Sazvērestību teoriju virzītājiem pēdējās nedēļās ir jauns hits – smagie metāli Covid-19 vakcīnās it kā magnetizējot cilvēkus, un pierādījums esot video sociālajos tīklos, kur cilvēki pie pleciem lipina nelielus magnētus, kādus parasti liekam pie ledusskapju durvīm, vai nelielus objektus no metāla. Patiesībā ne "Astra Zeneca", ne "Moderna", "Pfizer" vai "Johnson & Johnson" ražotajās vakcīnās nav metālu un jebkādu citu sastāvdaļu tādā daudzumā, lai varētu "magnetizēt" tavu plecu. Jau iepriekš skaidrojām arī to, kāpēc apgalvojumi par čipiem (kas it kā varētu ģenerēt pietiekami spēcīgu elektromagnētisko lauku) vakcīnās arī ir dezinformācija.

Arī Latvijā "Facebook" izplatās šādi video, galvenokārt gan ārvalstu satura pārpublicējumi. Viens no piemēriem ir video, ko ievietojis Arvis Abromovičs – viens no nodibinājuma "Tautas Varas Fronte" aktīvistiem, kurš regulāri dalās ar maldinošu informāciju par Covid-19.

"Tā.... mazliet Rečekistu kantorim desertam pie svētdienas! Lai mau%$as pasaka atkal, ka feika ziņa! Dānija, Herning. 47. gadīgā Rikke saņēma pirms 3 nedēļām otro Fakcīnas devu no Pfizer. Meita Katrine uztaisīja video, nodemonstrējot, kā magnetizējas smagie metāli, kas savadīti ar fakcīnu! ‼‼‼ Dalies!!!"

Ar video publikācijas rakstīšanas brīdī bija dalījušies 300 lietotāji, taču "Facebook" cirkulē vēl virkne līdzīga satura video, kur cilvēki liek magnētiņus vai metāla priekšmetus pie savām "magnetizētajām" rokām.

Abromovičs atsaucas tieši uz "Pfizer" ražoto vakcīnu "Comirnaty", tāpēc koncentrēsimies uz to. Vakcīnas sastāvdaļu saraksts ir brīvi pieejams tīmeklī arī latviešu valodā. Visu informāciju par to var lasīt Eiropas Zāļu aģentūras vietnē, uzklikšķinot šeit. Bukletā ir izvērsta, detalizēta informācija par visu būtiskāko – sākot no vakcīnas darbības principa, īsa klīnisko pētījumu rezultātu izklāsta līdz pat sastāvdaļām un iespējamajām blaknēm.

Izvilksim šī raksta kontekstā būtiskāko – "Comirnaty" ir mRNS tehnoloģijas vakcīna. Viena deva (0,3 ml) satur 30 mikrogramus Covid-19 mRNS vakcīnas, kas iestrādāta lipīdu nanodaļiņās. Vienpavediena 5' kepēta (5'-capped) matrices RNS (mRNS), kas iegūta, izmantojot bezšūnu in vitro transkripciju no atbilstoša DNS parauga, kas kodē SARS-CoV-2 vīrusa virsmas pīķa (S) proteīnu. Tā ir vakcīnas aktīvā daļa. Kā jau visās vakcīnās, arī "Comirnaty" ir virkne palīgvielu, kas nodrošina vakcīnas stabilitāti uzglabāšanas laikā un pilda citas funkcijas.

Pilns "Comirnaty" palīgvielu saraksts ir šāds:

- ACL-0315 – ((4-hidroksibutil)-azāndiil)-bis-(heksān-6,1-diil)-bis-(2-heksildekanoāts);
- ALC-0159 – 2-[(polietilēnglikol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamīds;
- DSFH – 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfoholīns;
- holesterīns;
- kālija hlorīds;
- kālija dihidrogēnfosfāts;
- nātrija hlorīds;
- nātrija hidrogēnfosfāta dihidrāts;
- saharoze;
- ūdens injekcijām.

Nespeciālistam virkne šo palīgvielu pilnīgi neko neizteiks, īpaši jau pirmās trīs uzskaitītās, taču viss, kas šajā kontekstā ir būtiski – nevienai no tām nav feromagnētiska efekta. Vakcīnu sastāvā nav smago metālu, kā to iepriekš jau norādījusi arī Zāļu valsts aģentūra. Ledusskapja durvju magnētiņi – vai nu dekoratīvie, vai piezīmju lapiņu noturēšanai paredzētie – ir viens no ikdienā mums visbiežāk sastopamajiem piemēriem, kur redzam feromagnētismu darbībā. Plašāk zināmie feromagnētiķi ir dzelzs, niķelis, kobalts, neodīmijs, gadolīnijs. Tāpat var uzskaitīt vēl virkni sakausējumu, piemēram, savulaik ASV flotes laboratorijā tapušo bismanolu jeb mangāna un bismuta savienojumu (kaut bismuts pats atsevišķi ir diamagnētiķis) vai t.s. alnico magnētu grupu (sakausējumi dažādās proporcijās no alumīnija, niķeļa un kobalta– Al-Ni-Co).

Kā tad ir ar "Comirnaty" vakcīnu sastāvā esošajām palīgvielām? "Comirnaty" lietošanas instrukcijās skaidrots – vakcīna pēc izņemšanas no ilgstošās uzglabāšanas saldētavas un atkausēšanas jāatšķaida oriģinālajā flakonā ar 1,8 mililitriem nātrija hlorīda (sāls) 0,9% šķīduma.

Tīmeklī var viegli atrast virkni vienkāršu eksperimentu, kur demonstrēts, kā ar spēcīgiem magnētiem iespējams atgrūst ūdeni. Šajā piemērā eksperimentētājs liek lietā spēcīgu neodīmija magnētu (daudz spēcīgāku par magnētiem, kas it kā "pielīp" pie vakcinēto cilvēku pleciem sazvērestību teorētiķu video), lai demonstrētu ūdens diamagnētiskās īpašības.

Tāpat arī kālija hlorīds, kālija dihidrogēnfosfāts un nātrija hidrogēnfosfāta dihidrāts ledusskapja magnētus "nepievilks" arī koncentrētā veidā, kur nu vēl tik niecīgā daudzumā vielas, kāds ir vakcīnā. Pat ja viss vakcīnā esošais šķīdums būtu feromagnētisks, arī tad ledusskapja magnēti pie rokas cauri ādai neliptu, vismaz ne magnētisma dēļ.

Šos maldus jau vairākkārt atspēkojuši arī faktu pārbaudītāji ārvalstīs. Piemēram, ziņu aģentūra AFP taujāja Ziemeļrietumu Universitātes Feinberga Medicīnas skolas profesoram doktoram Tomasam Houpam, ko viņš domā par šiem apgalvojumiem. "Tas ir neiespējami. Vakcīnu sastāvā nav nekā tāda, ar ko magnēts varētu mijiedarboties. Tur ir olbaltumvielas, lipīdi, sāļi un ķīmiskās vielas, kas palīdz saglabāt vēlamo pH līmeni. Principā tas arī viss, tāpēc tas (magnētisms) nav iespējams."

Saiti uz "Pfizer" ražotās vakcīnas informācijas bukletu jau ievietojām arī augstāk, taču te tādi paši informācijas bukleti (tostarp par sastāvdaļām) arī "Astra Zeneca", "Moderna" un "Johnson & Johnson" izstrādātajām vakcīnām.

Arī "USA Today" faktu pārbaudītāji vērsās pie cilvēkiem, kas lieliski pārzina vakcīnu sastāvu, šajā gadījumā virusoloģes Andželas Rasmusenas no Džordžtaunas Universitātes. "Tas ir tik muļķīgi. Vakcīnas nemagnetizēs tavu roku. Šķiet, ka cilvēks video (atsauce uz konta "Keep_Canada_Free" ievietoto video "InstagraM") magnētu pie rokas vienkārši pielipināja (ar sviedriem vai tamlīdzīgi)."

Tik tālu par vielām un materiāliem. Otra sazvērestību piekritēju argumentācijas daļa ir ar vakcīnām it kā ievadītie RFID tehnoloģijas mikročipi, kas tuvā attālumā varētu radīt video demonstrēto it kā magnētisko lauku. Par to, cik grūti būtu ievadīt šādu čipu un kā patiesībā izskatās adatas, ar kurām, piemēram, tiek ievadīti RFID čipi mājdzīvniekiem to identifikācijai, jau rakstījām pirms laba laika. Šāda injekcija būtu visnotaļ nepatīkama un nepavisam ne ātrā un teju vai nejūtamā pote plecā ar ļoti maza diametra adatu. Būtu visai grūti nepamanīt šādas ierīces ievadīšanu.

Faktu pārbaudītāju tīkls "Snopes" arī izceļ virkni faktoru par visiem šādiem video – nav nekādu pierādījumu nedz tam, ka video izmantotie objekti patiesi ir magnēti. Nav nekādu kontroles mehānismu, kur šie objekti tiek, piemēram, piestiprināti pie ledusskapja durvīm, bet pēc tam pie rokas. Tāpat nav nekādu pierādījumu, ka video redzamās personas ir vai nav saņēmušas konkrēto ražotāju vakcīnas pret Covid-19.

Turklāt "Snopes", izmantojot ziņu aģentūras "Reuters" 2011. gadā publicēto fotogrāfiju, ilustrē, kā hipotētiski izskatītos pleca āda, ja tik tiešām zem tās būtu magnētisks objekts. Tuvojot ādai magnētu, būtu redzams, kā magnētiskais objekts zem ādas "tiecas" pretī magnētam, kas tiek tuvināts no ārpuses, līdzi iestiepjot ādu. Nevienā no soctīklos publicētajiem video šāds efekts netika novērots.

"Būtu jāievada visnotaļ liels daudzums magnētiska materiāla zem ādas, lai iegūtu šādu efektu cauri ādai, kāds it kā tiek demonstrēts šajos video," "Snopes" citē Glāzgovas Universitātes Vīrusu izpētes centra lektoru Edvardu Hačinsonu. Visbeidzot – Redingas Universitātes biomedicīnas tehnoloģiju asociētais profesors Als Edvardss norāda, ka cilvēka organismā ir tie paši bioloģiskie materiāli, kas vakcīnu formulās. "Tur nav nekā magnētiska. Lielākā daļa no tā, kas tiek injicēts, ir ārkārtīgi tīrs ūdens plus daži sāļi, lai injekcija mazāk sāpētu, un absolūti niecīgs daudzums pašas vakcīnas. Liela daļa ēdiena sastāv no šādām pašām molekulām, un ēšana mūs nepadara magnētiskus."

Tāpēc tīmeklī redzamie video, kur objekti it kā magnētisma ietekmē līp pie cilvēku pleciem, jāvērtē ar lielu devu skepses – lipšanas mehānismi var būt visdažādākie. Vai nu taukaina, lipīga āda, vai paša objekta virsma ir lipīga – katrs izvēlas savu "ballītes triku". Te vietā atgādināt arī par to, kā burvju mākslinieks un viltvāržu atmaskotājs Džeimss Randi savulaik izgaismoja "magnētiskā vīra" noslēpumu, kurš apgalvoja, ka pie viņa ķermeņa magnētisma ietekmē "pielīp", piemēram, gludekļi. Pietika ar vienkāršu talka pulveri, lai viss "magnētisms" izgaistu kā nebijis. "Magnētiskais vīrs" gluži vienkārši bija lipīgs.

Cita starpā šie video iedvesmojuši arī dažu labu jokdari, piemēram, lielu popularitāti guva "Facebook" grupā ar humoristisku ievirzi "Covid vakcīnu superspējas/Dzīve pēc Covid vakcīnas" ievietots video, kur arī it kā magnētisma ietekmē pie rokas pielīp pildspalva ar ledusskapja magnētiņu. Ieraksta autore vēlāk atsevišķā ierakstā izklāstīja šī trika "noslēpumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!