Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Augusta pirmajā pusē, kā katru gadu, atkal klāt viens no iecienītākajiem periodiskajiem notikumiem astronomijas un vienkārši aizraujošu ainu faniem – naksnīgās debesis atkal pielies Svētā Laurentija asaras, proti, perseīdas. Maksimums gaidāms 11., 12. un 13. augustā, kad stundas laikā var palaimēties ieraudzīt pat 50 perseīdas.

Reizēm var izdoties saskatīt pat 100 meteorus stundā, bet šogad novērojumus var nedaudz patraucēt mēnesgaisma. Taču spožākos no meteoriem aizvien būs iespējams saskatīt. Protams, ja debesis būs skaidras.

Par ļaunu nenāks atgādināt atšķirību starp meteoroīdu, meteoru un meteorītu. Ātrais skaidrojums ir šāds – meteors ir dabas parādība, kad atmosfērā sadeg meteoroīds, bet meteorīts ir līdz zemes virsmai nokļuvis meteoroīds. Perseīdu gadījumā ir runa par meteoriem.

Šo meteoru plūsma parasti sākas jau jūlija vidū, taču debess vērotāji, kuri nav īpaši pacietīgi, visbiežāk izvēlas meteoru "lietu" doties meklēt augusta pirmajā pusē, kad plūsma sasniedz maksimumu un, ja ir labvēlīgi laikapstākļi, pārnākt mājās bešā ir teju neiespējami.

Plūsmas radiants (debess sfēras punkts, no kura šķietami nāk visi vienas meteoru plūsmas meteori) atrodas Perseja zvaigznājā, no kā arī perseīdu nosaukums. Zināms, ka šo parādību cilvēki novērojuši jau vismaz vairākus gadu tūkstošus. Eiropā tās tika iesauktas par Svētā Laurentija asarām. Perseīdas izraisa Svifta-Tatla komētas orbītā esošie meteoroīdi, savukārt reizi gadā Zeme šķērso šīs komētas orbītu, kas arī ļauj mums piedzīvot krāšņo dabas parādību, kad Zemes atmosfērā nakts laikā sadeg simtiem objektu.

Laika posmā no 11. līdz 13. augustam mēness būs dilšanas fāzē, taču vēl būs spoža aptuveni puse mēness diska. Mēnesgaisma var pārmākt blāvākos meteorus, taču noteikti ne visus. Šajā laikā mēness lec dažas minūtes pirms pusnakts. Ja tik tiešām mēness spīdēs spoži, ieteicams nostāties vietā, kur kāds liels objekts (koks, ēka) aizsedz skatam mēnesi. Tāpat pavisam noteikti labāk meteorus varēs saskatīt tālāk no apdzīvotām vietām, kur ir mazāks mākslīgā apgaismojuma radītais gaismas piesārņojums. Šis ir lielisks iemesls doties ārpus pilsētas.

Vēl viens ieteikums – tikai tāpēc, ka laikā no 11. līdz 13. augustam būs meteoru plūsmas maksimums, tas nenozīmē, ka pēc 13. augusta viss ir garām un jāgaida nākamais gads. Meteoru plūsmas parasti ilgst nedēļām ilgi, nevis dažas dienas (pirmās perseīdas arī bija novērojamas jau jūlija vidū), tāpēc droši meteoru "lietu" vari doties vērot pat nedēļu pēc šiem datumiem. Tiesa, skaits būs mazāks un tās pamanīt – grūtāk, taču iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!