Foto: Vida Press
Pagājušajā nedēļas nogalē aptuveni 100 000 protestētāju globālā klimatu pārmaiņu samita COP26 ietvaros piedalījās vispasaules demonstrācijā, lai nosodītu pasaules valstu līderu bezdarbību un tā saucamo “zaļo-tukšvārdību” (green-washing), kā arī pieprasītu steidzamus pasākumus, kas nepieciešami klimata ārkārtas situācijas risināšanai. Milzu mītiņu iedvesmoja desmitiem tūkstošu jauniešu, kas Glāzgovas ielās bija devušies dienu iepriekš.

Šī demonstrācija un citas pilsoniskās aktivitātes ir lielisks jauniešu līdzdalības piemērs. Kāpēc jauniešu līdzdalība ir būtiska un kāpēc ir vērts par to runāt? Tā ir iespēja jauniešiem tikt sadzirdētiem lēmumpieņemšanas procesos, būtiski uzlabojot gan savu dzīvi, gan savas vietējās kopienas attīstību. Nereti jauniešu novatoriskās idejas spēj virzīt pārmaiņas un radīt pozitīvu rezultātu veidos, kas nav pa spēkam vecākajām paaudzēm. Jauniešu līdzdalība var būt jebkāda aktīva jauniešu iesaiste ne tikai starptautiskā, bet arī nacionālā un vietējā līmenī.

2021. gada jūnijā veiktā Eirobarometra jauniešu aptauja norāda, ka jauniešu interese un iesaistīšanās demokrātiskajā dzīvē pēdējās dekādes laikā ir pieaugusi. Jauniešu galvenās prioritātes ir nabadzības un sociālās nevienlīdzības apkarošana (43%); klimata pārmaiņu apkarošana un vides aizsardzība (39%); un bezdarba vai darba trūkuma samazināšana (37 %).

Lai jaunieši spētu efektīvi aizstāvēt savas un savas kopienas intereses, viņiem nepieciešami atbilstoši instrumenti. Vienu no šādiem rīkiem piedāvā Eiropas Savienības (turpmāk – ES) jaunatnes programmas "Erasmus+" Jaunatnes līdzdalības projekti, kas atbalsta vietēja un starptautiska mēroga jauniešu grupu (13 – 30 gadi) un/vai jaunatnes organizāciju īstenotas iniciatīvas 3 – 24 mēnešu garumā, ar mērķi stiprināt jauniešu personīgās, sociālās, pilsoniskās un digitālās kompetences un attīstīt jauniešu līdzdalību Eiropas demokrātiskajā dzīvē vietējā, reģionālā, valsts un Eiropas līmenī. Maksimālā summa, kas var tikt pieprasīta Jaunatnes līdzdalības projektiem, ir 60 000,00 euro. Programmu Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA).

Jauniešu līdzdalības projektus var izmantot, lai:

  • vienuviet pulcētu jauniešus un lēmumu pieņēmējus, veidotu dialogu un rosinātu jauniešiem svarīgu jautājumu risināšanu;
  • attīstītu digitālās prasmes un medijpratību jauniešu vidū, mācot atpazīt dezinformāciju, viltus ziņas, propagandu;
  • izmantotu alternatīvas, inovatīvas, digitālas jauniešu līdzdalības formas, kā arī paplašinātu līdzdalību dažādās jauniešiem nozīmīgās jomās (veselība, sports, vides aizsardzība u.c.), neatkarīgi no tā, vai tās pārvalda publiskais vai privātais sektors;
  • sagatavot jauniešus aktīvai dalībai sabiedrībā u.c.

Jaunatnes līdzdalības projektu ietvaros jaunieši vai jaunatnes organizācijas var organizēt iniciatīvas seminārus, debates, lomu spēles, simulācijas, integrēt digitālo rīku (piemēram, digitālās demokrātijas rīku vai hakatonu) izmantošanu, informatīvās kampaņas, mācības, sanāksmes un citus tiešsaistes vai klātienes mijiedarbības veidus. Minētās aktivitātes projektā var īstenot kombinētā veidā. Lai jauniešiem palīdzētu īstenot savu ideju un veicinātu jēgpilnu mācīšanās procesu, projektā var paredzēt atbalsta personas iesaisti. Gan valsts, gan starptautiska mēroga projektos ir svarīgi aktualizēt un veicināt ES vērtības, kā arī stiprināt vietējās kopienas, nodrošinot projektā īstenoto aktivitāšu ilgtspējību.

Iesaistoties jaunatnes līdzdalības projektos jaunieši iemācās paust savu viedokli un pieņemt lēmumus par sev būtiskiem jautājumiem, savukārt organizācijas, veicinot jauniešu iesaisti, var gūt jaunas perspektīvas problēmjautājumu risināšanai, uzlabot politisko stratēģiju un jaunatnes programmu izstrādi un ieviešanu, ņemot vērā jauniešu idejas un vajadzības. Jauniešu jēgpilna līdzdalība nozīmē, ka jaunieši tiek iesaistīti tādā veidā, ka viņi patiešām var veikt būtiskas izmaiņas.

Šoruden Eiropas Komisija pieņēma oficiālu priekšlikumu 2022. gadu pasludināt par "Eiropas Jaunatnes gadu". Jaunu cilvēku redzējums, iesaiste un līdzdalība ir svarīga, lai Eiropa varētu veidot labāku, zaļāku, digitālāku un iekļaujošāku nākotni. Šis priekšlikums apliecina Eiropas apņemšanos nodrošināt jauniešiem plašākas un labākas nākotnes iespējas. Tā ir iespēja arī Latvijas jauniešiem vēl plašāk izmantot ES programmu un iniciatīvu iespējas.

Nākamais programmas "Erasmus+" jaunatnes līdzdalības projektu konkurss tiks izsludināts 2022. gada pirmajā ceturksnī. Jaunieši un organizācijas, kas vēlas īstenot jaunatnes līdzdalības projektus ir aicinātas iepazīties ar detalizētu informāciju JSPA tīmekļa vietnē www.jaunatne.gov.lv vai informatīvā vebinārā "Erasmus+" Info diena – Jaunatnes līdzdalības projekti.

Tāpat ikviens var sazināties ar JSPA Projektu vadības un uzraudzības daļas projektu vadītāju Ievu Bērziņu (ieva.berzina@jaunatne.gov.lv), lai saņemtu konsultāciju par sava jaunatnes līdzdalības projekta idejas īstenošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!