Foto: AP/Scanpix/LETA

Pasaulē jau ir krietni vairāk par 40 tūkstošiem mums zināmu zirnekļu sugu, taču tāpat teju ik nedēļu tiek uzieta kāda jauna. Šoreiz pētnieki Irānā uzgājuši jaunu ģints Loureedia sugu, kuru nodēvējuši par godu Džokera atveidotājam Hoakinam Fīniksam 2019. gada grāvējā "Džokers".

Interesanti, ka arī šīs 2012. gadā pirmo reizi klasificētās zirnekļu ģints nosaukumam ir saknes popkultūrā. Loureedia ģints klasifikatorā ietilpst Eresidae dzimtā, un šīs dzimtas zirnekļus dēvē arī par samta zirnekļiem, jo tos klāj blīvi "kažociņi". Ģints nosaukums Loureedia, protams, ir atsauce uz "The Velvet Underground" līderi Lū Rīdu.

Jaunatklātā suga nodēvēta par Loureedia phoenixi, jo vizuāli zirneklis nedaudz atgādina Betmena ilggadējā pretinieka Džokera grimu. Zirnekli rotā sarkans un melns raksts uz balta fona, un šī ir pirmā Loureedia ģints suga, kas fiksēta ārpus Vidusjūras piekrastes valstīm, vēsta vietne "Live Science". Kopumā nu Loureedia ģintī ir četras zirnekļu sugas.

Tiesa, ar neapbruņotu aci Džokera iemiesojumu zirneklī mēs nevarēsim saskatīt, būs nepieciešams palielinājums, jo L.phoenixi ir vien 8 milimetrus garš.

Foto: Alborz Province: Karaj (N. Sheikh) (a) , Tehran Province: Pardisan Park (A. Zamani) (b), Fars Province: Shiraz (Sh. Hesami) (c), Tehran Province: Kuhsar (B. Golavi) (d), Tehran Province: Rudehen (A. Bolhari) (e) and Kerman Province: Shahr-e Babak (H. Asgari) (f).

Samta zirnekļi pētniekiem ir īpaši saistoši, jo daļa šo zirnekļu paradumu zirnekļu pasaulē visai neparasti, tostarp sadarbošanās kolektīvu mitekļu būvniecībā un kolektīva atvašu "vaktēšana", vietnei "Live Science" skaidro pētījuma autore Alireza Zamani.

Loureedia ģints zirnekļi tik ilgi izvairījušies no arahnologu vērīgā skata, jo virszemē ir aktīvi vien aptuveni trīs nedēļas gadā.

"Šie zirnekļi lielāko daļu dzīves pavada mitekļos pazemē. Tēviņi pamet mitekli tikai tad, kad meklē mātītes, parasti tas notiek no oktobra beigām līdz novembra sākumam, bet mazie zirneklīši virszemē parādās, kad pirmo reizi pamet mātes mitekli," skaidro Zamani.

Līdz šim pētniekiem izdevies uziet tikai Loureedia phoenixi tēviņus, tāpēc, lai pilnīgāk izzinātu šīs sugas zirnekļus un to paradumus, būs krietni jāiespringst un jāatrod arī mātītes.

"Ideālā gadījumā, ja pietiks laika un pacietības, būtu interesanti izsekot tēviņa gaitām. Viņam jau nu gan vajadzētu vislabāk zināt, kā atrast mātīti," bilst pētniece un norāda, ka tā varētu būt unikāla iespēja dokumentēt arī šo zirnekļu pārošanās paradumus. Līdz šim tas nav izdevies ar nevienu Loureedia ģints zirnekļu sugu.

Visu pētījumu var lasīt izdevuma "Arthropoda Selecta" jūnija numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!