Foto: EPA/Scanpix/LETA

NASA Marsa roveri jau labu laiku zināmi kā īsti selfiju meistari, īpaši izceļoties 2012. gadā palaistajam "Curiosity". Gan jau arī jaunais rovers "Perseverance" turpmākos gadus iepriecinās ar pašbildēm no sarkanās planētas. Taču nu arī Ķīna – otrā valsts vēsturē, kas spējusi darbināt pašbraucošu zondi uz Marsa, – ir saņēmusi sava rovera "Zhurong" uzņemtas pašbildes.

"Zhurong" piezemējās uz Marsa 14. maijā un drīz ierakstīja Ķīnas vārdu Marsa izpētes vēstures grāmatās – iepriekš tikai NASA bija vadāmi, pārvietojami roveri uz Marsa. Savulaik gan nelielu pašgājēju robotu uz sarkanās planētas nogādāja arī PSRS, taču iekustināt to tā arī neizdevās.
"Zhurong" turklāt nevis vienkārši uzņēma pašbildi, bet noorganizēja īstu fotosesiju gan sev, gan nosēšanās platformai. Rovers devās 10 metrus uz dienvidiem no nosēšanās vietas, novietoja uz zemes nelielu, no attāluma kontrolējamu fotokameru, kas bija piestiprināta zem rovera "vēdera", tad atgriezās pie nosēšanās platformas un "iepozēja" bildei.

Ja par NASA roveru aktivitātēm jaunumi pienāk teju katru dienu, Ķīna, kā ierasts, komunikācijā nav tik aktīva – kopš 22. maija par "Zhurong" gaitām publiski pieejamās informācijas bija visai maz. Iespējams, daļēji tāpēc, ka nosūtīt lielu datu apjomu no Marsa līdz misijas vadības centram uz Zemes ir būtisks izaicinājums – tas notiek ar mākslīgā pavadoņa "Tianwen-1" starpniecību. Kad Marsa orbītā esošais pavadonis virzās virs apgabala, kur atrodas rovers, tas saņem daļu datu un tos pārrraida uz Zemi. Kamēr zonde ir otrā planētas pusē, datu pārraidē ir pārtraukums.

Nupat publiskotie attēli ir veids, kā Ķīna tostarp apliecina – rovers aizvien ir funkcionējošs un aktīvi rosās. Pēc kopbildes uzņemšanas rovers nobildējis arī platformu atsevišķi.

22. maijā rovers noripoja no šīs platformas un sāka savas Marsa izpētes gaitas. Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aptuveni 1,8 metrus augstais (masta augstums) un 240 kilogramus smagais "Zhurong" ir krietni mazāks par NASA jauno roveru "Perseverance" un drīzāk pielīdzināms iepriekšējās paaudzes roveriem "Spirit" un "Opportunity". "Zhurong" rīcībā ir ne tikai vairākas kameras, bet arī jaudīgs radars, ar kuru rovers mēģinās atrast zem Marsa virsmas paslēpušās ledus un ūdens krātuves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!