Foto: Shutterstock
67% Latvijas iedzīvotājiem, uzsākot darba attiecības, ir tikušas pieprasītas digitālās prasmes, liecina Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) un "SolidData" veiktā aptauja. Aptaujā iegūtie dati apliecina, ka digitālās prasmes ikdienā ir kļuvušas par nepieciešamību gandrīz ikvienam, tāpēc LIKTA aicina pieteikties bezmaksas digitālo prasmju pilnveides kursu "Virtuālās prakses Baltijā" jaunajam posmam, lai mudinātu cilvēkus pilnveidot savas zināšanas un veicinātu karjeras izaugsmes iespējas.

"Aicinām Latvijas darba ņēmējus iegūt konkurences priekšrocības starptautiskajā darba tirgū, piesakoties virtuālajām praksēm, kas paredzētas ikvienam uz izaugsmi vērstam cilvēkam. Baltijas virtuālās prakses ir unikāls projekts, kurā iespējams tiešsaistē apgūt digitālās prasmes ne vien teorijā, bet arī praksē. Kursu lekcijas ir pieejamas arī ierakstā, kas daudziem varētu būt sevišķi ērti, jo ļauj pieslēgties nodarbībām sev ērtā laikā vai uzsākt dalību programmā vēlāk," projekta iespējas skaidro LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

Interesentiem būs pieejami mācību kursi par dažādām informācijas un komunikācijas tehnoloģijas tēmām. Baltijas valstu iedzīvotāji apgūs iemaņas darbā ar biznesa datu analīzi apmācību ciklos "Business and Data Analysis", mācīsies veidot programmas un lietotnes datoriem un mobilajiem tālruņiem "Low-code/No-code" kursos, apgūs "Python" programmēšanas pamatus un to, kā administrēt "Microsoft 365". Kursos iegūtās zināšanas būs noderīgas, radot uzņēmumiem reālu pievienoto vērtību, piemēram, vienkāršojot un automatizējot biznesa procesu, vienkāršojot atskaišu sagatavošanas procesu un statistisko pārskatu sagatavošanu, kā arī atvieglojot programmatūras un mobilo lietotņu izstrādi.

Vairāk nekā ceturtdaļa aptaujāto atzīst, ka sadzīvē visbiežāk digitālo prasmju trūkumu izjutuši, izmantojot un lietojot e-parakstu, savukārt 13% to izjutuši, mācoties attālināti vai palīdzot to darīt atvasēm. Laika periodu līdz 2030. gadam Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena ir pasludinājusi par Eiropas digitālo desmitgadi. Pieprasījums pēc digitālajiem pakalpojumiem un prasmēm ir strauji audzis. Tas ir apliecinājums tam, ka digitālo prasmju pilnveide vairs nav tikai šauras jomas jautājums, bet skar ikvienu indivīdu gan darbā, gan ikdienā.

"Virtuālās prakses Baltijā" mērķis ir nodrošināt digitālo prasmju pilnveides kursus 30 tūkstošiem Baltijas valstu iedzīvotāju, no kuriem vismaz deviņi tūkstoši savas zināšanas apliecinās, iegūstot atbilstošu starptautisku sertifikātu un saņemot tiesības piedalīties virtuālajā praksē dažādos Baltijas valstu uzņēmumos vai organizācijās.

Projektu LIKTA realizē sadarbībā ar Latvijas Universitātes Inovāciju centru LUMIC, Baltijas Datoru akadēmiju, ISM Vadības un ekonomikas universitāti Viļņā, asociāciju "INFOBALT" Lietuvā un ITL Estonia Igaunijā. Iniciatīva tiek īstenota ar "Microsoft Philanthropies" grantu programmas finansiālo atbalstu, sniedzot iespēju apgūt mūsdienīgas kompetences un digitālās prasmes ar ieguvumu reģiona uzņēmumiem un programmas dalībniekiem. Šajā posmā kursi norisināsies angļu, lietuviešu un igauņu valodās, savukārt mācību materiāli pieejami angļu valodā. Papildu informācija par kursiem pieejama vietnē www.balticinternships.eu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!