Foto: Reuters/Scanpix
Par 2014.gada pasaules hokeja čempioniem svētdien Minskā kļuva Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā Krievijas izlase, kas finālā aizraujošā cīņā ar 5:2 (1:1, 2:1, 2:0) pārspēja Somiju.

Šī abām komandām bija pirmā tikšanās pasaules čempionāta finālā - līdz šim krievi un somi par zelta medaļām bija spēkojušies ar citām komandām, ne savstarpēji.

Jau no spēles pirmajām minūtēm bija skaidrs, ka abas komandas spēlēs aktīvu, spēcīgu hokeju - daudz uzbrukumu un emociju uzplaiksnījumu pie vārtiem, tiklīdz kā spēle tika pārtraukta. Tiesneši gan arī uzreiz lika saprast, ka ar noraidījumu piešķiršanu "nekautrēsies" - jau otrajā minūtē uz sodīto soliņa nonāca Krievijas izlases uzbrucējs Aleksandrs Burmostrovs ar somu uzbrucēju Mīku Salomaki, un tieši noraidījumi ļoti lielā mērā noteica spēles tālāko likteni un gala iznākumu.

$d_id=130; include '/www/htdocs/sport/includes/projects/hockey2014/hockey2014star.inc' ?>

Pirmos vārtus šai mačā guva Krievija, lai gan šoreiz tai neizdevās realizēt ierasto plānu un gūt ātrus vārtus - lieliski darbojās Somijas izlases vārtsargs Peka Rinne, taču pirmās trešdaļas vidū Sergejs Širokovs viņu pārspēja. Krievijas izlase tādējādi realizēja skaitlisko vairākumu, kad otro noraidījumu izcieta Mīka Salomaki.

Somi rezultātu izlīdzināja psiholoģiski sev vislabākajā brīdī - trīs sekundes pirms perioda beigām, kad Aleksandru Bobrovski pārspēja Īro Pakarinens.

Otrajā trešdaļā somi izvirzījās vadībā, kad izmantoja viena spēlētāja pārsvaru - vārtus guva šai turnīrā ļoti rezultatīvi spēlējošais Olli Palola.


Otrā perioda vidū Ovečkins atkal izlīdzināja rezultātu, un tad mačā iestājās lūzuma punkts - viens pēc otra uz sodīto soliņa devās Jarko Immonens un Petri Kontiola, un krievi nekavējās izmantot divu spēlētāju pārsvaru. Krievijas izlase otro reizi šai mačā nonāca vadībā, pateicoties savas otras superzvaigznes, Jevgeņija Malkina, gūtajiem vārtiem - 3:2.

Mača turpinājumā vārtus guva tikai krievi, "sodot" somus teju par katru noraidījumu - vispirms trešās trešdaļas piektajā minūtē Daniss Zaripovs panāca 4:2, bet mača 56. minūtē Viktors Tihonovs "nokārtoja" šīs spēle gala rezultātu - 5:2.

Trešās trešdaļas beigās Somijas izlase vēl divas reizes palika mazākumā, bet krievi vairs pat necentās izmantot šo situāciju, mierīgi saspēlējoties un jau atzīmējot savu titulu.

Ceļā uz šo zeltu Krievijas izlase uzvarēja pilnīgi visās spēlēs - 10 uzvaras 10 mačos. Visām pārējām čempionāta komandām vismaz grupu turnīrā bija pa kādam zaudējumam. Tādējādi Krievijas izlase čempionātā atkārtoja 2012.gada panākumu.

Kā zināms, šo spēli kā galvenais Krievijas izlases treneris vadīja bijušais Latvijas hokeja izlases kapteinis Harijs Vītoliņš, jo Oļegs Znaroks bija saņēmis diskvalifikāciju par draudēšanu zviedru trenerim pusfināla spēlē pret Zviedriju.

Atgādinām, ka pasaules čempionāta bronzas medaļas šogad ieguva Zviedrijas izlase, kas "mazajā finālā" ar 3:0 pārspēja Čehiju.

Portāls "Delfi" piedāvāja finālspēles teksta tiešraidi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!