Foto: Shutterstock

Paprāva automobiļa izmēra asteroīds ceturtdien, 24. septembrī, palidos visai tuvu garām Zemei – daudz tuvāk par Mēness orbītu un arī vairākus tūkstošus kilometru tuvāk par satelītiem ģeostacionārajā orbītā, liecina NASA Reaktīvās kustības laboratorijas Zemei tuvo objektu izpētes centra ekspertu aplēses.

Vien aizvadītajā nedēļā atklātais asteroīds "2020 SW", kura izmērs tiek lēsts diapazonā no 4,4 līdz 9,9 metriem, patrauksies garām mūsu planētai aptuveni 27 tūkstošu kilometru attālumā. Salīdzinājumam – Mēness no Zemes vidēji atrodas 384 tūkstošus kilometru, bet ģeostacionārā orbīta ir 35,888 kilometru attālumā.

Ģeostacionārajā orbītā ievadītais mākslīgais pavadonis kustas ar leņķisko ātrumu, kas vienāds ar Zemes rotācijas leņķisko ātrumu, proti, tajā esošie pavadoņi pilnu riņķi orbītā ap Zemi veic tikpat ilgā laikā, cik Zeme veic vienu rotāciju ap savu asi, tādējādi novērotājam no Zemes izskatās, ka šie satelīti atrodas nemainīgi vienā un tajā pašā punktā. To izmanto gan sakaru satelīti, gan laikapstākļu satelīti, gan, piemēram, globālās pozicionēšanas sistēmas satelīti.

Tā kā šis objekts ir visai neliels, visnotaļ ciešā "apsveicināšanās" ar Zemes gravitācijas spēku, visticamāk, izmainīs kosmosa akmens trajektoriju, un pašreizējie aprēķini liecina, ka nākamreiz tas pie mums atgriezīsies pēc deviņiem gadiem, raksta vietne "Live Science".

Asteroīds, kurš šobrīd pārvietojas ar ātrumu 7,7 kilometri sekundē attiecībā pret Zemi, izskatīsies arvien spožāks, pietuvojoties Zemei, taču ar "neapbruņotu aci" to saskatīt nevarēs. Vērot straujo ciemiņu gan varēs vietnē "The Virtual Telescope", kur tiešraide sāksies 24. septembrī pulksten 1 naktī pēc Rīgas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!