Latvija ir slavena ar savām iestrādēm farmācijas rūpniecībā. Nu zināšanas liktas lietā, lai radītu jaunas zāles pret tuberkulozi. Kāpēc līdzšinējie medikamenti vairs neder? Uz šo jautājumu raidījums "Izziņas impulss" atbildes rada ķīmijas laboratorijā, kas pārvērsta mazā zāļu rūpnīcā.

Pēdējā laikā ir grūti atrast jomu, kur Latvijā netiktu meklēts veiksmes stāsts vai niša, kurā varam būt ar kaut ko unikāli. Abos gadījumos labi piemēri var būt tieši zinātnē. Šoreiz stāsts par vienu no šādiem piemēriem – par to, kā Latvijas Organiskās sintēzes institūtā (OSI) top jaunas zāles pret tuberkulozi.

Jaunu zāļu atklāšana ir izcils planētas spožāko prātu panākums. Taču arī spēt tās saražot ir vesela zinātne, un te īpaša vieta ir Latvijai. Kaut dzīvojam laikā, kad pasauli pāršalc saslimšanas, par kurām dzirdam pirmo reizi, aizvien nekur nav pazudušas arī vairākas tādas slimības, ko cilvēce iepazina jau ļoti sen. Piemēram, tuberkuloze. Pasaulē pret šo slimību ir plaši lietoti medikamenti, taču ar esošajām zālēm, kā izrādās, vien nepietiek, tāpēc tiek meklētas jaunas. Šajā ziņā daudz tiek darīts tieši OSI.

Ar tuberkulozi ik gadu saslimst ap 10 miljoni cilvēku pasaulē. Pusotrs miljons slimības rezultātā mirst. Līdz šim lietotās zāles kļūst arvien neefektīvākas, tāpēc atrast jaunas, kas atbilstu mūsdienu efektivitātes un drošuma prasībām, nemaz nav tik viegls uzdevums.

"Tuberkulozes, tāpat kā citu infekciju ārstēšanu, nopietni apdraud antimikrobiālā rezistence. Tas nozīmē, ka pēc kāda laika esošie preparāti būs kļuvuši neefektīvi. Tuberkuozes preparāti, kas pašlaik ir izmantoti, ir radīti samērā sen, un daudzi no tiem vairs neatbilst mūsdienu prasībām par efektīvām un drošām zāļvielām," raidījumā skaidro OSI direktora vietnieks Aigars Jirgensons.

Tāpēc daudzviet tiek pētīti jauni preparāti. Šim mērķim farmaceitiskās kompānijas kopā ar Eiropas Komisiju izveidojušas programmu, kurā spēkus apvienojuši vairāk nekā 30 uzņēmumi un pētniecības organizācijas. Mērķis visiem viens – novest līdz klīnisko pētījumu finiša taisnei zāļvielas, kas ir tikai atklāšanas stadijā. Šīs programmas viens no dalībniekiem ir arī OSI.

"Mūsu loma ir tieši tehnoloģisko procesu izveide, lai ražotu jaunos, perspektīvos prettuberkulozes līdzekļus. Gan lai iegūtu pirmsklīniskajai izpētei nepieciešamos daudzumus, kas ir vairākos simtos gramu līdz pat kilogramam, gan lai šīs tehnoloģijas vēlāk izmantotu ražošanai rūpnieciskā apmērā," Latvijas zinātnieku lomu programmā ieskicē Jirgensons.

Vairāk par OSI darbu skaties raidījuma "Izziņas impulss" sižetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!