Dažos turpmākajos eksperimentos astronoms un fizikas fans Aivis Meijers uzdod skolēniem jautājumu – vai gaisma ir daļiņu plūsma, vai vilnis? Daļiņu plūsmai ticēja jau vairākus tūkstošus gadu, bet par gaismu kā vilni cilvēki iedomājās tikai 17. gadsimtā. Izrādās, pareizas ir abas atbildes.

Pirmajā eksperimentā Meijers ar lāzeru parāda, ka gaismu var pieņemt par daļiņu plūsmu – to nodemonstrēt palīdz putekļi.

Ja telpa būtu perfekti tīra, pašu lāzera staru kūli redzēt nebūtu iespējams. "Šis eksperiments parāda, ka gaisma izplatās taisnā virzienā. Gaismas daļiņu sauc par fotonu tāpēc, ka vārds "foto" tulkojumā nozīmē "gaisma"," klāsta Meijers.

"Mēs staru neredzētu, ja gaisma neiespīdētu acīs. Lielākā daļa gaismas spīd taisni uz sienas, kur tā tiek absorbēta ar melnu materiālu, bet staru kūli tomēr redzam, jo kaut kas šeit pārvietojas – tie ir putekļi. Vairāk vai mazāk putekļu ir jebkurā telpā, to nav tikai tādās telpās, kur tie nepārtraukti tiek savākti ar speciālām iekārtām. Redzam gaismu tikai tāpēc, ka putekļi gaismu izkliedē, un tāpēc kaut kas iespīd arī acīs. Ja mēģināsiet stara ceļā ielikt matus, tad sapratīsiet, ka gaisma tad sāk izpausties kā vilnis," skaidro fiziķis.

Par gaismu kā vilni Meijers stāstīs nākamajos eksperimentos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!