Astronoms un fizikas fans Aivis Meijers eksperimentā ar lāzeru un saskrāpētu stikliņu demonstrē, ka gaisma uzvedas arī kā vilnis. Proti, spīdinot lāzeru caur stiklu, kurā ieskrāpētas strīpiņas, viena staru kūļa vietā redzami daudzi konkrētos intervālos. Gaisma vietām sasummējas un vietām dzēšas, kas nebūtu iespējams, ja gaisma nebūtu vilnis. Tomēr aizvien gaisma izplatās arī taisni, proti, kā daļiņu plūsma. Šis eksperiments ļauj demonstrēt, ka gaisma principā ir daļiņa, kas viļņojas.

Savukārt par virsrakstā minēto, kāpēc no objektīvu lēcām jātīra putekļi Meijers skaidro, ka tas nebūt nav jādara tādēļ, ka putekļi bloķēs gaismu. Pat šķietami diezgan putekļaina lēca parasti lielāko daļu gaismas tomēr laidīs cauri.

"Tā kā gaisma ir vilnis un šis stikliņš ir putekļains, katrs puteklītis ap sevi rada gredzenu sēriju. Līdzīgi kā, iemetot sauju smilšu ūdenī, katrs graudiņš ap sevi radīs vilnīšus. Šis arī ir iemesls, kāpēc jātīra fotoaparātu objektīvu lēcas, ne tāpēc, ka puteklītis, kuru knapi redzam vai pat neredzam nemaz, gaismu absorbēs. Problēma rodas tāpēc, ka gaisma, kas ies tuvu gar šiem puteklīšiem, neies taisni un neveidos attēlu. Rezultātā taisnie stari veidos attēlu, bet tam virsū klāsies līko staru radītas fons – migla," skaidro Meijers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!