Foto: Publicitātes attēli
Piektdien, 15. novembrī, Transporta un sakaru institūtā (TSI) Eiropas robotikas nedēļas laikā norisinājās Robotikas diena. Vidusskolēni programmēja humanoīdos robotus NAO, pārbaudīja čatbota spējas un piedalījās citās aizraujošās meistarklasēs un lekcijās par robotiku.

Robotikas dienas pasākumos TSI piedalījās 10.–12. klašu skolēni no Rīgas, Jūrmalas un Pļaviņām. Rīkotāji izlēma dot priekšroku meistarklašu formātam – praktiskajām nodarbībām, kur ir tikai nedaudz teorijas, bet lielākā daļa laika atvēlēta, lai dalībnieki darbotos praktiski. Skolēni varēja izmēģināt savus spēkus TSI "zvaigžņu" – šarmanto humanoīdo robotu NAO – programmēšanā, kā arī praktizēties profesionālā un drošā dronu vadīšanā. Robotikas dienas dalībniekiem bija unikāla iespēja programmēt NAO vecākos brāļus – industriālos robotus. Tāpat Robotikas dienas dalībnieki uzzināja arī par karjeras iespējām robotikas jomā. Par tām pastāstīja TSI absolvents un SIA "Robologic" rūpniecisko robotu programmētājs Tomass Diļavka.

Meistarklasi par čatbotu izstrādi un programmēšanu vadīja institūta Datorzinātņu un telekomunikāciju fakultātes dekāns – profesors Mihails Savrasovs. "Čatboti nav "dzelzs" roboti, taču tie ir pamats visās saziņas sistēmās starp mašīnu un cilvēku. Skolēniem patika ideja izveidot vienkāršu čatbotu, kas, atkarībā no lietotāja izvēles, vai nu dotu ieteikumus cilvēkam ar pazīstamu personu citātu palīdzību, vai arī ļautu veikt vienkāršas operācijas ar diviem skaitļiem," dienas notikumus atstāsta profesors Savrasovs.

"Bērni bija pārsteigti par to, cik viegli čatbots saprot, ko viņi vēlas saskaitīt, lai arī kādā formātā tas būtu norādīts: 2 + 2, SUM(15,16), two plus ten, dva + tri. Vidusskolēni konfigurēja visu paši un pat apguva programmēšanas pamatus. Bija daudz jautājumu par to, kā čatbots saprot, ja cilvēks pieļauj gramatikas kļūdas, saīsina vārdus. Šajā sakarā pastāstīju par mākslīgo intelektu un neironu tīkliem. Bija arī daudz jautājumu par čatbotu izmantošanu reālajā dzīvē. Šķiet, skolēniem ļoti patika iespēja tuvāk iepazīt jaunas tehnoloģijas. Kas gan zina, varbūt šo puišu un meiteņu starpā bija jaunais Bils Geitss vai Stīvs Džobss?" min profesors.

TSI ir pirmā un vienīgā augstskola Latvijā, kas tika aicināta iesaistīties Eiropas Robotikas nedēļas pasākumos. Eiropas Robotikas nedēļa tiek rīkota kopš 2011. gada. Tās mērķis ir caur skolēnu un plašākas publikas interesi par robotiem popularizēt STEM nozares izglītību. Pieprasījums pēc cilvēkiem ar zināšanām eksaktajās zinātnēs strauji pieaug visā pasaulē. Nereti tieši saskarsme ar robotiem pamudina cilvēkus, it īpaši bērnus, pievērsties šai nozarei un iegūt attiecīgu izglītību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!