Daļai cilvēku pēc jaunā koronavīrusa izraisītās infekcijas Covid-19 pārslimošanas nekas vēl nav beidzies – sekas jūtamas nedēļām un pat mēnešiem ilgi. Citiem tās ir smagākas, piemēram, hronisks un izteikts nogurums, bezspēks, spiedīga sajūta krūtīs, grūtības koncentrēties un domāt, sirdsdarbības traucējumi. Citiem šīs sekas varbūt ne tik traucējošas, bet aizvien nepatīkamas un kaitinošas, un viena no tām ir ožas zudums vēl mēnešiem pēc tam, kad visi citi simptomi jau pagaisuši. Kā ožu atgūt? Zinātniekiem ir vairākas versijas, bet nupat izdevumā "International Forum of Allergy & Rhinology" publiskotā pētījumā ieskicēta viena, kas potenciāli sola ožas uzlabošanos bez preparātu lietošanas.

Atgūt ilgstoši zaudēto ožu, turklāt bez medikamentu lietošanas – kā tas iespējams? Izklausās pat pārāk labi, lai būtu patiesība, un šādi solījumi allaž mudina ieslēgt "skepticisma radaru" pastiprinātā režimā. Taču šis risinājums nebūs nedz ātrs, nedz viegls. Oža būs jāatgūst un jāuztrenē pakāpeniski – gluži kā muskuļi sporta zālē vai izturība regulāros "krosiņos". Viena no terapijām, kas var tikt ieteikta pacientiem ar ožas zudumu, ir kortikosteroīdi. Šīs grupas preparātus mēdz izrakstīt, piemēram, hroniski aizlikta, iekaisuša deguna gadījumā, taču šie, šķiet, nav galvenie ožas zuduma iemesli Covid-19 gadījumā. Taču publikācijas autori mudina ar kortikosteroīdu lietošanu ožas atgūšanas nolūkos neaizrauties.

"Balstoties pieejamajā literatūrā, mēs mudinām ar piesardzību izturēties pret šo terapiju agrīnu ar Covid-19 saistītu ožas traucējumu gadījumā tāpēc, ka (1) pierādījumi par kortikosteroīdu lietderību šajā gadījumā ir vāji; (2) ir augsts spontānas atlabšanas no ar Covid-19 saistītiem ožas traucējumiem gadījumu īpatsvars; (3) kortikosteroīdiem ir labi zināmas, potenciāli nelabvēlīgas blaknes," pētījuma kopsavilkumā raksta zinātnieku grupa un mudina veikt randomizētus, kontrolētus klīniskos pētījumus, lai sīkāk izzinātu šīs terapijas efektivitāti. Tāpat pētnieki mudina likt lielu uzsvaru uz ožas trenēšanu – metodi, kuras "iedarbībai ir labi pierādījumi un nav nevēlamu blakusefektu".

Līdzšinējie dati liecina, ka ožas zudums skar vairāk nekā pusi Covid-19 pārslimojušo. Labās ziņas ir tādas, ka vairums to samērā drīz atgūst, bet daļai cilvēku oža neatgriežas pat mēnešiem ilgi. 2021. gada sākumā publiskots pētījums, kurā apkopoti dati par 1363 Covid-19 pacientiem ar ožas zudumu. Pētījuma dalībniekiem tostarp tika arī ieteikts divreiz dienā trenēt ožu, taču diemžēl pētījumā neapkopoja datus par to, cik cilvēku ieteikumus ņēma vērā un tiešām to mājās darīja – tas nebija šī pētījuma galvenais fokuss. Taču tika noskaidrots, ka 95% no dalībniekiem pēc sešiem mēnešiem ožu bija atguvuši.

Taču kas tad vispār ir ožas trenēšana, kā tā izpaužas? Tradicionāli tajā tiek izmantotas četras ēteriskās eļļas – eikalipta, citrona, rožu un krustnagliņu, taču tas nav akmenī iekalts. Katrs var izmantot sev labi pazīstamus aromātus. Tas pat varētu būt labāk nekā izmantot kādu no augstāk minētajām smaržām, ja tās konkrētajam cilvēkam nav labi zināmas. Ja tev labāk atmiņā iespiedusies tikko maltas kafijas smarža vai saldais vaniļas aromāts, droši var izmantot arī tos.


Ekspertu grupa iesaka divas reizes dienā atvēlēt laiku nelielām treniņu sesijām – mēģini saost katru no izvēlētajiem četriem aromātiem, vienlaicīgi cenšoties atsaukt atmiņā to, kā jāsmaržo, piemēram, svaigi maltai kafijai vai eikaliptam. Uzreiz jāsaka – rezultāti nebūs pēc dienas vai divām. Šī metode var prasīt mēnešus, turklāt labākiem rezultātiem eksperti iesaka ik pēc trim mēnešiem četras treniņos izmantotās smaržas mainīt. Tāpat katram atlabšanas laiks atšķirsies. Gados vecākiem ļaudīm ožas atgūšana var prasīt ilgāku laiku.

"Ožas trenēšana ir lēta, vienkārša un no nevēlamiem blakusefektiem brīva metode, ko var izmēģināt ožas zuduma gadījumā dažādu cēloņu rezultātā, tostarp pēc Covid-19," izdevums "Science Alert" citē Austrumanglijas Universitātes profesoru Karlu Filpotu, vienu no šī rekomendējošā pētījuma autoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!