Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pārsvarā, ziņojot par jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19, galvenā uzmanība tiek pievērsta akūtajiem simptomiem un īstermiņa ietekmei uz veselību, bet mazāk – tam, kas ar pacientiem notiek pēc veiksmīgas atlabšanas. Nu nelielā pētījumā ieskicēts, ka arī pēc atveseļošanās daļai pacientu varētu būt vismaz uz kādu laiku paliekošas veselības problēmas.

Pētījumā, kas veikts Sv. Jēkaba slimnīcā Dublinā, monitorēti 128 dalībnieki – daļa no tiem pacienti, daļa slimnīcas darbinieki, visiem bijis pozitīvs Covid-19 tests.

"Redzamākās SARS-CoV-2 izraisītās infekcijas iezīmes jau ir visai labi raksturotas, taču infekcijas sekas vidējā un ilgtermiņā ir neizpētītas," skaidro Liams Taunsends, Sv. Jēkaba slimnīcas infekciju slimību speciālists.

Pētnieki vērsušies pie katra no 128 cilvēkiem (71 hospitalizēts pacients un 57 darbinieki) 10 nedēļas pēc dienas, kad tie oficiāli skaitījušies klīniski veseli un atlabuši no Covid-19.

Tas, kas secināts sākotnējā izpētē – vairāk nekā pusei (52%) no šiem cilvēkiem arī nepilnus trīs mēnešus pēc izveseļošanās ikdienā nu jācīnās ar pastāvīgu nogurumu, turklāt neatkarīgi no tā, vai Covid-19 pārslimots smagā formā vai arī slimības gaita bijusi salīdzinoši viegla. Tiesa, konstatēts, ka ilgstošs nespēks pēc pārslimošanas biežāk konstatēts sievietēm (54% pētījumā iesaistītās bija sievietes; 67% no tiem pētījuma dalībniekiem, kam konstatēts nespēks – sievietes). Tāpat lielāka varbūtība, ka pēc Covid-19 pārslimošanas būs jācīnās ar nespēku, ir gadījumā, ja cilvēks kādā dzīves posmā cietis no trauksmes lēkmēm vai depresijas.

Tiesa, pētījuma izlase ir neliela, tāpat vēl šis pētījums jāizvērtē neatkarīgiem recenzentiem. Pašlaik tas publicēts pirmsdrukas resursā "medRxiv". Arī paši autori norāda – nepieciešami tālāki pētījumi, lai izvērtētu Covid-19 ilgtermiņa ietekmi uz veselību. Pētnieku komanda savu darbu šomēnes prezentēs arī ECCVID ("European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases") konferencē.

Taču šis Īrijā veiktais pētījums nav vienīgais, kas saista Covid-19 ar ilgtermiņa sekām. Arī Itālijā veiktā pētījumā, kur rezultāti publicēti jūlijā, pētnieki secinājuši – vairāk nekā 87% no pētījumā iesaistītajiem cilvēkiem pēc atlabšanas kāds no simptomiem negribēja atkāpties. Lielā daļā gadījumu runa bija tieši par nogurumu, nespēku un aizdusu.

Pamazām zināšanu bāze par infekcijas izraisītām veselības problēmām vidējā un ilgtermiņā krājas, taču šajā jomā zinātniekiem vēl daudz darāmā – ar jauno koronavīrusu pasaule cīnās vien nedaudz ilgāk par pusgadu, tāpēc kvalitatīvāki ilgtermiņa novērojumos iegūti dati vēl tikai sagaidāmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!