Foto: Shutterstock
Dažādas krīzes situācijas ir vislabākā augsne dezinformācijas sēšanai, un Covid-19 pandēmija nav izņēmums. Biedējoši, emocionāli vēstījumi, kaut balstīti uz pieļāvumiem, ne faktiem, nereti uzrunā daudz labāk nekā precīza, bet "sausa" informācija. Šādi vēstījumi izplatās kā uguns kūlas laukā – viens ieraksts vai video "YouTube" var aizdedzināt hektāriem plašu teritoriju. Apdzēst to ir grūti, bet dezinformēta sabiedrība krīzes situācijā pieņems sliktus lēmumus, un sekas pēc tam jutīs daudzi. "Delfi" sāk apkopot populārākās sazvērestības teorijas saistībā ar Covid-19 pandēmiju, lai brīdinātu – neuzķeries, tās ir muļķības.

Atgādinām, ka par viltus ziņu izplatīšanu var nākties stāties likuma priekšā. Kā ceturtdien, 26. martā, portālu "Delfi" informēja Valsts policija (VP), tā regulāri saņem elektroniskās ziņas no iedzīvotājiem, iesniegumus un veic monitoringu informācijas telpā saistībā ar "Covid-19". Policija šobrīd pārbauda un izvērtē saņemto informāciju. VP nav uzskaites, cik tieši iesniegumu un ziņojumu ir saņemts saistībā ar viltus ziņām par "Covid-19". Tiek saņemti gan oficiāli iesniegumi, gan ziņojumi aplikācijā "Mana drošība" un citviet.

"Covid-19" – 5G sekas

Daļa sabiedrības allaž baidījusies no jaunievedumiem. Pamatota piesardzība ir saprotama reakcija, īpaši tad, ja runa ir par kaut ko jaunu un nezināmu, taču nereti bažas kļūst par ilgstošu krusta karu pret kādu tehnoloģiju, kuras drošumu esošo zināšanu gaismā vairs nav pamata apšaubīt. Ja agrāk baidījās no lifta, metro (jo pazemē taču dzīvo dēmoni un pats nelabais), tad šobrīd tā tas ir arī ar 5G internetu.

Tā kā sazvērestības teoriju piekritēji 5G vaino tādu smagu slimību kā vēzis izraisīšanā, bet ne tikai, nav nekāds pārsteigums, ka 5G nu ir pie vainas arī jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas "Covid-19" pandēmijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!