Foto: Shutterstock
Šī gada sarunu festivālā "Lampa" 20. un 21. augustā Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) pārstāvēs plašs ekspertu spektrs: psihiatri un citi ārsti, vecmātes, filozofi, psihologi, politologi, juristi, sociālie antropologi, komunikācijas speciālisti, kā arī esošie un svaigi uzņemtie studenti. Teju 30 mācībspēki, pētnieki un studenti dalīsies zināšanās un pieredzē vairākos pasākumos abās festivāla dienās. Augstskolas centrālais notikums būs sestdien, 21. augustā, pulksten 17, kad uz skatuves "Uzzibsnī" noritēs diskusija "Ctrl+Alt+Del: kā būt laikmetā, kad tik viegli "izslēgt" visu, tostarp, zinātni".

RSU diskusija radusies, savienojot politoloģijas, komunikācijas un jurisprudences skatījumu uz pandēmijas blakusparādībām, kas vērojamas sociālajā telpā. Kamēr valstisku lēmumu pieņēmēji ar mainīgiem panākumiem cenšas integrēt zinātni savā ikdienas darbā, krastmalas un feisbuka aktīvistu balsīs skan atteikšanās no visa zinātniskā, kas ir kā medusmaize dezinformācijas biznesmeņiem. Vai pieredzam zinātnes nāvi un, ja tā, vai sagaidāma arī augšāmcelšanās? Kā lai cieņpilni diskutē krasi viedokļu pretinieki, kad tīmeklis agresīvi virmo un indivīds labprāt ļaujas cancel kultūrai, nesaredzot robežas savām tiesībām uz brīvību? Šajā diskusijā tiksies RSU Eiropas studiju fakultātes dekāns un Latvijas Ārpolitikas institūta direktors profesors Andris Sprūds, zvērināta advokāte, RSU docente un vadošā pētniece Karina Palkova un fotogrāfs, RSU docents un studiju programmu vadītājs Alnis Stakle. Sarunu moderēs RSU Politikas zinātnes katedras vadītājs, politologs un sociālantropologs Mārtiņš Daugulis.

Virknē citu festivāla diskusiju augstskolu pārstāvēs psihiatri profesors Māris Taube, Elmārs Tērauds un Ņikita Bezborodovs, RSU Otorinolaringoloģijas katedras vadītāja docente Gunta Sumeraga, kardiologs un iekšķīgo slimību speciālists docents Andris Skride, ārsti psihoterapeiti Artūrs Miksons, Natālija Bērziņa un Dace Krūmiņa, pediatre un RSU docētāja Dana Isarova, Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs, rezidents un RSU docētājs Artūrs Šilovs, vecmāte, psiholoģe Laila Laganovska, filozofs RSU docents Ivars Neiders, RSU asociētais profesors politologs Edijs Bošs, politoloģijas doktorante un dzimumu vienlīdzības pētniece Elizabete Vizgunova, žurnāliste un studiju programmas "Žurnālistika" vadītāja Anna Peipiņa, žurnāliste un RSU doktorante Aija Kažoka, multimediju komunikācijas doktorante Baiba Baikovska, Komunikācijas fakultātes docents Ivans Jānis Mihailovs, sociālantropologi Klāvs Sedlenieks, Andris Šuvajevs un Andris Saulītis, RSU Absolventu asociācijas pārstāvis Juris Šleiers un citi.

Klātienē Cēsīs festivālu izbaudīt varēs, uzrādot ID kopā ar derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, bet diskusija "Ctrl+Alt+Del: kā būt laikmetā, kad tik viegli "izslēgt" visu, tostarp, zinātni" būs skatāma gan RSU "Facebook" kontā, gan RSU mājaslapā. Vairāk par festivāla "Lampa 2021" norisi var lasīt festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!