Foto: Publicitātes foto

"Lahdes" uzņēmums ir izstrādājis mākoņservisā balstītu dokumentu vadības un digitālo parakstu sistēmu. Tā atvieglo dokumenti apriti starp vairākām iesaistītajām pusēm starptautiskā līmenī. Rīks ir juridiski saistošs veids, kā nodot dokumentus, ļaujot apliecināt sūtītāja un saņēmēja identitāti. Par dokumentu vadības rīka izstrādi stāsta uzņēmuma līdzdibinātājs Jānis Zaltāns (attēlā pa labi).

Izmantojot esošās e-pasta un dažādas digitālās platformas dokumentu apritei starp vairākām iesaistītām pusēm, ir vairākas problēmas. Pirmkārt, dokumentu sūtījumi nav juridiski saistoši, jo ar esošajiem e-pasta risinājumiem nav iespējams apliecināt saņēmēja identitāti. Otrkārt, nav iespējams pierādīt, vai dokuments tiešām ir pienācis vajadzīgajam adresātam un vai nejaušības dēļ tas nav ticis aizsūtīts kādam citam. Treškārt, elektroniskā pasta un citu digitālu komunikāciju kanāli nav šifrēti, līdz ar to dokumenta saturam var piekļūt pakalpojuma sniedzējs. Tādējādi pieaug datu noplūdes iespējamības un GDPR pārkāpuma riski.

Šobrīd daudzi uzņēmumi joprojām sūta dokumentus, izmantojot pasta pakalpojumus vai ierakstītas vēstules, nododot tos klātienē vai izmantojot kurjera pakalpojumus. Tas viss tiek darīts viena iemesla dēļ – šīs metodes ļauj apliecināt saņēmēja identitāti ar personu apliecinošu dokumentu vai parakstu klātienē. "Šīs metodes ir dārgas un laikietilpīgas, kā arī patērē daudz dažādus ar piegādi nesaistītus resursus, tāpēc izveidojām dokumentu vadības sistēmu, kas ļauj nosūtīt dokumentus šifrētā vidē, kas ļauj digitāli apliecināt identitāti un parakstīt dokumentus attālināti vienotā platformā," stāsta Jānis.

Izmantojot "Lahdes" radīto dokumentu vadības rīku, sūtījuma saturam var piekļūt tikai sūtītājs un saņēmējs. Lai nosūtītu dokumentu, izmantojot platformu, sūtītājam jāzina tikai saņēmēja e-pasta adrese un tālruņa numurs, savukārt saņēmējs līdz dokumenta saņemšanas brīdim var nebūt platformas lietotājs. Dokumenta saņemšanas brīdī saņēmējs saņems paziņojumu e-pastā vai īsziņas formā, un nākamais solis ir saņēmēja identitātes verifikācija, izmantojot kādu no autorizācijas iespējām. Pēc piekļūšanas sūtījuma saturam saņēmējs var iepazīties ar dokumentiem un nepieciešamības gadījumā to arī parakstīt ar "Lahdes" integrētajiem digitālā paraksta rīkiem:

"Piedāvājam dokumenta vadības rīku ar dažādām lietotāju tiesībām, kas ir paredzēts gan individuāliem lietotājiem, gan komandām. Tāpat arī platformu ir iespējams sasaistīt ar esošajām uzņēmumu platformām saziņai ar partneriem un klientiem. "Lahdes" ir īpašs arī ar tajā iebūvēto dokumentu arhīvu un vēsturisku dokumentu meklēšanas iespējām. Katrs iepriekš saņemtais dokuments saglabājas un ir pieejams konkrētās personas profilā. Turklāt katram dokumentu sūtītājam ir redzama tā vēsture – kad, kurš un ko ir atvēris, parakstījis vai nosūtījis."

Ne pirmais jaunuzņēmums kopā

Pirms "Lahdes" abi uzņēmuma dibinātāji Jānis Zaltāns un Dmitrijs Dementjevs-Dedelis 2017. gadā darbojās vienā uzņēmumā, kas izstrādāja kriptovalūtu digitālo seifu. Tas bija nepieciešams, lai privāto atslēgu īpašnieki varētu būt droši, ka kāda neparedzēta apstākļa gadījumā šim seifam varētu piekļūt gan pats tā īpašnieks vai norādītais mantinieks.

"Kādu laiku darbojāmies un sapratām, ka šis nebūs tas virziens, kurā mēs vēlētos iet, un uzņēmums izjuka. Pēc tam par mums sāka interesēties akselerators "Startup Wise Guys". Ar viņu starta kapitālu, juridisko atbalstu, mentoriem un plašo uzņēmumu tīkla loka palīdzību validējām ideju par dokumentu vadības un parakstīšanas rīku," atceras Jānis.

Abiem "Lahdes" dibinātājiem bija kompetences, gan uzsākot uzņēmējdarbību, gan izstrādājot dažādus komplicētus digitālos risinājumus. Strādājot pie jaunās idejas, bija svarīgi saprast, ko iespējams izveidot, balstoties uz esošajām zināšanām un kompetencēm. Paralēli tam jau no pašiem pirmsākumiem tika meklēti potenciālie klienti un izprasta tirgus specifika.

"Runājām ar "Swedbank" pārstāvjiem. Sapratām, ka ir problēmas datu aizsardzības regulu dēļ – daudzus dokumentus nedrīkst sūtīt digitāli, ir jāsūta pa pastu vai jāaicina klienti uz filiāli," stāsta Jānis. Uzņēmums sāka pētīt un validēt ideju arī ar citiem uzņēmumiem un citām nozarēm, līdz nonāca pie idejas – ir jāizstrādā šifrēts tunelis, kas ļauj verificēt saņēmēju un sūtītāju identitātes un veikt digitālu parakstu ar QES (qualified electronic signatures) līmeņa digitālajiem parakstiem.

"Lahdes" nu jau absolvējis "Startup Wise Guys" akseleratoru un nule iekļuvis "Mastercard" programmā "Lighthouse", kas tiek realizēts Ziemeļeiropā un Baltijas valstīs. Jānis stāsta, ka programmas dalībniekus izvēlējās lielākās reģiona bankas, finanšu iestādes un "Mastercard", ļaujot rast kopējus risinājumus šiem uzņēmumiem un to klientiem: "Mēs šajā programmā esam kopā ar jaunuzņēmumiem, kuriem komandā ir ap 50 cilvēkiem un kuru ikmēneša peļņa ir ļoti liela, kas ir nesalīdzināma atšķirība ar "Lahdes". Šīs programmas ietvaros saņemam spēcīgu mentoru atbalstu un arī diezgan lielu interesi no investoriem un jauniem partneriem."

Paplašināsies Eiropā

"Lahdes" uzņēmuma nākotnes plānos ir vairākas šķautnes. Vispirms pakalpojuma pieejamība – rīku šobrīd var izmantot savstarpējai dokumentu apritei Baltijas valstu ietvaros, taču drīzumā tiek izskatītas iespējas paplašināties Skandināvijas, Somijas un Polijas reģionos. Tāpat tiek ļoti aktīvi sekots līdzi aizvien jaunām identitātes verifikācijas iespējām un parakstu izmantošanas tendencēm.

"Lahdes" pakalpojums tuvākajā laikā būs pieejams arī privātpersonām bezmaksas un maksas versijās, un vēl uzņēmums šobrīd strādā pie integrāciju risinājuma, kas ļaus izsūtīt dokumentus masveidā vienlaikus vairākiem tūkstošiem adresātu.

Šobrīd "Lahdes" pakalpojumu potenciāli var izmantot cilvēku vadības, pārdošanas, juristu, nekustamo īpašumu, mikrokredītdevēju, apdrošinātāju, iznomātāju, līzinga devēju un banku nozares. Taču uzņēmuma mērķis ir padarīt dokumentu vadības sistēmu vēl automatizētāku, lai pakalpojums kļūtu interesants iespējami daudz un dažādu nozaru pārstāvjiem.

Šis un līdzīgi materiāli ir atrodami inovāciju un tehnoloģiju mājaslapā Labsoflatvia.com. Portāla mērķis ir informēt, iedvesmot un iedrošināt uzņēmējus, zinātniekus, investorus, biznesa uzsācējus un citus interesentus meklēt attīstības iespējas, sadarboties un kopīgi attīstīt inovāciju un tehnoloģiju vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!