Foto: Shutterstock

Eiropas mēroga hakatonā "EUvsVirus", kurā mērķis bija radīt inovācijas Covid-19 pandēmijas izaicinājumu risināšanai, medicīnas un veselības aprūpes pētniecības kategorijā par labāko atzīta Latvijas komandas "xT BioE" ideja, "Campus" informēja komandas pārstāvji.

Latviešu komanda hakatonā strādāja pie projekta, kas ar unikālas programmatūras palīdzību varētu būtiski saīsināt Covid-19 vakcīnu attīstībai un izstrādei nepieciešamo laiku, tādējādi potenciāli palīdzot glābt simtiem tūkstošiem dzīvību visā pasaulē.

Lai arī vairākas farmācijas kompānijas jau ir ceļā uz vakcīnu izstrādi imunizācijai pret jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 izraisīto slimību Covid-19, vēl tāls ceļš ejams, līdz tās varētu nonākt pie pacientiem.

Lielākā daļa vakcīnu tiks saražotas bioreaktoros, un šī procesa mērogošana – izstrādes pārnešana no mazākiem laboratorijas izmēra bioreaktoriem uz industriāla izmēra aprīkojumu –, ir laika un resursu ietilpīgs process. Komanda "xT BioE" šo problēmu risina, izmantojot eksperimentu dizaina (Design of Experiments) metodoloģiju apvienojumā ar unikāliem mākslīgā intelekta algoritmiem. Tas ļautu atrast bioreaktoru procesu un barošanas parametrus īsākā laikā, kā arī būtiski samazinātu nepieciešamās izmaksas.

Pie projekta idejas tika sākts strādāt jau martā Latvijā rīkotā hakatona "HackForce" laikā, ideju turpinot attīstīt tālāk. Komanda "xT BioE" šobrīd ir uzsākusi sadarbību ar Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūtu, lai laboratorijas apstākļos veiktu tehnoloģijas validācijas testus. Tāpat nupat ir uzsākts pilotprojekts ar Vācijas industriālās ķīmijas un biotehnoloģiju milzi "Evonik Industries AG", lai pārbaudītu tehnoloģijas spējas darbā ar bioprocesiem un biomaisījumiem.

Latviešu veikums hakatonā novērtēts ar 3000 eiro naudas balvu.

Hakatona komandu veidoja jaunuzņēmuma "Exponential Technologies" dibinātāji Matiass Kaisers (Matthias Kaiser), Pāvels Cacivkins, Mārīte Elksne, Artūrs Solovjovs un Ģirts Smelters, kā arī mārketinga konsultante Kristina Oļševska. Komanda piesaistīja ekspertus-mentorus no Lielbritānijas un Nīderlandes.

Hakatons norisinājās no 24. līdz 26. aprīlim, to organizēja Eiropas Komisija sadarbībā ar dalībvalstīm un privātā sektora uzņēmumiem. Hakatonā kopumā piedalījās vairāk nekā 21 tūkstotis cilvēku no 140 valstīm, strādājot pie risinājumiem sešās kategorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!