Foto: Shutterstock

Bez ļaunprātīga nodoma, taču notika kā notika – tā var rezumēt sekas video, ko šovasar jūlijā populārajā sociālajā platformā "TikTok" ievietoja Sāra Franka. Nepilnu minūti garais video strauji guva popularitāti – mēneša laikā to noskatījās vairāk nekā četri miljoni cilvēku, bet rezultāts ir tāds, ka daudzu zinātnisku pētījumu autoriem nācās "izmest miskastē" datus par vairākām nedēļām, vēsta "The Verge". Kas īsti notika?

Platforma "Prolific" ir zinātnieku iecienīts rīks, kas ļauj "rekrutēt" aptauju dalībniekus un attiecīgi ievākt pētījumam nepieciešamos datus. Šajā gadījumā runa ir par pētījumiem psiholoģijā un vispār uzvedības zinātnēs. Viens no "Prolific" priekšgājējiem, kas pavēra šādas iespējas, ir jau 2005. gadā palaistais "Mechanical Turk".

"Pirms eksistēja "Mechanical Turk" platforma, visiem sociālo zinātņu pētījumiem bija jānotiek laboratorijā. Burtiski bija jādodas aptaujāt koledžu otrā kursa studenti, viņiem bija klātienē jāpilda anketas vai jāatbild uz jautājumiem, un ko tik vēl ne. Tas ir laikietilpīgs, darbietilpīgs process. Tiešsaistes datu ievākšana to daudzkārt atvieglo. Tu saprogrammē aptauju, ievieto to platformā un jau pēc dienas tev ir 1000 respondentu atbildes. Tas izmainīja sociālās zinātnes," vietnei "The Verge" skaidro Nikolass Hols no Stenforda Biznesa skolas. Viņa vadītā nodaļa datu ievākšanai nu pārsvarā lieto nevis "mehānisko turku", bet tieši "Prolific", kas ir mazāka un labāk piemērota tieši zinātnieku vajadzībām. Tā piedāvā lielāku caurspīdīgumu par to, kā tiek ievākti dati, kā arī sola nodrošināt kvalitatīvāku respondentu kopu kā alternatīvas platformas. Ņemot vērā "Prolific" popularitāti sociālo zinātņu profesionāļu vidū, šķiet, arī pētnieki atzinuši to par labu un uzticamu. Līdz šim brīdim.

23. jūlijā Sāra Franka "TikTok" ievietoja video, kurā savus sekotājus informē par iespējām viegli piepelnīties, mudinot doties uz "Prolific" vietni. "Principā tur ir aptaujas, par kuru aizpildīšanu var saņemt dažādas naudas summas," klāstīja Franka.

@sarahndom

i'm excited for this series!! #sidehustles #sarahssidehustles #prolific #makingmoney #sidehustleideas

♬ original sound - sarah :)

Drīz vien video popularitāte "uzsprāga", sasniedzot vairākus miljonus "TikTok" lietotāju. Sekas nav grūti paredzēt. "Prolific" platformu drīz vien "šturmēja" tūkstošiem jaunu lietotāju, kuri ķērās pie aptauju pildīšanas. Varētu šķist, ka tā ir laba ziņa – pētniekiem nu ir iespēja savākt datus daudz ātrāk.

"Mēs esam pamanījuši milzīgu "lēcienu" lietotāju skaitā no ASV – no 40 līdz 80 tūkstošiem. Tas, protams, ir lieliski, taču nu daļā pētījumu ir pamatīgas nobīdes no reprezentatīvas izlases, un daudzos pētījumos nu 85% respondentu ir sievietes, kuru vidējais vecums ir 21 gads," problēmu vietnes "Prolific" forumā ieskicēja Hola pārstāvētās Stenforda Biznesa skolas Biheiviorālās laboratorijas pētnieks.

Vietnes "Prolific" apkopotajā statistikā pa mēnešiem "lēciens" respondentu-sieviešu īpatsvarā jūlijā ir skaidri redzams.

Pirmā, kas nobīdes respondentu izlasē sasaistīja ar Frankas video, bija psiholoģe Ganna Šehtera. Piesardzīgi, kā jau zinātniekiem pienākas, psiholoģe simtprocentīgi neapgalvoja, ka ir atradusi grēkāzi, taču norādīja, ka šādu iespēju nevar izslēgt, "ņemot vērā abu notikumu – video publicēšanas un datu "nekārtību" – laiku un lietotājas sekotāju demogrāfiskos parametrus".
Platformas "Prolific" līdzdibinātājs Felims Bredlijs "The Verge" norādīja, ka pirms Frankas video respondentu-sieviešu īpatsvars bija aptuveni 50%, bet pēc video jau vismaz 75%. Kopumā šī anomālija sagandējusi datus 4600 pētījumos, kas bija aptuveni trešā daļa no tobrīd aktīvajām aptaujām platformā.

Par notikušo sūdzējušies arī respondenti, kas regulāri pilda aptaujas platformā "Prolific" – jaunu lietotāju masveida pieplūdums nozīmē, ka bija aizvien grūtāk atrast jaunas aptaujas. Kāds sūkstījās, ka iepriekšējo 30 dolāru vietā, ko ar aptauju aizpildīšanu varēja nopelnīt nedēļas laikā, nu atlikuši vien peniji.

"The Verge" uzrunāja arī jaunieti, kuras video izraisīja šo notikumu ķēdi. "Esmu saņēmusi dažus patiesi ļaunus komentārus, mani vienpersoniski vaino pašlabuma meklēšanā un vietnes "sabojāšanā"," norāda Franka, kura par konkrēto "TikTok" video nekādu atlīdzību neesot saņēmusi. Viņa, līdzīgi kā zinātnieki, pauda cerību, ka "Prolific" ieviesīs sistēmu, kas ļaus turpmāk izvairīties no šādām nobīdēm, kā arī prognozēja, ka viņas piesaistītās auditorijas interese drīz vien norims.
To jau šobrīd apliecina arī dati. "Prolific" līdzdibinātājs Bredlijs norāda, ka nu sieviešu īpatsvars atkal krīt un ir ap 60% no sākotnējiem 75-80% augstumiem.

Šis notikums gan var būt arī ar pozitīvu ieguldījumu sociālajās zinātnēs. Proti, daļa veco "Prolific" respondentu jau ir "profesionāli aptauju pildītāji", kas to darījuši gadiem. Ja subjekti pilda daudz šādu anketu, tie ar laiku apgūst trikus un jautājumu noformulēšanas metodes, kuras izmanto zinātnieki, attiecīgi arī pielāgo savas atbildes šķietami vēlamajam profilam. Kāda daļa no Frankas piesaistītajiem "Prolific" lietotājiem, visticamāk, platformā izvietotajās aptaujās piedalīsies arī pēc tam, kad sākotnējais popularitātes vilnis būs norimis pavisam, tādējādi atjauninot respondentu kopu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!