Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēdējo reizi tik jaudīga nesējraķete no Kenedija vārdā nosauktā kosmosa centra Floridā pacēlās 1973. gadā, kad Zemes orbītā tika nogādāta "Skylab" stacija. Vernera fon Brauna vadībā izstrādātā "Saturn V" raķete ir līdz šim jaudīgākais "darba zirgs", ko NASA veiksmīgi nosūtījusi kosmosā. Taču, ja laikapstākļi vai kas cits nepatraucēs, šis rekords tuvākajā laikā kritīs – aģentūra veiks nākotnes Mēness misiju nesējraķetes SLS ("Space Launch System") pirmo izmēģinājuma lidojumu. Kā jau visus NASA startus, arī šo interesenti varēs vērot tiešraidē.

Pēc plāna startam bija jānotiek pirmdienas, 29. augusta, pēcpusdienā. Tomēr ar vienu no četriem galvenās pakāpes RS-25 dzinējiem dažas stundas pirms starta radās problēmas. Iepildot tvertnēs sašķidrinātu ūdeņradi un skābekli, paralēli nedaudz šīs ārkārtīgi aukstās degvielas tiek ievadīts arī raķešdzinējos, lai tos pakāpeniski atdzesētu līdz vajadzīgajai temperatūrai. Trešais dzinējs neatdzisa kā plānots. NASA inženieri lūkoja problēmu ātri novērst, taču pēc mirkļa tika paziņots, ka starts šodien tomēr nenotiks.

Nu NASA ir vairākas dienas, lai rastu risinājumu – nākamais starta logs ir 2. septembrī. Ja arī tad SLS nepacelsies gaisā, tad atkārtots mēģinājums varētu notikt 5. septembrī.

"Artemis I" ir pirmā no vairākām ieplānotajām Mēness misijām – šis, protams, būs lidojums bez apkalpes. Galvenais mērķis ir izmēģināt SLS palaišanas sistēmu un "Orion" kosmosa kuģi, kuram jāapriņķo Mēness un jāatgriežas uz Zemes. "Artemis II" jau kosmosā nogādās arī apkalpi. Pašlaik plānots, ka tas varētu notikt 2024. gada maijā. Savukārt "Artemis III" ieplānota kā cilvēku atgriešanās uz Mēness – pirmo reizi vairāk nekā pusgadsimta laikā uz Zemes pavadoņa kāju spers ASV astronauti.

Līdz šim jaudīgākā veiksmīgi palaistā NASA raķete ir milzis "Saturn V" – kopā ar "Apollo" kuģi tā slējās gandrīz 111 metru augstumā. SLS gan nebūs izmērā tik prāva, taču par aptuveni 15% jaudīgāka gan. "Saturn V" dzinēju nodrošinātā vilce jūras līmenī bija 34 miljoni ņūtonu. SLS – 39 miljoni ņūtonu. Kā informatīvajā materiālā salīdzina NASA, tas ir ekvivalents apmēram 160 tūkstošiem "Corvette" dzinēju.

SLS būs vairākas modifikācijas. Block 1" modifikācija Zemes zemajā orbītā var nogādāt 95 tonnas kravas, bet jaudīgākā "Block 2" modifikācija – 130 tonnas. Ceļā uz Mēnesi SLS "Blocck 2" varēs nogādāt 43 tonnas smagu kosmosa kuģi ar apkalpo vai 46 tonnas smagu kosmosa kuģi, kas piemērots tikai kravas vešanai.

"Artemis I" misijas nobeiguma diena gan nav zināma – viss atkarīgs no tā, cik ilgi NASA izlems turēt "Orion" kosmosa kuģi Mēness orbītā. Misija varētu ilgt gan 20, gan līdz pat 40 dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!