Foto: Privātais ahīvs
Paralimpiskā medaļniece Diāna Dadzīte, Ēbelmuižas pamatskolas nedzirdīgie bērni, mūsu pašu doktorante un vieslektore Baiba Baikovska ar savu uzticamo labradoru Elfu un citi cilvēki ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem ir šīgada labdarības maratona "Dod pieci!" oficiālās himnas video varoņi. Kopā ar sirsnīgajiem kadriem hiphopā iepītās "Bēdu manu lielu bēdu" rindas sašūpina maņas un liek aizdomāties, kā būtu iekāpt otra kurpēs.

Latvijā ap 200 tūkstošiem cilvēku apkārtējā vide ik dienu ir šķērslis pilnvērtīgai dzīvei, tāpēc no 17. līdz 23. decembrim Latvijas Radio 5 rīkotajā maratonā ziedotie līdzekļi taps novirzīti pandusu un pacēlāju ierīkošanai, dzīvesvietu labiekārtošanai, tehnisko palīglīdzekļu iegādei un citām svarīgām vajadzībām. Ar savu darbu maratonam plašāk šogad palīdz izskanēt arī seši Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studenti, kuri radio "Pieci" patlaban ir praksē. Par šo pieredzi sarunājamies ar Esteri Ozoliņu, Elizabeti Rublāni un Paulu Smiltiņu – 2. kursa studentiem.

Profesionālo muskuļu trenēšanai

"Lai arī tikai nupat sākām darboties, jau tagad ir skaidrs, ka šī ir īpaša prakse. Ir sajūta, ka pieliec roku kaut kam ļoti vērtīgam," stāsta Estere Kristiāna. Kopā ar Paulu, viņi ir kursabiedri RSU studiju programmā "Multimediju komunikācija". Prakse ir liels notikums ikvienam Komunikācijas fakultātes studentam. Bakalaura studiju laikā tā paredzēta divreiz, katra četru nedēļu garumā. Taču jau trešo gadu pēc kārtas RSU studentiem ir iespēja startēt uz īpašu praksi Latvijas Radio 5, kas ilgst studiju gada garumā.

"Uz šo praksi rudenī ir konkurss, kura uzvarētāji pēcāk slīpē prasmes ne tikai radio žurnālistikā, bet dažāda veidu multimediju satura veidošanā," stāsta RSU docētāja Marta Herca. Būdama RSU studentu medija "Skaļāk" vadītāja, viņa iestājas par visa veida praktisko prasmju izkopšanu topošajiem mediju vides ekspertiem. Profesionālo muskuļu trenēšanai RSU ir kā labi aprīkota fitnesa zāle. Augstskolai ir savs studentu medijs, pētnieciskās žurnālistikas izdevums "Inquisitio" un dažāda veida profesionāls aprīkojums – tehnika, fotostudija, skaņu ieraksta studija un nebeidzamas iespējas studentiem veidot pašiem savus mediju produktus.

Kā ir būt žurnālistikā

Vēl bez Esteres Kristiānas, Elizabetes un Paula, šajā studiju gadā radio "Pieci" darbojas arī Katrīna Berga, Annija Zeihmane un Diāna Juhņēviča. "Visi esam vienā laivā. Pirmā prakses daļa norit līdz 31. janvārim, tāpat kā visiem kursabiedriem. Taču uzreiz no 1. februāra līdz 31. jūnijam sākas otra prakses daļa. Darbosimies nepārtraukti līdz gada beigām," ieskicē Estere Kristiāna. Starp visiem sešiem ir tikai viena studiju programmas "Žurnālistika" studente – Elizabete, taču piederība programmai šeit nespēlē lielu lomu, jo jauniešiem ir iespēja strādāt jebkurā pašu interesējošā virzienā.

"Vispirms bija iepazīšanās vizīte, kur "Pieci" komanda izklāstīja, ko katrs dara, ļaujot mums izvēlēties, kuram pievienoties un kādā virzienā strādāt – podkāsta komandā, YouTube komandā vai citās," stāsta Elizabete, piebilstot, ka kopā ar Esteri pievienojušās podkāsta komandai, radio "Pieci" satura redaktorei Elīnai Baltskarai palīdzot veidot raidierakstu "Kā ir būt". "Man vienmēr ir paticis daudz darīt. Dzirdot Elīnas pienākumus, sapratu, ka praksē izaicinājumu netrūks," tā Elizabete, kura roku žurnālistikā izmēģinājusi jau vidusskolas laikā, rakstot Kuldīgas reģionālajam laikrakstam Kurzemnieks. "Tur sapratu, ka gribu studēt žurnālistiku, un ar šo pārliecību arī eju uz priekšu".

Tuvplāni iedvesmo

Tikmēr Esteri līdz multimediju studijām aizveda interese gan par sociālpolitiskiem notikumiem, gan iedvesmojošiem cilvēkstāstiem. Papildus tam viņu interesē audio formāts un patīk mūzika, tāpēc radio šķiet viscaur piemērota izvēle. Kamēr meitenes vairāk raksta un dalās ar idejām satura veidošanā, Pauls YouTube komandā jau paguvis startēt gan kā intervētājs videostāstos, gan darbojies kameras otrā pusē. Uz interviju viņš atskrējis no sarunas ar parabobslejisti Anniju Kļaviņu, kuras dzīve ratiņkrēslā sākās pēc avārijas 2013. gadā. Annijas pieredzes stāsts tagad skatāms radio "Pieci" "YouTube" kanālā, tāpat kā video par kafejnīcu "RB Cafe" – sociālās uzņēmējdarbības piemēru, kur nodarbināti cilvēki ar dažāda veida traucējumiem.

"Redzēt tuvplānā, cik mūsu video varoņi ir stipri un kā virzās uz priekšu, neskatoties uz pārdzīvoto un palīdzot ne tikai sev, bet arī citiem – tas ļoti iedvesmo," saka Pauls. Iedvesmas mirkļi gan mijas arī ar zemākiem punktiem, kad Vērmanes dārzā pusstundas laikā neizdodas nevienu garāmgājēju pierunāt paust viedokli par LGBTQ+ kopienu un baznīcu. "Nācās uzklausīt daudzus nē, bet to izbalansē sirsnīgie stāsti no kafejnīcas un citas intervijas," viņš stāsta. Žurnālistika ir Paula otrā augstākās izglītības izvēle – viņš sāka ar telekomunikācijas un audioinženierijas studijām, taču ātri saprata, ka tomēr redz sevi pie radio DJ pults.

Vispārējs možums

Prakse radio "Pieci" nupat tikai ieskrienas, bet jaunieši jau min virkni prasmju un iemaņu, kuras paspējuši uzspicēt. Paulam tā ir intervēšanas māksla un video veidošanas aizkulises. Lai gan pie mikrofona viņš ir pieradis, spēlēdams grupā "Nokrita palika", sižetu veidošana par sociāli būtiskām un jūtīgām tēmām ir pavisam kas cits. Estere Kristiāna, savukārt, atzīst, ka prakses laikā pilnveido savu ne tik stipro, bet mediju darbā nozīmīgo prasmi – tekstu rakstīšanu. Izkopta arī komunikācija ar svešiem cilvēkiem, kas žurnālistikā ir neizbēgama, bet introvertajiem latviešiem nereti pretdabiska prasme. Tikmēr Elizabete atzīmē, ka radio pieredze iedevusi vispārēju profesionālo tonusu: "Ir radies tāds vispārējs možums – uz visu skatos kā potenciālu saturu, ik dienu maļu galvā idejas, pierakstu tās telefonā, ar labākajām dalos ar radio cilvēkiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!