Foto: Privātais arhīvs

Kristians Draguns ir Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) augstākā līmeņa studiju programmas "Fizika" pirmā kursa students, kas paralēli studijām gūst pieredzi, strādājot par laborantu LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta (ASI) Kvantu optikas laboratorijā. Studējot fizikas bakalaura programmā, pēdējo semestri Kristians uzsāka vēlāk nekā pārējie kursa biedri – tā vietā, lai iepazītu fakultātes toreiz pilnīgi jaunās telpas LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, topošais fiziķis devās gūt eksotisku pieredzi "KAUST Microelectronics" ziemas nometnē Tuvalā, Saūda Arābijā.

Gada noslēgums ir piemērots laiks, lai atskatītos uz aizvadītā gada spilgtākajiem notikumiem un vērtīgāko pieredzi. Piedzīvotais "KAUST Microelectronics" ziemas nometnē noteikti ierakstās daudzu nometnes dalībnieku 2019. gada aizraujošāko notikumu sarakstā. Arī LU FMOF maģistrantam Kristianam Dragunam šī pieredze palikusi atmiņā kā spilgts un eksotisks piedzīvojums, par ko vairāk viņš stāsta raksta turpinājumā.

Par KAUST un tveicīgo ziemu Saūda Arābijā

"KAUST Microelectronics Winter Camp 2019" notika Karaļa Abdullas Zinātņu un Tehnoloģiju universitātē (KAUST). To organizēja CEMSE jeb datoru, elektrisko un matemātikso zinātņu un inženierijas (Computer, Electrical and Mathematical Sciences and Engineering) divīzija. Šī gada sākuma nometne notika pirmo reizi, bet 2020. gada pavasarī tā dalībniekus pulcēs atkal.

Kristians stāsta, ka līdzīgas viena mēneša nometnes rīko arī citas KAUST divīzijas: "Ilggadēji notiek "Vasaras Fotonikas nometne" ("Photonics Summer Camp") un "Sarkanās jūras Vasaras programma" ("Red Sea Summer Program"). Mikroelektronikas ziemas nometne man bija pirmā šāda veida pieredze. Par nometni uzzināju no sava kursabiedra un kolēģa Roberta Berķa, kurš gadu pirms manis devās uz "Vasaras Fotonikas nometni"."

KAUST atrodas Saūda Arābijā, Tuvalas pilsētā, Sarkanās jūras krastā. Stāstot par pieredzēto, Kristians atklāj, ka Universitātes 36 kvadrātkilometrus lielā teritorija ir gandrīz kā atsevišķa, ar diviem dzeloņdrāts žogiem apjozta, internacionāla pilsēta, kuras vienīgie iedzīvotāji ir studenti un zinātnieki.

Foto: Privātais arhīvs

"KAUST ir sava apsardze, veikali, restorāni, kinoteātris, pludmale, mošejas, kanāls un četri sabiedriskā transporta maršruti." Kristians precizē, ka no KAUST studentu populācijas tikai aptuveni 30 procenti ir vietējie arābi – pārējie ir dažādu nacionalitāšu iebraucēji. Arī ziemas nometnes dalībnieku pulks bijis visai daudzveidīgs – 15 nometnes dalībnieku vidū pārstāvētas 10 dažādas valstis un četri kontinenti.

Kā nokļūt?

"Lai pieteiktos nometnei, bija jābūt zināmai specializācijai – pārsvarā bijām fizikas vai mikroelektronikas studenti, bet bija arī viena programmētāja. Lielākoties visi dalībnieki bija maģistranti – tikai divi vēl studēja bakalaura līmenī," tā stāsta jaunais fiziķis.

Gatavojot pieteikumu "KAUST Microelectronics Winter Camp 2019", Kristianam nācies ne vien nosūtīt Latvijas Universitātes studiju rezultātus un vēstules formā izklāstīt savu motivāciju, bet arī apliecināt līdzšinējos zinātniskos sasniegumus kāda profesora vai pasniedzēja sagatavotā rekomendācijas vēstulē. "Nākamajā kārtā bija divas desmit minūšu garas intervijas ar "Skype" starpniecību, kas aizritēja veiksmīgi, un tad atlika vien nokārtot vīzu."

"Varēja just, ka ciemojamies pie turīgas nācijas"

Tikpat pedantiski, kā organizēta universitātes ikdiena un infrastruktūra, noritējusi arī nometnes dalībnieku nokļūšana Saūda Arābijā. Visus lidojumus rezervējuši un apmaksājuši organizatori, dodot iespēju izvēlēties ērtāko laiku no vairākiem variantiem. "Saņēmu precīzas instrukcijas, kurā vietā ierodoties lidostā mani gaidīs KAUST taksists. No Jēdas – otrās lielākās Saūda Arābijas pilsētas – universitāte atrodas stundas brauciena attālumā."

Tikai vēlāk Kristians sapratis, ka nokļūšana bijis mazākais, ja salīdzina ar to, kas nometnes dalībniekus sagaidīja vēlāk: "Sadzīve bija lieliska! Apmetos trīsstāvu mājā, kur dzīvojām trīs cilvēki. Manām vajadzībām tika atvēlēts viss trešais stāvs, kur bija liels balkons, divguļamā gulta un vannasistaba ar dušu, vannu un tualeti. Otrajā stāvā bija divas istabas, un pirmajā bija viesistaba un virtuve. Dalībnieku apartamenti bija dažādi, bet telpas visiem bija plašas un greznas."

Foto: Privātais arhīvs

KAUST teritorijā atrodas trīs atpūtas centri, kur dalībnieki bez maksas varēja apmeklēt baseinus, tenisa laukumu, golfa laukumu un sporta zāli.

"Varēja just, ka ciemojamies pie turīgas nācijas."

Biznesa ideja – viedā ķivere

Taujāts par zinātnisko darbību, LU FMOF maģistrants paskaidro, ka tematiski ziemas skola bijusi fokusēta uz biznesu. Pirmās divas nedēļas ar nometnes dalībniekiem strādājis Bērklijas Universitātes ekonomikas profesors, kurš stāstīja par jaunuzņēmumu veidošanu un prezentēšanu. Šajā daļā bijis daudz spēļu un praktisko darbu. Pēc tam dalībnieki sadalījušies grupās un uzsākuši darbu pie četru dažādu produktu izstrādes.

"Mana grupa veidoja ķiveri, kura sajūt triecienu un nosūta ziņu par triecienu uz noteiktu numuru. Pats strādāju pie antenas. Sākotnēji to uzmodelēju datorprogammā ANSYS, izprintēju uz lokana materiāla un tad īpašā kambarī (Satimo Starlab Anechoic Chamber) nomērīju radiācijas bildi. Iemācījos arī veidot mikroshēmas." Mēneša beigās katra grupa prezentējusi savu ideju.

Jautāts par lielākajiem ieguvumiem, maģistrants atzīst, ka akadēmiskā ziņā tie noteikti esot sakari, iepazītie kolēģi no visas pasaules.

"Ir reti vietas, kur pētniecībā visu var atļauties un vienmēr var nopirkt jaunākās iekārtas. Tādā ziņā KAUST, manuprāt, ir viena no labākajām vietām pasaulē, kur nodarboties ar zinātni."

Kultūršoks, koraļļu rifi un lūgšanas

Nometnes dalībnieka ikdiena sastāvējusi no lekcijām vai darba, bet vakaros dalībnieki kopā ieturējuši vakariņas, devušies sportot vai spēlēt šahu. Katrā nedēļas nogalē visa mēneša garumā dalībniekiem tikušas organizētas izklaidējošas aktivitātes: "Snorkelējām Sarkanajā jūrā pie koraļļu rifiem, braucām pa tuksnesi ar 4x4 džipiem un kvadricikliem, skatījāmies čūsku šovu. Paši noorganizējām krātera apmeklēšanu un saulrieta sagaidīšanu uz jahtas, devāmies arī ekskursijā pa Jēdu."

Foto: Privātais arhīvs

Kristians atzīst, ka Jēdā piedzīvojis īstenu kultūršoku: "Kad gāju pa tirgu un sākās lūgšanas, kas arābu pasaulē notiek piecas reizes dienā, bija sajūta, ka sākas apokalipse vai kāds uzlidojums. No vismaz piecām tuvumā esošajām mošejām reizē sāka skanēt dziedāšana, kas aicināja uz lūgšanām. Visi veikaliņi aizvērās un cilvēki lēnā solī devās uz mošejām, atstājot ielas tukšas."

Foto: Privātais arhīvs

Tūristi valstī nav bieži, tāpēc ar iebraucējiem daudz fotografējās un tos vēroja. Grupas meitenēm bijis jāpieskaņojas vietējām tradīcijām un jāvelk melnie svārki un sejas aizsegi. Vēlāk šogad gan šo likumu iebraucējiem atcēla.

Latvieši pasaulē

Kristians uzskata, ka personīgi lielākais ieguvums ir satiktie nometnes dalībnieki, ar kuriem joprojām tiekot uzturēti kontakti.

"Vienreiz ar dalībniekiem no Eiropas valstīm satikāmies Kopenhāgenā, bet amerikāņi tikās Kalifornijā. Tagad plānojam nākamo tikšanās reizi Turcijā vai Islandē. Veidojas jauka tradīcija satikties dažādās pasaules valstīs."

Nobeidzot pieredzes stāstu, maģistrants piebilst, ka par latviešu zinātniekiem KAUST ir izveidojies ļoti labs priekšstats. "Tur akadēmiskā amatā ir kādreizējais ASI direktors Aigars Ekers. Arī divi mana brāļa fizikas bakalaura laika bijušie kursabiedri maģistranti un viens doktorants tur veiksmīgi veido akadēmiskās karjeras."

Pieteikšanās 2020. gada "KAUST Microelectronics" ziemas nometnei jau noslēgusies, bet vairāk par citām KAUST CEMSE piedāvātajām studentu pieredzes apmaiņas iespējām vari uzzināt, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!