Foto: Publicitātes foto

Prestižajā Eiropas startapu konkursā "InnoStars Awards 2019" laureātu vidū ierindoti divi uzņēmumi no Latvijas "MedHydrogel" un "Vigo". Latvijas startapu uzņēmēji izcēlās ar redzes aizsardzības tehnoloģiju pēc ķīmiskām acu traumām un rehabilitācijas rokasgrāmatu, kas izmanto mākslīgo intelektu.

Konkursu organizē "EIT Health", kas ir viena no lielākajām Eiropas publiskā privātā sektora partnerībām veselības aprūpes inovāciju jomā. Tas norisinājās jau trešo gadu, un tā uzvarētāji tika izvēlēti no 116 dalībniekiem, kuri pārstāvēja 13 valstis, kas iekļaujas "EIT Health" programmā "Reģionālā inovācijas shēma" (RIS). Kā šī gada uzvarētāji tika atzīti 15 startapi no Centrālās, Austrumu un Dienvideiropas valstīm, kas joprojām turpina pilnveidoties veselības aprūpes inovāciju jomā. Ekspertu komisijas izvirzīto startapu vidū bija pieci uzņēmumi no Portugāles, pa diviem no Latvijas, Polijas, Ungārijas, kā arī pa vienam no Čehijas, Lietuvas, Itālijas un Rumānijas. Katram finālistam tika piešķirts finansējums 25 tūkstošu eiro apmērā, kā arī apmācības, individuālais mentorings četru mēnešu garumā un iespēja piedalīties divās apmācību programmās Eiropā.

"InnoStars Awards 2019" balvu ieguvējiem tiks organizētas arī trīs izvērtēšanas intervijas ar potenciālajiem klientiem, investoriem un partneriem. Pēc četru mēnešu ilgās apmācību programmas tiks atlasīti 10 finālisti, kuri novembrī piedalīsies "InnoStars Awards" fināla konkursā un sacentīsies par trim galvenajām balvām papildu 25, 15 vai 10 tūkstošu eiro finansējumu.

Šogad dalībnieki no Latvijas ieguva "InnoStars Award" balvu veselības aprūpes inovāciju jomā, prezentējot divus unikālus startapu risinājumus. Viens no tiem ir "MedHydrogel" -risinājums ķīmijas nozarē, kas piedāvā terapeitiskās kontaktlēcas, lai aizsargātu redzi pēc ķīmiskas acs traumas. Tikpat nozīmīgus rezultātus ir guvis "Vigo"
107%;font-family:"Calibri Light",sans-serif;mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-fareast-theme-font:minor-latin;mso-ansi-language:LV;mso-fareast-language:
EN-US;mso-bidi-language:AR-SA'>– startaps, kas izstrādā rehabilitācijas rokasgrāmatu, izmantojot mākslīgo intelektu, lai palīdzētu cilvēkiem ātrāk un efektīvāk atgūties no insulta. Programmatūra viedtālrunī paredz terapeitiskus ieteikumus, praktisku palīdzību un rīkus, balstoties uz kognitīvās uzvedības terapiju.

"Austrumeiropā, Vidusjūras valstīs un Portugālē tiek veikta izcila zinātniskā darbība un veidotas talantīgas komandas," sacīja Dr. Nuno Viegas, "EIT Health InnoStars" biznesa izveides vadītājs. ""InnoStars Awards" šo valstu startapiem piešķir līdzekļus, lai tie spētu turpināt pilnveidot un juridiski noformēt savus izstrādātos veselības risinājumus, iegūtu papildu zināšanas par biznesa plāna izveidi, veiksmīgi komunicētu ar investoriem un sazinātos ar mentoriem citos Eiropas reģionos, kuri var dalīties ar savu pieredzi un atbalstīt tīklošanos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!