Foto: NASA
Visi Marsa izpētes aparāti – gan tie, kas ripo pa Marsu, gan tie, kas riņķo Marsa orbītā – divas nedēļas nesaņems būtiskus norādījumus no Zemes. Gluži pilnīgā sakaru "tumsā" gan tie nebūs, taču lielākoties saziņa ir pārtraukta līdz pat 16. oktobrim. Iemesls – atkal pienākusi tā reize, kad Saule atrodas tieši starp Zemi un Marsu, būtiski traucējot radiosignālu pārraidīšanu.

Šāds izvietojums ir periodisks un notiek apmēram reizi divos gados. Kad Zeme un Marss orbītā ap Sauli ir tieši tādās pozīcijās, ka Saule ir pa vidu un planētas viena otru pa tiešo "neredz", saziņa ar Marsa pētniecības aparātiem ir riskants pasākums. Signālos var būt traucējumi, daļa informācijas var zust, rezultātā roveram var tikt nodotas nepilnīgas, kļūdainas komandas. Ja runa ir par komandām veikt pārvietošanos uz nākamo darba vietu, tad nekādu neprecizitāšu vai iztrūkstošu daļu kodā nedrīkst būt – būtu muļķīgi attapties, ka rovers iestūrējis sevi kādā plaisā vai apgāzies uz sāniem, virzoties pa pārāk stāvu nogāzi. Tāpēc piesardzības nolūkos NASA inženieri no 2. līdz 16. oktobrim nekādas sarežģītas komandas roveriem "Curiosity" un "Perseverance" nesūtīs. Tas pats attiecas uz Marsa mākslīgajiem pavadoņiem un zondi "InSight".

Taču nav tā, ka nekāda saziņa šajā periodā nenotiks. "Marsa izpētes aparāti aizvien mums darīs zināmu, kāds ir to tehniskais stāvoklis," skaidro Rojs Gladens, atbildīgais par izpētes aparātu saziņu ar misijas vadību uz Zemes.

Gluži bezdarbībā arī roveri nesēdēs. Tiem pirms 2. oktobra tika nosūtītas vienkāršas instrukcijas veicamajiem "mājasdarbiem" šo divu nedēļu laikā, kas, NASA ieskatā, var tikt izpildīti bez liela riska un pieskatīšanas. Tā jaunākais no roveriem, "Perseverance", monitorēs laikapstākļus ar savu MEDA sensoru komplektu (MEDA – "Mars Environmental Dynamics Analyzer") un lūkos kameru kadrā noķert kādu putekļu vērpeti. Masts, kurā atrodas galvenās kameras, gan netiks grozīts. Tāpat aktīvi būs "Perseverance" mikrofoni.

Pavisam mierā gan nolikts būs nelielais Marsa helikopters "Ingenuity". Tas šobrīd atrodas 175 metru attālumā no "Perseverance" rovera, caur kuru arī saņem komandas, un šo divu nedēļu laikā pāris reizes vien nosūtīs roveram informāciju, ka ir "dzīvs" un darba kārtībā.

Arī vecākais rovers "Curiosity" nekur nebrauks un ievāks datus par laikapstākļiem, tostarp mērīs arī radiāciju.

Vismazāk saziņas pārrāvums ietekmēs stacionāro zondi "InSight" – tā turpinās to, ko prot vislabāk. Stāvēt uz vietas un fiksēt seismisko aktivitāti.

Tiem, kas seko līdzi Marsa izpētes gaitām, tas tostarp arī nozīmē, ka līdz oktobra vidum diez vai saņemsim ierasti tik regulāro augstas kvalitātes bilžu plūsmu no Marsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!