Foto: Shutterstock
Latvijai ir savs "aukstuma pols" – Zosēni, bet vai mums ir arī savs "zibens punkts" jeb vieta, kur zibens sper visbiežāk? Izrādās – ir gan!

"Campus" jau rakstīja par "viselektriskāko" vietu uz Zemes, Katatumbo ezeru Venecuēlā, kur zibens ir biežāka parādība nekā lietus Latvijas vasarā. Mums nav tik specifisku apstākļu, kas nodrošinātu teju nepārtrauktu ikvakara "priekšnesumu" ar zibeņošanu, taču varam runāt par biežāku šā iespaidīgā dabas fenomena novērošanu kādā konkrētā Latvijas vietā, salīdzinot ar pārējo valsts teritoriju.

Kā zināms, Latvijas "aukstuma pols" ir Zosēni, un daudz netrūkst, lai tie piesavinātos arī Latvijas "elektriskā punkta" titulu. Taču šis gods ticis Latgalei un apdzīvotai vietai, gan uz tā paša burta – Zīlāniem Jēkabpils novadā, Kūku pagasta centram.

Pērkona negaiss ir ļoti plaši izplatīta parādība, kas norisinās troposfērā no ekvatora līdz mērenajiem platuma grādiem. Būtiskākie faktori, kas ietekmē šīs parādības sastopamību, ir nestabilu gaisa masu veidošanās, ko veicina gaisa temperatūra, gaisa mitrums un gaisa spiediens. Vislielākā pērkona negaisu intensitāte ir ekvatora apkārtnē, kur tā ir novērojama visa gada garumā, ko nodrošina relatīvi augstā gaisa temperatūra un relatīvais gaisa mitrums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!