Naktī no trešdienas uz ceturtdienu paredzēts starts, kas kosmisko lidojumu vēstures grāmatā ļaus ierakstīt uzreiz vairākus rekordus. "Inspiration4" misija būs kā simboliska robežšķirtne, ievadot jaunu kosmisko lidojumu ēru, kurā kosmoss var būt pieejams arī neprofesionāļiem.

Misiju "Inspiration4" pasūtījis maksājumu apstrādes pakalpojumu uzņēmuma "Shift4 Payments" dibinātājs un vadītājs Džareds Aizekmens, un to nodrošinās "SpaceX". Lidojuma mērķis – sniegt atbalstu un vākt ziedojumus bezpeļņas medicīnas iestādei – Svētā Jūdas Bērnu slimnīcai Memfisā, ASV. Slimnīcā pārsvarā tiek ārstēti smagi slimi bērni, īpašu uzmanību pievēršot onkoloģiskajiem pacientiem un onkoloģisko slimību izpētei. Katrs no četriem apkalpes locekļiem simbolizēs vienu vērtību – līderību, cerību, dāsnumu un labklājību. "Inspiration4" lidojums būs īpašs vairākos aspektos.

Pirmkārt, šī būs pirmā reize, kad Zemes orbītā pabūs apkalpe, kuras sastāvā ir tikai civilpersonas un neviena profesionāla astronauta. Līdz šim kosmosā devušies vai nu valsts kosmosa aģentūrās strādājoši karjeras astronauti–profesionāļi, vai arī civilpersonas, taču tikai kopā ar "profiņiem" un viņu uzraudzībā. Salīdzināt šo lidojumu ar vasarā notikušajiem "Virgin Galactic" un "Blue Origin" suborbitālajiem lidojumiem gluži nevar – tie ilga vien no padsmit minūtēm "Blue Origin" gadījumā līdz nepilnām divām stundām "Virgin Galactic" gadījumā, turklāt aizvien tiek lauzti šķēpi, vai "Virgin Galactic" pasažieri, kas nesasniedza pašreiz starptautiski pieņemto Kārmāna līnijas augstumu (100 kilometrus), vispār skaitās pabijuši kosmosā. "Inspiration4" komanda bez jebkādas šaubu ēnas būs īsti astronauti, kas pabijuši kosmosā – kapsula "Crew Dragon", kurai dots nosaukums "Resilience", Zemes orbītā pavadīs trīs dienas.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Protams, tas, ka šie cilvēki nav profesionāli karjeras astronauti, nenozīmē, ka viņi vienkārši tiks iesēdināti "Dragon" kapsulā un palaisti kosmosā bez jebkādas sagatavošanās. Pirms lidojuma visi izgājuši vairāku mēnešu ilgu apmācību posmu. Tas ne tuvu nav tik ilgs un smags kā profesionāliem astronautiem, bet ir krietni padziļinātāka apmācība par to, kas jāveic suborbitālo tūrisma lidojumu pasažieriem.

Otrkārt, viena no apkalpes ir 29 gadus vecā Heilija Arseno (attēlā zemāk), kura nu kļūs par jaunāko ASV pilsoni, kas pabijusi Zemes orbītā.

Treškārt, viņa būs arī pirmais cilvēks ar protēzi, kas devies kosmosā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Arseno strādā kā ārsta palīdze Svētā Jūdas slimnīcā, un viņai šis darbs ir īpaši zīmīgs, jo savulaik pati jaunā sieviete pabijusi slimnīcā kā paciente. Bērnībā Arseno tika diagnosticēts kaulu vēzis. "Mēs paviesojāmies NASA vien dažus mēnešus pirms manas diagnozes. Redzēju, kur un kā trenējas astronauti. Domāju – ikviens bērns, to redzējis, gribētu būt astronauts," Arseno atklāj sarunā ar vietni "Space.com". Neilgi pēc NASA apmeklējuma diagnosticētā slimība likusi viņai apšaubīt, ka bērnības sapņi jebkad varētu piepildīties. Glābjot kāju, ārstiem nācās kaulu aizvietot ar metāla stieni, un Arseno domājusi, ka tas nu pielicis punktu viņas izredzēm jebkad kļūt par astronauti.

Taču, aizvadot pēdējo pusi gada intensīvos treniņos pirms gaidāmā lidojuma, sieviete pierādījusi, ka ar visiem uzdevumiem spēj tikt galā lieliski. Tostarp arī fiziski izaicinošiem pārbaudījumiem – treniņiem centrifūgā, izdzīvošanas treniņiem ūdenī, smagiem pārgājieniem, lidojumiem reaktīvajos iznīcinātājos, treniņiem barokamerās un vēl daudziem citiem.

Jāatgādina, ka arī Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA), izziņojot savu pirmo astronautu iesaukumu vairāk nekā desmit gadu laikā, pavēstīja – tiek meklēti kandidāti arī paraastronautu programmā, kas ir pirmā šāda vēsturē.

"Es jūtos pagodināta bruģēt šo ceļu. Pārņem patīkams satraukums, domājot par cilvēkiem, kas sekos manās pēdās. Domāju, kosmisko lidojumu iespējām jābūt atvērtām it visiem. Un šis ir ļoti liels pirmais solis," vietne "Space.com" citē jauno sievieti.

Līdz ar lidojuma pasūtītāju Aizekmenu un Arseno kapsulā "Resilience" atradīsies arī ASV Gaisa spēku veterāns Kristofers Sembroski un uzņēmēja un zinātnes komunikatore Siāna Proktore. Aizekmens reprezentēs līderību, Arseno – cerību, Sembroski – dāsnumu un Proktore – labklājību.

Kapsula "Resilience" ir pārbūvēta, lai visiem četriem sniegtu neaizmirstamu piedzīvojumu un skatu uz Zemi no orbītas. Tajā vietā kapsulas priekšgalā, kur iepriekš bija lūka un sistēmas, lai kapsulu varētu savienot ar Starptautisko kosmosa staciju (SKS), nu ir uzstādīts milzīgs kupolveida iluminators – līdzīgs kā SKS modulī "Cupola", tikai vēl iespaidīgāks.

Kupols kapsulas purngalā sola elpu aizraujošus skatus uz Zemi no kosmosa. Publicitātes attēls


Pagaidām, ja startu neatliks nelabvēlīgu laikapstākļu vai citu faktoru dēļ, tas notiks naktī uz 16. septembri piecu stundu ilgā laika logā, sākot no pulksten 3.02 naktī pēc Latvijas laika. Kā allaž, arī šo "SpaceX" startu varēs vērot tiešraidē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!