Foto: Publicitātes attēls
Savā pieredzē un pārdomās par programmu "Erasmus+", kā arī stratēģisko partnerību nozīmi jaunatnes jomā dalās Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Jaunatnes politikas atbalsta departamenta direktors Nils Mosejonoks.

Kā tu raksturotu programmu "Erasmus+"?


"Erasmus+" priekš manis viennozīmīgi ir liela iespēju lāde, kurā katrs jaunietis, jaunatnes jomā iesaistītais var atrast sev interesējošo. "Erasmus+" programma jaunatnes jomā Latvijā daudzus gadus, es pat teiktu – gadu desmitus, ir bijis kā jaunatnes jomas mugurkauls. Tieši programmu ietvaros ārkārtīgi daudz jauniešu un arī jaunatnes jomā iesaistītie ir ieguvuši Eiropas pieredzi, kā arī ieviesuši to savā darbā ar jaunatni Latvijā.

"Erasmus+" stratēģiskās partnerības


"Erasmus+" programmā ir tā sauktās stratēģiskās partnerības. Tajās valstu aģentūras var kopā strādāt un meklēt risinājumus izaicinājumiem, ar kuriem jaunieši un jaunatnes jomā nodarbinātie saskarās. Dažādās valstīs šie izaicinājumi bieži vien mēdz būt kopīgi. Tie ir jautājumi par to:

  • kā pašvaldībām strādāt labāk darbā ar jaunatni,
  • kā labāk iekļaut jauniešus caur Eiropas Savienības programmām,
  • kā cīnīties ar mentālās veselības radītajiem izaicinājumiem,
  • kā apgūt jaunus digitālus rīkus un izmantot digitālo darbu darbā ar jaunatni.


Stratēģiskās partnerības ir kā aģentūru rokas, kas palīdz sasniegt jauniešus un jaunatnes jomā iesaistītos. Ar to palīdzību ES valstu aģentūras atbalsta jaunatnes jomu. Stratēģiskās partnerības ir salīdzinoši jauns ievedums "Erasmus+" programmā. Pirmās stratēģiskās partnerības parādījās ap 2015. - 2016. gadu. Tajā pašā laikā, neraugoties uz to, ka partnerības pēdējos gadus aktīvi darbojas, tās jau ir sasniegušas pietiekami labus rezultātus. Ne velti no sākotnējām divām, trim stratēģiskajām partnerībām šobrīd šis pulks ir izaudzis līdz vairāk nekā 15.

Stratēģiskās partnerības Covid-19 pandēmijas laikā


Domājot par stratēģiskajām partnerībām un Covid-19 pandēmiju, kā atbildes reakcija pandēmijai tapa jauna stratēģiskā partnerība, kas tika vērsta uz mentālās veselības un labbūtības veicināšanu jaunatnes jomā. Šajā stratēģiskajā partnerībā ir iesaistījusies arī Latvijas aģentūra – JSPA.

Latvija jau līdz šim ir paguvusi radīt kartēšanas ziņojumu par pašreizējo situāciju garīgās veselības jomā Latvijā, domājot par jaunatnes jomu, kā arī noteikusi trīs nacionālās prioritātes. No tām:

  • pirmā ir atbalsta sniegšana jaunatnes darbiniekiem,
  • otrā – jaunatnes darbinieku apmācības par to, kā sniegt pirmo mentālās veselības palīdzību jauniešiem
  • trešā – peer to peer jeb vienaudzis-vienaudzim pieeja un pieejas veicināšana.

Mans "Erasmus+"


Man ir bijusi personīga pieredze piedaloties "Erasmus+" projektā. Kādā no sarunām "Erasmus+" ietvaros, es atceros tādu situāciju, kurā mēs uzdevām jautājumu "Kāda ir jēga no tā, ka mēs jaunieši no dažādām Eiropas valstīm ceļojam un pavadām nedēļu vai divas kopā?". Man ļoti palika prātā atbilde, kas tika sniegta uz šo jautājumu, sakot, ka mēs kļūstam par draugiem, un draugi viens uz otru nešauj. Tas, manuprāt, ir programmas skaistums, ka, veidojot šīs starptautiskās apmaiņas un starptautisko pieredzi, mēs saprotam, ka dažādās Eiropas valstīs, neatkarīgi no tā, cik tālu tās atrodas no Latvijas, ir mūsu draugi, un ir tādi paši cilvēki kā mēs – ar tādām pašām domām, izaicinājumiem, lietām kuras vēlamies mainīt un vislabāk, kā mēs zinām, to ir darīt kopā.

Papildu informācija

Par "Erasmus+" jaunatnes programmu

"Erasmus+" jaunatnes programmas jaunais periods ilgst no 2021. – 2027. gadam. Tas ir turpinājums iepriekšējam "Erasmus+: Jaunatne darbībā" posmam, kas ilga no 2014. līdz 2020. gadam. Programmas "Erasmus+" ietvaros jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem, jaunatnes darbiniekiem un citām personām, kas iesaistītas darbā ar jaunatni, sadarbojoties ar ārvalstu partneriem, ir iespēja iegūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi, pašiem veidojot un īstenojot projektus. Programmā ir iespējams īstenot projektus 2. pamatdarbībās - "Mācību mobilitāte jaunatnes jomā" un "Partnerības sadarbībai".

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas "Erasmus+" īstenošanu Latvijā, savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra nodrošina programmas ieviešanu. Par projektu konkursiem jaunatnes jomā vairāk var uzzināt www.jaunatne.gov.lv sadaļā "Erasmus+". Savukārt par izglītības un mācību jomas projektiem – www.erasmusplus.lv.

Par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir Izglītības un zinātnes ministres pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību. JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: "Erasmus+"; "Eiropas Solidaritātes korpuss", Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem "Eurodesk", "eTwinning", Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu "PROTI un DARI!". JSPA regulāri papildina informāciju par vietēja un starptautiska mēroga mācībām un citām pilnveidošanās iespējām, aktuālos jaunumus publicējot tīmekļa vietnē jaunatne.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!