Foto: Publicitātes foto

Trīs studenti no Stambulas "Erasmus+" apmaiņas programmā gadu studēja Transporta un sakaru institūtā (TSI). Kā bija dzīvot un studēt Rīgā? Pasniedzēji, vietējie un starptautiskie kursabiedri, ekskursijas un latviešu virtuve – kas atstāja lielāku iespaidu?

Safija Isparilova (Safiya Isparilov), Ardadžans Kara (Ardacan Kara) un Abdula Fara Abdi (Abdullah Farah Abdi) studēja aviācijas vadību Beikozas universitātē Stambulā. Visi trīs ir ļoti aktīvi un zinātkāri, tāpēc darīja visu, lai izmantotu "Erasmus+" piedāvāto iespēju aizbraukt uz citu valsti un pavadīt tur daļu no sava studiju laika. Un brīdī, kad bija daudz ierobežojumu Covid-19 dēļ, tas nebija viegli. Daudzas Eiropas augstskolas apmaiņas studentus nepieņēma. TSI komanda atrada iespēju turpināt darbu "Erasmus+" ietvaros, saglabājot augstskolā starptautisku atmosfēru.

Iemīlējās aviācijā


Katrs no jauniešiem nonāca līdz aviācijas vadības studijām savā ceļā. Safija attālināti studēja programmēšanu un web dizainu, tad uzsāka biznesa administrācijas studijas Beikozas universitātē. Daudzi viņas draugi studēja aviācijas vadību, un jauniete sāka apmeklēt arī šī virziena lekcijas. Kāds pasniedzējs tik ļoti iedvesmoja Safiju par visu, kas saistīts ar aviāciju, ka galu galā paralēli biznesa administrācijas studijām viņa iestājās arī aviācijas vadības programmā, kur arī satika Ardadžanu un Abdulu.

Foto: Publicitātes foto

Ardadžans (attēlā), kurš lūdz sevi saukt par Ardu, atzīstas, ka studijas aviācijas jomā izvēlējies pēc skolotāja ieteikuma, jo nozare aktīvi attīstās un ir pieprasījums pēc speciālistiem. Puisis izvēlējās aviācijas un vadības savienojumu un neesot vīlies – studijas bijušas patiešām interesantas.

Foto: Publicitātes foto

Abdula (attēlā) savas studiju gaitas uzsāka Ēģiptē, kur tobrīd dzīvoja viņa ģimene. Atšķirībā no Safijas un Ardas, kuri ir dzimuši Turcijā un nebija daudz ceļojuši ārpus tās, Abdula piedzima Londonā (viņa tētis ir no Lielbritānijas, māte no ASV). Puisis jau šobrīd ir apceļojis 37 pasaules valstis. Ēģiptē viņš sāka studēt IT. Vēlāk ģimene pārcēlās uz Turciju, kur sākumā Beikozas universitātē jaunietis studēja datoru inženieriju. Kā viņš pats saka, eksaktās zinātnes neesot viņa sirdslieta. Ja IT studijās viņš spēja pierunāt sevi mācīties matemātiku un fiziku, tad ķīmijas nodarbības datoru inženierijas programmā viņam izrādījās nepārvarams šķērslis. Tad Abdula uzzinājis par aviācijas vadību, kur matemātikas zināšanu prasības nav tik striktas, un pārgāja uz šo studiju programmu. Arī Abdula, pateicoties zinošajiem pasniedzējiem, iemīlējās aviācijā, kaut gan plāno strādāt aviācijas uzņēmumos uz zemes. Kaut viņš ir pieredzes bagāts ceļotājs, tomēr lidojumus panesot slikti.

Pārsteidza rūpes par studentiem


Pirmo 2021./2022. akadēmiskā gada semestri viesi no Turcijas pavadīja studējot, otro – izejot praksi pašā TSI. Safija stāsta, ka studiju laika viņu visvairāk pārsteidzid, cik ļoti pasniedzēji rūpējas par studentiem. "Manā universitātē Stambulā pasniedzēji un darbinieki arī centās palīdzēt mums risināt problēmas, bet varbūt pēc divām nedēļām, pēc mēneša. TSI mums centās palīdzēt uzreiz un visiem spēkiem," iespaidos dalās studente. Meitene rudenī sāka apmeklēt TSI lekcijas klātienē, jo uzskata šo izglītības veidu par visefektīvāko.

Abdula saka, ka Aviācijas vadības programmā TSI bija vairāk laika veltīts inženierijas pusei nekā viņa "mājās" augstskolā, bet viņš ticis galā ar šīm nodarbībām. "Uzmanība, ko pasniedzēji veltīja mums, bija pārsteidzoša," norāda jaunietis.

Prakses laikā TSI puiši piedalījās pasākuma organizēšanas aktivitātēs, bet Safija veltīja savus spēkus lietvedības jomai.

Ieteica braukt tieši uz TSI


"Studentiem nāk par labu redzēt kaut ko aiz savas valsts robežām, tāpēc es domāju, ka "Erasmus+" projekts ir ļoti vajadzīgs", saka Arda. Viņa tēvs ir strādājis ļoti dažādās Turcijas pilsētās, līdz ar to ģimene dzīvoja gan galvaspilsētā Ankarā, gan valsts dienvidu, rietumu un arī ziemeļu pusē, kur atrodas Stambula. Arda uzskata, ka cilvēkiem jābūt iespējai ceļot un redzēt, kā dzīvo citās pilsētās un arī valstīs. Viņam šķiet, ka tas ir skumji, ja cilvēki visu mūžu dzīvo vienuviet. Pats Arda ir ļoti priecīgs, ka izmantoja "Erasmus+" iespēju un atbrauca uz Latviju, lai redzētu kaut ko jaunu un satiktu cilvēkus no dažādām valstīm: "Es satiku gan vietējos studentus no Latvijas, gan studentus no Polijas, Spānijas, Francijas un daudzām citām Eiropas valstīm, visas es pat neatceros."

Foto: Publicitātes foto

Safijai izvēle bijusi vēl vienkāršāka, jo daži viņas draugi jau iepriekš studēja TSI "Erasmus+" programmas ietvaros. "Es jau agrāk dzirdēju daudz labas atsauksmes par šo augstskolu, par Rīgu un Latviju kopumā, tāpēc noteikti gribēju arī pati atbraukt. Man tas deva jaunu pieredzi, ļoti daudz jaunu zināšanu. Gan studijas, gan prakse bija ļoti noderīgas," tā Safija.

Abdulam braukt uz TSI ieteicis viņa fakultātes dekāns, kurš bija pārliecināts, ka Latvija viņam ļoti patiks. Puisis gribēja izvēlēties starp Poliju un Latviju, "divām klusajām valstīm". Beigās visu izlēma arī Covid-19 ierobežojumi, jo Polijas augstskola noteiktajā periodā neaicināja pie sevis apmaiņas studentus.

Cilvēki Latvijā ir mazāk saspringti


Safija uzskata, ka Turcija tik ļoti neatšķiras no Eiropas valstīm, tomēr viņai vajadzējis kādu laiku, lai pierastu pie dzīves Latvijā. "Valoda, ēdiens, visa dzīve ir citāda. Toties es satiku cilvēkus no dažādām kultūrām, ieraudzīju vēsturiskas vietas," stāsta meitene. Adaptēties palīdzēja draugi, kas uz Latviju bija pārcēlušies agrāk, kā arī "Erasmus+" TSI koordinatore, kura organizēja ārvalstu studentiem ekskursijas, tikšanās un sarunas pie kafijas.

Arda iepriekš Eiropā bija apmeklējis tikai Vāciju. Pirmais, kas viņu pārsteidzis Latvijā, bijis klusums: "Stambula vispār ir pārapdzīvota pilsēta. Un Turcijā ir daudz vairāk jaunu cilvēku." Ardam paticis, ka cilvēki Latvijā ir mazāk saspringti, autosatiksme nav tik aktīva kā Stambulā, paticis relatīvais klusums. Protams, nācās iepazīties arī ar Latvijas laikapstākļiem: "Pat Turcijas ziemeļos nekad nav tik auksts! Nemaz nerunājot par to periodu, kad dzīvoju Antālijā, kur pat ziemā var iet ārā t kreklā. Es atbraucu rudenī un sapratu, ka jāvelk vairākus drēbju slāņus, un man vienalga ir auksti. Dažas nedēļas bija grūti, bet pēc tam es pieradu." Puisis nav liels sporta fans, bet uzzināja, ka Latvijā cilvēkiem ļoti patīk hokejs.

Savukārt Abdulam ļoti patīkot ziema, tāpēc viņš bija ļoti priecīgs, kad šoziem Latvijā bija mīnus 20 grādu sals un daudz sniega. Viņam ļoti patikusi Sigulda vēlajā rudenī, nakts pastaigas (Abdula saka, ka Rīgas ielas pa nakti ir ļoti drošas, ja salīdzina ar citām pilsētām) un karstvīns Ziemassvētku laikā. Tas, cik ātri Latvijā mainās laikapstākļi, viņam atgādinājis dzimto Londonu. "Man ļoti patika Latvija, atmosfēra šeit. Es teiktu, ja ārvalstu studenti grib doties uz klusu valsti, kur vienlaicīgi var gūt jaunu pieredzi un arī jautri pavadīt laiku, tad viņiem jādodas uz Latviju. Manā personiskajā valstu reitingā Latvija ir viena no top 5 valstīm," secina Abdula.

Gan Safija, gan Arda un Abdula vēlas veidot starptautisku karjeru. Viņu studijas un prakse Latvijā un TSI kļuvušas par kārtējo soli uz šī mērķa piepildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!