Foto: Shutterstock

Programma "Erasmus+" sniedz iespējas jauniešiem un darbā ar jaunatni iesaistītajiem, kuriem ir ierobežotas iespējas, piedalīties starptautiskos mācību un treniņu mobilitātes projektos visā Eiropā un ārpus tās. Tāpat "Eiropas Solidaritātes korpuss" (ESK) atbalsta īstermiņa un ilgtermiņa brīvprātīgā darba programmas jauniešiem, kā arī iespēju viņiem uzsākt solidaritātes projektus savās vietējās kopienās.

Jauniešu ar ierobežotām iespējām iesaistīšana Eiropas jaunatnes darba projektos nāk par labu kā viņiem, tā arī mūsu sabiedrībai. Tā dod jauniešiem iespēju sniegt pozitīvu ieguldījumu savās kopienās un pieprasīt lielāku līdzdalību sabiedrībā, ko apliecina arī jaunākie pētījumi. Tomēr ir vairāki faktori, kas noteikti ES Iekļaušanas un daudzveidības stratēģijā, kas var izrādīties par šķēršļiem dalībai izglītības projektos, no vienas puses, un pilsoniskajā sabiedrībā, no otras puses. Tas jo īpaši attiecas uz jauniešiem, kuri saskaras ar kultūras atšķirībām, ekonomiskajiem šķēršļiem un šķēršļiem, kas saistīti ar diskrimināciju. Šajā rakstā tiks pētīta svarīgā, taču varbūt nepietiekami uzsvērtā loma, ko jaunatnes projektā partneri var spēlēt, palīdzot pārvarēt šos šķēršļus un veicinot jauniešu līdzdalību to jauniešu vidū, kuriem ir mazāk iespēju.

Kopienas locekļi

Kopienas locekļu ekspertīze ir pielāgota konkrētajām jauniešu vajadzībām un nodrošina svarīgus saziņas kanālus starp jauniešu organizācijām un mērķa grupām, kuras viņi cenšas iesaistīt. Lai nodrošinātu, ka viņi identificējas ar projektu, tā metodēm un mērķiem, ir svarīgi viņus iesaistīt projekta plānošanā konceptuālās izstrādes stadijā, pirms aktivitātes īstenošanas fāzes. Projekts, kas iesaista kopienas pārstāvjus, var radīt vērtīgu sinerģiju, saskaņojot organizācijas un kopienas intereses. Tas arī sniedz iespēju jaunatnes organizācijām veidot savu zināšanu bāzi un prasmes, integrējot kopienas pārstāvjus organizācijā un tās darbībās.

Partnerorganizācijas

Jaunatnes jomas iekļaušanas projekti var sadarboties ar plašu partnerorganizāciju un pakalpojumu sniedzēju loku, kas rada savas priekšrocības un izaicinājumus. Neatkarīgi no tā, vai tās organizē kultūras aktivitātes, hibrīda pasākumu vai āra izglītības projektu, šādām ieinteresētajām personām var būt galvenā loma iekļaušanas un daudzveidības veicināšanā darbā ar jaunatni. Poznaņā organizācijas "NGO Logos" solidaritātes projekts "Dinner4foreigner" sadarbojas ar vietējiem restorāniem un kopienas dārziem, lai rīkotu pasākumus un piknikus, kas iepazīstina ar pilsētas imigrantu kopienu virtuvi. Kā norāda "Logos Polska" vadītājs Marko Boiko: "Partnerorganizācijas un partneri paplašina mūsu darbību vērienu, palīdz izplatīt mūsu vērtības un vēstījumu, kā arī ļauj mums izkļūt no jaunatnes darba nozares burbuļa. Sadarbojoties, mēs varam izplatīt informāciju par mūsu partneru aktivitātēm un vērtībām, par kurām tās iestājas, kas rada sniega bumbas efektu, kurš ir izdevīgs abiem partneriem."

Darba devēji

Piedalīšanās programmas "Erasmus+" jaunatnes darbinieku mobilitātē var ietvert ceļošanu uz ārvalstīm un piedalīšanos piecu dienu aktivitātēs, vai dažreiz pat uz ilgāku laiku. Izraušanās no ikdienas darba ir viens no galvenajiem šķēršļiem dalībai starptautiskajos mobilitātes projektos, ko bieži vien piedzīvo tie, kuriem ir ekonomiski šķēršļi. Paši darba devēji sākotnēji var skeptiski raudzīties uz savu darbinieku dalības atbalstīšanu starptautiskā mobilitātē, jo viņi var neapzināties priekšrocības, ko var sniegt neformālā izglītība gan personīgai, gan profesionālai izaugsmei. Tāpēc ir būtiski informēt darba devējus – par ieguvumiem, ko dalība mobilitātes projektā var sniegt viņu darbiniekiem un darba vietai kopumā. Dalība starptautiskos jaunatnes darbinieku mobilitātes projektos uzlabo tādas vērtīgas prasmes kā starpkultūru komunikācija, pašpārliecinātība, komandas darbs, vadība, organizācija, laika pārvaldība – šīs ir kompetences, kuras var tieši pielietot darba vietā. Un šīs kompetences ir identificētas un izskaidrotas "Youthpass" un citās sertifikācijas formās, kas iegūtas, piedaloties starptautiskā mobilitātes projektā.

Secinājums

Partneriem un ieinteresētajām personām neapšaubāmi ir svarīga loma jauniešu līdzdalības veicināšanā. Tās nodrošina vērtīgu pieredzi un resursus, palīdzot veicināt starpnozaru sinerģiju starp darbu ar jaunatni un citām nozarēm. Turklāt kopienas ieinteresēto personu iesaistīšanās ļauj labāk izprast nelabvēlīgā situācijā esošu mērķa grupu vajadzības, palīdzot veicināt ilgtermiņa un ilgtspējīgas saiknes starp jaunatnes darba organizācijām un kopienām, kuras tās vēlas iesaistīt. Labāki rezultāti tiek sasniegti, ja ieinteresētās puses jeb projektu partneri tiek iesaistīti iekļaušanas projektu plānošanas posmos. Un interešu saskaņošana starp iekļaušanas projektiem un to ieinteresētajām personām ir labākā veiksmes recepte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!