Zinātnieki – šis vārds parasti ietver krietnu devu autoritātes. Ja tā saka zinātnieks, ko tur vairs strīdēties? Tā noteikti ir! Par zinātniekiem vēlamies domāt kā par nesatricināmu kritiskās domāšanas paraugu, neiedragājamas racionalitātes piemēru, cilvēkiem, kas pat pienu veikalā izvēlas, balstoties uz vismaz piecos recenzētos pētījumos gūtiem rezultātiem. Taču svarīgi ir nodalīt bezpersonisko un neiedragājamo zinātnisko metodi no zinātniekiem – cilvēkiem ar savām emocijām, interesēm, vēlmēm un aizspriedumiem.

Fakts, ka kāds ir savā jomā atzīts zinātnieks, kas turklāt vēl saņēmis vienu no prestižākajiem apbalvojumiem – Nobela prēmiju, vēl nav garants, ka šis cilvēks allaž aizstāvēs tikai tādas idejas, kurām ir pietiekama pierādījumu bāze. Vēsture liecina, ka arī ļoti lietderīgu darbu veikuši zinātnieki kādā savas karjeras posmā varējuši ar zobiem un nagiem aizstāvēt idejas, kurām nav gana labu pierādījumu vai kuras zinātniskā kopiena jau ir atspēkojusi. Galu galā pat Īzaks Ņūtons – neapšaubāmi, viens no dižākajiem fiziķiem – niekojās ar alķīmiju laikā, kad tā jau bija norietā, kā arī uzskatīja Bībeli par apslēptu vēstījumu krātuvi un sevi par sūtni šo šifrēto ziņojumu dekodēšanai.

Lainuss Polings – visuvarenā C vitamīna sludinātājs

Kad saķeram iesnas vai varbūt vienkārši kādu laiku jūtamies noguruši, mēdzam glābiņu meklēt vitamīnu papilddevās. Tāpat multivitamīni nereti tiek lietoti profilaktiski. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!