu" gluži kā pēc lielas pātagas cirtiena. Nepatīkami, tomēr inženieri izstrādāja remontu plānu un bija gatavi dažu mēnešu laikā nomainīt bojāto trosi un paneļus.


Renovāciju uzsākt nepaspēja, pirms notrūka vēl viens kabelis. Šoreiz ekspertu lēmums nebija tik labvēlīgs – nu platforma bija pārāk nestabila, lai varētu droši veikt remontdarbus, tāpēc tika pieņemts lēmums teleskopa ekspluatācijai pielikt punktu un teleskopu nojaukt. Gravitācija pasteidzās pirms būvniekiem – 1. decembra rītā simtiem tonnu smagā platforma nogāzās.
Foto: AP/Scanpix/LETA
Vairs nav jēgas atjaunot – tā nosprieduši finansējuma piešķīrēji. Daļa astronomu gan iebilst. Ilgu laiku Aresibo radioteleskops bija lielākais šāda veida teleskops pasaulē, līdz to apsteidza Ķīnā 2020. gadā darbu sākušais FAST ar 500 metru lielu šķīvi.

Zinātnieki gan cerības nezaudēja un lobēja par labu teleskopa atjaunošanai, pat cerot uz tā aprīkošanu ar modernākiem instrumentiem. Nu skaidrs, ka tas nenotiks. ASV Nacionālais Zinātnes fonds lūdzis piešķirt piecus miljonus, par kuriem piecus gadus Aresibo observatorijā uzturēt izglītojošu zinātnes centru, kura mērķis būs veicināt interesi par eksakto izglītību.

Tāpat prasīts viens miljons ik gadu observatorijas esošās infrastruktūras uzturēšanai. Puertoriko Universitātes astronoms Ābels Mendezs, kurš strādājis ar šo teleskopu, vietnei "Space.com" norādīja, ka šis finansējums ir pietiekams, lai observatoriju uzturētu pašreizējā stāvoklī, bet nekam vairāk – nauda turpmākiem pētījumiem būs jāmeklē citur. Kaut pats teleskops sabrucis, tā ievāktie dati pētījumos noderēs vēl ilgi. Mendezs uzskata, ka Aresibo observatorijas vārds zinātniskās publikācijās izskanēs vēl vairākus gadu desmitus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!