Foto: Publicitātes attēli
Šobrīd dziļākais baseins pasaulē ir "DeepSpot" Polijā – tas ļauj ienirt 45,4 metru dziļumā, kā arī pārdesmit metru dziļumā izpētīt simulētas zemūdens alas vai nogrimuša kutera vraku. Taču šo rekordu grasās pārspēt "Blue Abyss" Lielbritānijā – šis projekts paredz 50 metrus dziļu baseinu, kurā tostarp simulētos kosmosa stacijas moduļos varētu trenēties arī astronauti. Projektā iesaistījies arī, iespējams, vislabāk zināmais no britu astronautiem Tims Pīks.

Projekta virzītāji ved sarunas ar vietējo pašvaldību, lai iegādātos četrus zemes gabalus blakus vietai, kur nākotnē arī būs Kornvelas kosmisko lidojumu bāze. Ja visi "papīra darbi" tiks nokārtoti bez aizķeršanās, jauns pasaulē dziļākais baseins būtu gatavs jau 2023. gadā.

Baseins būs 50 metrus garš, 40 metrus plats un 50 metrus dziļš. Protams, ne visā platībā būs šāds dziļums – līdzīgi kā Polijā esošajā "DeepSpot" (attēlā zemāk), arī "BlueAbyss" baseinam būs daudzpakāpju konstrukcija ar grīdu dažādos dziļumos, bet 50 metru dziļuma atzīme tiks sasniegta cilindrveida šahtā, kuras diametrs būs 16 metri.

Cik daudz ūdens vajadzēs šāda milža piepildīšanai? 42 tūkstošus kubikmetru. Ar šādu ūdens daudzumu ir gana, lai piepildītu 17 olimpiskos peldbaseinus.
Ja kāds gribētu "Blue Abyss" pieliet ar ūdeni, izmantojot tējas tasīti, nāktos smelt un liet 168 miljonus reižu.
Atšķirībā no "DeepSpot", šajā baseinā būtu vēl kāds būtisks uzlabojums – ceļamkrāns, ar kuru baseinā varēs nolaist un no tā izcelt līdz pat 30 tonnām smagus objektus, tādējādi ļaujot to pielāgot daudz un dažādiem uzdevumiem. Tāpat varēs pēc vajadzības mainīt izgaismojumu dažādās baseina vietās, kā arī kontrolēt ne tikai ūdens temperatūru, bet arī sāļumu, lai simulētu darbu sālsūdens vidē. Būvniecības izmaksas varētu sasniegt aptuveni 150 miljonus mārciņu vai aptuveni 175 miljonus eiro.
Foto: EPA/Scanpix/LETA

Idejas autors ir bijušais britu bruņoto spēku niršanas instruktors Džons Vikerss. "Mēs plānojam globālā mērogā unikālu kompleksu ar plašu spektru potenciālo pielietojumu. "Blue Abyss" būs milzīgs resurss pētniecībai tādās jomās kā kosmosa industrija, enerģētika, zemūdens robotika, cilvēku fizioloģija, aizsardzība kā arī atpūtas un izglītošanās centrs kā bērniem, tā universitāšu studentiem," vīziju ieskicē Vikerss.

Šobrīd Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) rīcībā šādiem uzdevumiem ir baseins Eiropas Astronautu centrā Ķelnē, Vācijā. Tas ir astoņstūra formas un 10 metrus dziļš baseins, kas būvēts jau gadsimta mijā.


2020. gadā baseins iztukšots, lai veiktu renovāciju un sagatavotu to jauno astronautu atlasei un apmācībai. Jāatgādina, ka EKA šogad izsludināja pirmo jauno astronautu uzņemšanu 11 gadu laikā. Pēc renovācijas plānots, ka baseina ekspluatācija varēs turpināties vēl vismaz 10-15 gadus. Tomēr neapšaubāmi tāds gigants kā "Blue Abyss" piedāvās daudz plašākas iespējas pārbaudīt cilvēku un tehnoloģiju spējas darboties ekstrēmā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!