Foto: Shutterstock
Novembra vidū sociālajā vietnē "Facebook" kāds lietotājs dalījies ar attēlu, kurā iekļautais apgalvojums vēsta: "1918. gada spāņu gripa: nomira tikai vakcinētie". Šobrīd, kad arvien tuvāk esam pirmo klīniskos pētījumus izturējušo, savu efektivitāti un drošumu pierādījušo Covid-19 vakcīnu apstiprināšanai, aizvien sociālajās vietnēs notiek aktīva maldinošas informācijas izplatīšana par vakcināciju kā tādu. Arī šis apgalvojums par H1N1 jeb tā dēvēto spāņu gripu, no kuras miruši tikai vakcinētie, ir nepatiess.

Spāņu gripa bija aizvadītā gadsimta nāvējošākā gripas pandēmija, kas dažu gadu laikā, sākot no Pirmā pasaules kara beigām, prasīja miljoniem cilvēku dzīvību. Aplēses dažādos avotos variē, un visbiežāk tiek minēts diapazons no 20 līdz 50 miljoniem upuru.

Jāatgādina, ka toreiz mediķiem nebija ne jausmas par tādu burtu salikumu kā H1N1, un arī uzskati par slimības izraisītāju bija kļūdaini. Liela daļa veselības aprūpes speciālistu tolaik domāja, ka slimības izraisītājs ir baktērija (Haemophilus influenzae, hemofilā nūjiņa jeb Pfeifera nūjiņa), nevis vīruss. Tolaik nebija arī antibiotiku, lai ārstētu sekundāras bakteriālās infekcijas tiem, kas saslimuši ar šo gripu.

Tiesa, 20. gadsimta sākumā jau eksistēja dažas vakcīnas, piemēram, vakcīna pret bakām, kuras pirmsākumi meklējami jau 18. gadsimta beigās, vai 19. gadā radītas vakcīnas pret holeru, tīfu, trakumsērgu. Taču par pirmajām gripas vakcīnām var sākt runāt tikai sākot ar 20. gadsimta 40. gadiem. Laikā, kad pasaulē "plosījās" tā dēvētā spāņu gripa, nekādu vakcīnu pret gripu nebija. Tāpat nebija nekādu specifisku medikamentu vai terapijas, lai palīdzētu jau inficētajiem.

Tādējādi apgalvojums, ka no tā dēvētās spāņu gripas mira tikai vakcinētie, ir aplams.

Līdzīgi maldinoši apgalvojumi dažādās valodās tīmeklī cirkulējuši jau kopš pavasara, un, spriežot konkrētā ieraksta attēla apakšā redzamā datuma, vārda un uzvārda, arī šis ir pārpublicējums. Šo un līdzīgus nepatiesus apgalvojumus par spāņu gripas saistību ar vakcināciju atspēkojuši arī starptautiskie faktu pārbaudītāji, piemēram, ziņu aģentūra "Reuters" un faktu pārbaudītāju tīkls "Poynter".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!