Foto: AP/Scanpix/LETA/
Covid-19 vakcīnas izmēģinājumi Krievijā sākās vasaras vidū. Bez krievu "Sputnik V" brīvprātīgajiem tiek injicēts arī ķīniešu kompānijā "CanSino Biologics Inc." izstrādātais preparāts. Portāla "rus.delfi.lv" redaktore Anastasija Jefremova, kura pašlaik atrodas Sanktpēterburgā, nolēma izmēģināt vakcīnu uz sevis un pastāstīt lasītājiem, kā tas notiek.

Vakcīnu "Ad5-nCov" izstrādājusi Ķīnas kompānija "CanSino Biologics Inc." sadarbībā ar Pekinas Biotehnoloģiju institūtu un Kara medicīnas akadēmiju. Vēl es varētu stāstīt, ka tā ir uz adenovīrusa vektora bāzes radīta rekombinanta vakcīna, taču neesmu mediķe, tādēļ centīšos aprakstīt vakcīnas darbības mehānismu saviem vārdiem.

Vīrusi neprot vairoties šūnu dalīšanās ceļā, tādēļ vairošanās nolūkos tie izmanto citu organismu šūnas. Tie "pārprogrammē" sagrābto šūnu un pārvērš to tādu pašu vīrusu ražotnē. Imunitāte vīrusu atpazīst pēc specifiskām olbaltumvielām un izstrādā antiķermenīšus – tas nenotiek uzreiz. Parasti vīruss pa to laiku paspēj savairoties, bet cilvēks – nolikties ar temperatūru vai vēl ko ļaunāku.

Ķīniešu, britu un krievu zinātnieki, izstrādājot savas vakcīnas, rīkojušies līdzīgi. Ņēmuši adenovīrusu, kuram pateicoties mēs slimojam ar ARVI, nodalījuši tā reduplikācijas gēnu (tas ir, spēju vairoties) un papildinājuši to ar koronavīrusa S-olbaltumvielu – to pašu koronu. 0,5 mililitros ķīniešu vakcīnas atrodas 5x1010 vīrusa daļiņu. Pēc vakcinācijas vīrusi-himēras iekļūst šūnā, kur nespēj vairoties. Turklāt pašā šūnā sintezējas viena vienīga koronavīrusa "rezerves daļa", kas nespēj izraisīt infekciju, toties nodrošina imūnsistēmas treniņu.

Kā es tam piekritu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!