Astronoms un fizikas fans Aivis Meijers skaidro, kā siltā un aukstā gaismā mainās objektu krāsa. Izrādās, ugunskura gaisma var "pārkrāsot" vien dažas piemeklētas krāsas.

"Ja saules gaisma ir balta, tad ugunskura gaisma ir dzeltena. Vai esam manījuši, ka, ugunskura gaismā sēžot, drēbēm mainās krāsa? Varbūt kaut kas mainās, bet ne ļoti izteikti," skaidro Meijers.

Tomēr ir dažas krāsas, kuras dzeltenā gaisma tomēr var "sagrozīt". Līdzīgi kā gadījumā ar sarkanu gaismu, kurā neredzam sarkanas krāsas objektus, arī dzeltenā krāsā dzeltena figūra vai objekts uz balta fona mūsu uztverē "pazudīs" – viss izskatīsies dzeltens.

Savukārt gaiši zila krāsa dzeltenā gaismā kļūst zaļa.

Meijers norāda, ka "visjutīgākā" pret gaismas izmaiņām ir violetā krāsa: "Baltā gaismā violets izskatīsies violets, bet ugunskura gaismā – pilnīgi brūns. Dažādu lampu gaismā violets var izskatīties vai nu lillā, varbūt pat zilgans." Pērkot veikalā violeta auduma apģērbu, mājās citā apgaismojumā tas var izskatīties jau pavisam citādi. "Ar pārējām krāsām – tās parasti var izvēlēties pareizi," rezumē Meijers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!