Foto: DELFI
Ceturtdien Rīgā atklāta topošo "Jaunuzņēmumu māja", kurā turpmāk zem viena jumta atradīsies nozares redzamākā organizācija "TechHub Riga", kā arī citas organizācijas un paši jaunuzņēmumi.

"Rīgā topošā "Jaunuzņēmumu māja" ir būtisks faktors nozares turpmākai veiksmīgai attīstībai, ko pierāda līdzīgu centru pozitīva darbības pieredze Helsinkos, Parīzē, Viļņā un citās pilsētās. Šādas ēkas izveide būtu ļoti vēlams attīstības solis jaunuzņēmumiem, investoriem un visai Rīgas pilsētai," atklājot Kronvalda bulvārī topošo "Jaunuzņēmumu māju", teica "TechHub Riga" līdzdibinātājs un valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

"TechHub Riga" visā pastāvēšanas laikā meklējis vietu jaunuzņēmumu mājas attīstībai un tādu saskatījis, nesen atkārtoti apmeklējot Latvijas Universitātes bijušo Bioloģijas fakultātes māju – pašā Rīgas centrā esošu ēku ar iespējām izveidot pasākumu un biroju telpas, kas pašlaik gandrīz netiek izmantotas.

"Nolēmām pielietot no veiksmīgo jaunuzņēmumu formulas pārņemto konceptu, ko sauc "minimum viable product" jeb "vienkāršākais ejošais produkts" un pieteicāmies uzreiz uzsākt darbību un nomāt telpas vienā ēkas spārnā," turpina "TechHub Riga" valdes priekšsēdētājs.

"Jaunuzņēmums ir trausls organisms, ar visu to, ka ietver milzīgas ambīcijas mainīt vai pat radīt jaunas industrijas. Šāda vide ļauj ne tikai apmainīties ar pieredzi, idejām un kontaktiem, bet arī ir pamats jauniem uzņēmumiem. Lielas ambīcijas nāk komplektā ar augstu risku, un idejas mēdz neaiziet, komandas izjūk. Tai pat laikā jauniegūtie kontakti bieži vien ir pamats jauna uzņēmuma veidošanai," papildinājusi "TechHub Riga" vadītāja Līna Marta Sarma.

Septembrī Kronvalda bulvāra 4 telpās darbu uzsākusi gan "TechHub Riga" kopstrādes telpa, gan citas nozares organizācijas un jaunuzņēmumi, tajā skaitā Latvijas Startup uzņēmumu asociācija Startin.lv, nodibinājums TechChill, nevalstiskā organizācija Riga TechGirls, uzņēmumi Anatomy Next, Edurio, riska kapitāla fonds Change Ventures un citi.

Tiek uzsvērts, ka citās pilsētās Eiropā jaunuzņēmumu veiksmei palīdzējuši centieni izveidot īpašu ēku vai ēku kompleksu, kur būtiska daļa no ekosistēmas satiekas vai strādā. Tuvākais piemērs ir Helsinki, kur arī savulaik uzņēmēji izveidoja bezpeļņas nodibinājumu Startup Foundation, kura vadībā izveidots Maria01 komplekss. Bijusī pilsētas slimnīca īsā laika posmā pārvērsta par 120 uzņēmumu, 12 riska kapitāla fondu un citu ekosistēmas dalībnieku centru. Nodibinājums tikko paziņojis par vēl lielāku otrās kārtas attīstību.

"TechHub Riga" ir nevalstiska organizācija, kas jau kopš 2011. gada aktīvi darbojas kā galvenais jaunuzņēmumu atbalsta punkts, izglītības centrs un kopstrādes telpa. Nodibinājuma mērķis ir veicināt Latvijas jaunuzņēmumu kopienas un individuālu veiksmīgu uzņēmumu attīstību. Šo mērķi organizācija sasniedz, jau nepilnu 10 gadu garumā organizējot informatīvus un izglītojošus pasākumus, nodrošinot konsultācijas, mentorus un atbalstu topošajiem un esošajiem uzņēmējiem, palīdzot tiem piesaistīt investorus, attīstīt idejas un mācoties vienam no otra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!