Foto: NASA
Līdz nākamās paaudzes attēliem no kosmosa plašumiem nāksies gaidīt ilgāk, nekā cerēts. Kārtējo reizi pārcelts Džeimsa Veba kosmiskā teleskopa starts – šoreiz daļēji arī pandēmijas dēļ, bet ne tikai.

Ja viss noritētu pēc plāna, tad ap šo laiku nākamajā gadā Džeimsa Veba kosmiskais teleskops jau atrastos orbītā aptuveni 1,6 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Salīdzinājumam – Habla teleskops "tepat kaimiņos" vien ir, riņķojot ap Zemi aptuveni 540 kilometru augstumā. Džeimsa Veba teleskops tiek uzskatīts par Habla teleskopa daudz jaudīgāko "pēcteci", kaut gan izmantotās tehnoloģijas būtiski atšķiras.

NASA nu apstiprinājusi, ka 2021. gada martā plānotais starts nenotiks. Vēl šī gada sākumā šķita, ka beidzot Džeimsa Veba teleskopa projektā termiņi tiks ievēroti, taču tad pasaulei "uzklupa" jaunā koronavīrusa izraisītā pandēmija, visu apgriežot kājām gaisā arī NASA un sadarbības partneru darba ikdienā. Daudzi darbinieki bija spiesti strādāt attālināti, un šādu specifisku projektu norisi tas pamatīgi traucē. "Mēs zaudējām laiku. Ne visi (darbinieki) bija pieejami, mums bija arī gadījumi ar Covid-19 saslimušajiem," vietne "Space.com" citē NASA pārstāvi Tomasu Zarbukenu.

Tiesa, arī pirms pandēmijas sākuma bija visai neliela varbūtība, ka starts notiktu martā. Džeimsa Veba teleskopa projekts jau kļuvis visai bēdīgi slavens ar regulāru aizķeršanos un termiņu pārcelšanu. Sākotnējais palaišanas laiks nu jau ir nokavēts par septiņiem gadiem, tomēr steigties arī nebūtu prātīgi. Teleskopa izstrādes izmaksas tuvojas 10 miljardiem dolāru, bet jebkāds defekts, kas atklātos jau pēc palaišanas, nozīmētu milzu problēmas ne tikai finansiāli, bet arī tehniski – salabot iekārtu, kas atrodas 1,6 miljonu kilometru augstā orbītā, nav gluži tas pats, kas salabot 540 kilometru augstumā esošo Habla teleskopu.

Foto: NASA

Taču astronomu sagaidītais ieguvums izmaksas un pūliņus attaisnošot – ar jauno observatoriju varēs jau daudz detalizētāk pētīt ne tikai tālas galaktikas, bet arī meklēt dzīvībai labvēlīgus apstākļus samērā netālu esošās citplanētās, analizējot to atmosfēras sastāvu.

Pagidām gan nav zināms jaunais Džeimsa Veba teleskopa palaišanas datums. Visticamāk, NASA par to spriedīs sanāksmē jūlijā, taču jebkurā gadījumā Zarbukens ir visai pārliecināts, ka starts notiks kaut kad 2021. gada laikā. Kosmosā Džeimsa Veba teleskops dosies ar Eiropas Kosmosa aģentūras raķeti "Ariane 5" no kosmosa centra Franču Gviānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!