Lai saprastu, kāpēc debesis redzam zilā krāsā, bet rietošu Sauli – dzeltenu, oranžu un sarkanu, astronoms un fizikas fans Aivis Meijers demonstrē, kā izkliedējas dažādu krāsu gaismas.

Gaiss, protams, ir caurspīdīgs, tas "nedarbojas" kā krāsains stikliņš, kas cauri laiž kādu no dažādu krāsu gaismām labāk vai sliktāk.

Dienā Saule ir pilnīgi balta, vēl jo vairāk – no tās tiešā veidā mēs saņemam arī ultravioleto (UV) starojumu, kurā varam nosauļoties. UV debesīs izkliedējas vēl vairāk par violeto gaismu, tāpēc, ja dienā Saule nebūtu pilnīgi balta, par sauļošanos tās gaismā mēs varētu aizmirst. Tā tas arī ir. Ja Saules augstums Latvijā, kas ir tuvu jūras līmenim, ir mazāks par aptuveni 30 grādiem, neskatoties uz to, ka Saule vēl joprojām izskatās pilnīgi balta, sauļošanās tās gaismā ir neefektīva.

Debesis mēs redzam zilas tāpēc, ka kaut kur citur cilvēki redz dzeltenu rietošu vai austošu Sauli. Varētu pat teikt, ka tie, kas vakarā vai rītā vēro dzeltenu Sauli, mums dienā uzdāvina zilas debesis, jo dzeltena un zila gaisma kombinācijā dod baltu gaismu. Par to vairāk vari uzzināt, noskatoties eksperimentu "Kā salikt varavīksni".

Liekot lietā metru biezu ūdens slāni, kam pievienots nedaudz vājpiena, un dažādas krāsas gaismas, varam redzēt, ka vismazāk izkliedējas tumši sarkanā gaisma, bet visvairāk – violetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!