Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad pieaug nenoteiktība un notiek straujas tehnoloģiskās pārmaiņas, augstskolu paspārnē esošie inovāciju centri ir ērts formāts, kā jauniešiem iesaistīties praktisku problēmu risināšanā un pārbaudē. Mēs gaidām motivētus jauniešus inovāciju un uzņēmējdarbības centrā iDEAHUB, kas ir izveidots Transporta un sakaru institūtā (TSI). Varbūt tieši tava vai tavas komandas ideja gūs atbalstu un pārtaps nākamajā ievērības cienīgā jaunuzņēmumā?

Augstskolas visā pasaulē dibina savā paspārnē inovāciju centrus ar cerību, ka studentu enerģija un zinātkāre palīdzēs rast svaigus risinājumus aktuālām problēmām, strādājot ciešā sadarbībā ar uzņēmumiem vai radot jaunus. Arī Latvijā ir vairāki šādu centru piemēri. Es biju strādājis līdzīgā inovāciju centrā Bostonā, ASV, tāpēc labprāt ķēros ļoti līdzīga centra izveidošanai TSI.

iDEAHUB inovāciju centrā, strādājot ar studentiem un uzņēmumiem, mēs risinām gan uzņēmēju identificētas problēmas, gan palīdzam studentiem saredzēt un īstenot viņu pašu idejas tādās jomās kā digitālā transformācija, viedā loģistika, transports u.c. Studentiem ir ļoti plašs spektrs inovatīvu ideju, ko realizēt, un nereti veiksmīgākās ir tieši tās, kas radušās sarunās ar industriju pārstāvjiem vai potenciālajiem lietotājiem. iDEAHUB sniedz finansiālu un intelektuālu atbalstu inovāciju projektu īstenošanas laikā. Mēs savukārt sagaidām patiesu iedziļināšanos, komunikāciju ar potenciālajiem klientiem un sadarbības partneriem, pētniecību, analītiku, eksperimentēšanu un prototipus ko pārbaudīt.

Kam tas domāts?

Pie mums studenti vai skolēni var nākt ar savu ideju vai izvēlēties kādu no problēmām, kuru mums prezentējuši uzņēmumi. Piedalīties projektu konkursā var Latvijas augstskolu (visu, ne tikai TSI) studenti, kā arī skolēni no 10. līdz 12. klasei. Tavā komandā var būt arī kāds students no ārvalstīm, ar cita skatījuma idejām. Ja nepieciešams, mēs palīdzam arī noformēt efektīvu komandu.

Kas notiks?

Atbalstīsim tevi jau komandas izveidošanas un idejas formulēšanas posmā. Apmācīsim, kā pareizi pieteikt savu projektu konkursam. Tad projektus vērtēs žūrija, un akceptēs tikai labākos. Komandas, kam apstiprinās atbalstu, saņems līdz pat 11 tūkstošiem eiro materiālu un tehnikas iegādei. Kā arī katrs komandas dalībnieks pusgadu katru mēnesi saņems 200 eiro stipendiju. Konsultēsim tevi vai tavu komandu, kamēr strādāsiet pie savas idejas attīstīšanas.

Foto: Publicitātes foto
iDEAHUB apmācības šā gada jūnijā

Noslēgumā projektu rezultāti tiks vēlreiz vērtēti, un komandas, kas ieņems godalgotas vietas, saņems balvas no viena līdz pieciem tūkstošiem eiro. Galvenā cerība ir: tev individuāli vai kopā ar komandas biedriem viss izdosies tik labi, ka ideju varēs komercializēt un tad arī mērogot, veidojot strauji augošu uzņēmumu!

Ko jau izdomājuši studenti?

iDEAHUB jau bija divi projektu uzsaukumi. Pirmajā tika atbalstīti trīs projekti, otrajā – vēl četri. Šobrīd iDEAHUB studentu komandas izstrādā sensoru cimdu vājredzīgo atbalstam, dzelzceļa bojājumu skanēšanas sistēmu, pusautomatizētu robotu teritorijas uzkopšanas darbiem un citas foršas lietas. Dažas komandas pašas attīsta savas idejas, citas sadarbojas ar konkrētiem uzņēmumiem. Piemēram, viena komanda strādā ar "Rīgas Starptautisko autoostu", cita – ar robotikas uzņēmumu.

Kā atrast inovatīvo ideju?

Inovatīvu ideju meklēšanā sākotnēji kvantitāte ir svarīgāka par kvalitāti. Svarīgi sevi neierobežot ar vidi kurā veidojušies mūsu pieradumi un normas. Tai pašā laikā mūsu zināšanas, izpratne, domu brīvība un drosme ir pamats inovāciju radīšanai tur kur tās patiesi ir nepieciešamas.

Savu maģistra grādu es ieguvu Bostonas Universitātē, ASV. Tur ir sekojoša pilotprakse: lai izveidotu jēdzīgu, perspektīvu biznesu, produktu vai pakalpojumu, tu dodies uz konkrēto vietu, kur to produktu vai pakalpojumu lieto, un mēģini saprast, vai tas tur iederēsies, runā ar cilvēkiem, kas būs lietotāji. iDEAHUB centrā mēs mācām šo dizaina domāšanu, kas balstīta uz lietotāju aptaujāšanu, viņu vajadzību saprašanu. Nopietna idejas priekšizpēte ir nepieciešama, ja gribi radīt tiešām nepieciešamu produktu un iekarot pasauli. Mēs no savas puses palīdzam to darīt.

Foto: Publicitātes foto
Jānis Volberts Bostonas Universitātē.

Man bija iespēja vērot Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) pieeju pilsētplānošanas problēmu risināšanai graustu rajonos. Studentu un pasniedzēju grupa devās tieši uz Buenosairesas graustu rajoniem, lai sajustu un redzētu šo vidi savām acīm un vēlāk varētu palīdzēt, izmantojot savas zināšanas. Tas ir brīnišķīgs veids, kā izpētīt vietējās kopienas, iepazīt sava topošā produkta lietotājus, atrast jaunas uzņēmējdarbības iespējas un ieiet jaunos tirgos.

Sākot no ļoti praktiskām risinājuma niansēm lietotāja loģikai un ērtībai, līdz ētiskiem apsvērumiem, apdomājot vai tā vispār ir laba, pareiza, nepieciešama inovācija konkrētai kopienai un planētai.

Kur mūsu zināšanas dos lielāku labumu?

Inovācijas centieni kā iDEAHUB (un arī citi līdzīgie visā pasaulē) būs daudz ietekmīgāki un nesīs lielāku labumu, tostarp peļņu, ja mēs uzdrošināsimies eksperimentēt un izmantot savas zināšanas, lai palīdzētu savstarpēji saistītām kopienām un planētai, jeb citiem vārdiem – domāt plašāk gan ģeogrāfiski, gan starpsektorāli.

Pats esmu kaislīgs ceļotājs un ceļošanu uzskatu par sava veida mācīšanos. Ideālā gadījumā es aicinu studentus un uzņēmējus ideju ģenerēšanai doties uz totāli neierastām vietām, kādu no Āfrikas vai Dienvidāzijas valstīm. Tā var radīt patiesi vajadzīgas, ilgtspējīgas inovācijas un padarīt tās pieejamas miljoniem cilvēku mazāk attīstītos reģionos. Mainīt viņu ikdienas paradumus viņu pašu ērtībai, videi un, nenovēršami, arī peļņai tiem, kas uzdrošinās!

Foto: Publicitātes foto

Viesojoties Maasi ciltī Tanzānijā, Āfrikā

Viena no iDEAHUB studentu komandām izstrādā lētu dronu sistēmu. To pārvalda ar vienkāršu, lētu viedtālruni, lai integrētu daudzfunkcionālus pakalpojumus, kas spēj, piemēram, uzraudzīt lauksaimniecības zemi vai skaitīt kokus. Lauksaimniekiem un kritiskās infrastruktūras nodrošinātājiem Eiropas Savienībā jau ir daudzas un dažādas (dārgas) iespējas, ko izvēlēties, lai ieviestu dronu risinājumus savā uzņēmējdarbībā. Tomēr šī izmaksu ziņā ļoti pieejamā sistēma būtu īpaši interesanta Āfrikā, kur šīs tehnoloģijas ietekme, aprites ekonomika un potenciālo klientu skaita perspektīva dotu daudz lielāku atdevi.

Aicinu tevi ceļot, lai mācītos, paplašinātu savu redzesloku, ar izpratni un toleranci iepazītu jaunus tirgus, kultūras un vietējos paradumus savai inovāciju ideju bankai. Mani personīgi īpaši pārsteidza Āfrikas valstu potenciāls, bet ir iespējams vēl daudz vairāk! Saskaņā ar ANO statistikas datiem visstraujākais iedzīvotāju skaita pieaugums šobrīd notiek Āzijas un Āfrikas pilsētās. Pastāv milzīgs pieprasījums pēc dziļākām starpnozaru partnerībām un zināšanu pārneses starp reģioniem, kas radītu daudz pozitīvu efektu. Pasaule ir daudz vienotāka un saistītāka nekā var šķist sēžot Rīgas birojā. Mums ir jāizmanto uzņēmējdarbības zināšanas un inovācijas no attīstītajām ekonomikām (kurai arī mēs piederam), lai risinātu problēmas strauji augošajās pilsētās ievērojami mazāk attīstītajās valstīs, sapludinot ekonomikas, vides un sociālos jautājumu risinājumus.

Ja vēlies piedalīties – iesaisties iDEAHUB inovāciju ideju aktivitātēs! Nākamais projektu uzsaukums mums ir plānots pašā rudens sākumā. Vairāk par inovāciju centri vari uzzināt vietnē ideahub.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!