Foto: Publicitātes foto

Lai Latvijas sabiedrībā popularizētu matemātiku, parādot tās pielietošanas iespējas daudzās profesijās, informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmums "Accenture" sadarbībā ar partneriem ir izveidojis Latvijā pirmo digitālo izlaušanās spēli "MathScape".

Digitālajā izlaušanās spēlē MathScape ikviens var pārbaudīt savas matemātikas un loģiskās domāšanas prasmes vēl nebijušā formātā – cenšoties atrisināt astoņus arvien sarežģītākus uzdevumus, kuri prasa ne vien zināšanas, bet arī radošo domāšanu.

"Latvijas lielākais resurss ir zinoši cilvēki – talanti un speciālisti dažādās jomās. Konkurētspējīgai sabiedrībai īpaši svarīgas ir loģiskās domāšanas prasmes, ko īpaši attīsta matemātika. Tomēr jaunākajā OECD PISA pētījumā par piecpadsmitgadnieku matemātikas zināšanām Latvija ierindojās 29. vietā, tāpat pērn skolēnu vidējais rezultāts matemātikas eksāmenā bija zemākais pēdējo desmit gadu laikā.

Tādēļ, lai pierādītu, ka jau skolā iegūtās zināšanas ir noderīgas visai dzīvei, mēs atklājām "MathScape. Ticam, ka matemātikas zināšanas ir nepieciešamas ikvienam, turklāt tās ir iespējams apgūt un trenēt ļoti aizraujošos veidos," saka "Accenture" vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

Foto: Pixabay

Paralēli šai spēles atklāšanai tiek realizētas vēl dažādas aktivitātes, lai sabiedrībā raisītu lielāku interesi apgūt matemātiku. Projekta mērķis ir ne vien celt matemātikas prestižu, bet arī parādīt, ka iegūtās zināšanas ir noderīgas prasmes visai dzīvei. Ir uzrunāti Matemātikas vēstneši dažādās profesijās, lai kopīgi radītu profesiju matemātikas uzdevumus. Tajos parādīts, kā ikdienā matemātikas zināšanas noder pavāram, autosacīkšu braucējam, modes dizainerei, ugunsdzēsējam un citiem profesiju pārstāvjiem.

Par matemātikas vēstnešiem kļuvuši sabiedrībā zināmi dažādu nozaru vadošie profesionāļi – autosportists Jānis Baumanis, vieglatlēte Laura Ikauniece, pavārs Mārtiņš Sirmais, diriģents Jānis Ozols, "Amoralle" īpašniece Inese Ozola, "Talanted" modes dizainere Indra Komarova, ugunsdzēsējs Tomas Jaunzems, māksliniece Kristīne Luīze Avotiņa, arhitekte Brigita Bula. Kopumā desmit dažādu profesiju matemātikas uzdevumi tiks apkopoti kopīgā materiālā, kuri projekta noslēgumā tiks izplatīti matemātikas skolotājiem, lai papildinātu to materiālu klāstu skolēniem ar praktiskiem un interesantiem uzdevumiem. Savukārt plašākai sabiedrībai matemātikas uzdevumi būs pieejami martā.

"Matemātika ir svarīga jebkuram iedzīvotājam, jo māca vairākas fundamentālas lietas – spēju analizēt, sistematizēt un domāt, kas ir nepieciešams pilnīgi jebkurā jomā. Matemātikas zinātne atver virkni dažādu iespēju, un mūsu uzdevums ir – bērniem, skolēniem, studentiem parādīt, ka matemātika nav kaut kas abstrakts, šīs lietas ir redzamas ikdienā. Mācību vide būtu jāveido tā, lai tajā redzētu matemātikas ikdienas pielietojumu," saka Latvijas Bankas prezidents un Matemātikas vēstnesis Mārtiņš Kazāks.

Jaunākā informācija par iespējām papildināt savas zināšanas vienmēr atrodama inovāciju un tehnoloģiju portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!