Foto: EPA/Scanpix/LETA
Operācija, kurai bija jāuzlabo pacientes dzīves kvalitāte, beigās noveda pie traģiska iznākuma. Proti, kādai hroniskas obstruktīvas plaušu slimības (HOPS) pacientei ASV tika transplantētas ar Covid-19 izraisītāju inficētas plaušas, mediķiem par to nenojaušot, jo standarta testi ar iztriepi no augšējiem elpceļiem šoreiz vīrusa klātbūtni neuzrādīja, vēsta "The Washington Post", atsaucoties uz 10. februārī publiskotu ziņojumu par šo gadījumu. Sieviete divus mēnešus vēlāk mira.

Sieviete sirga ar hronisku plaušu slimību – plaušu transplantācijas operācija bija cerība dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, ko neapgrūtina elpošanas problēmas. Donors bija kāda autoavārijā smagi cietusi sieviete, kā rezultātā viņai iestājās smadzeņu nāve jeb dziļš bezsamaņas stāvoklis, kuru raksturo pilnīgs un neatgriezenisks visu galvas smadzeņu funkciju zudums.

Pirms operācijas apstiprināšanas tika veikti visi nepieciešamie testi un analīzes gan pacientei, gan komā esošajai donorei, tostarp parastie Covid-19 testi ar iztriepes ņemšanu no deguna dobuma un kakla. Plaušas pārbaudītas neinvazīvi – ar datortomogrāfiju. Nekas aizdomīgs netika atrasts. Tostarp arī avārijā cietušās sievietes tuvinieki mediķiem apliecināja, ka sievietei neesot bijuši nekādi simptomi, kas varētu liecināt par infekciju – drudzis, klepus, galvassāpes, caureja. Donorei testi veikti 48 stunas pirms transplantācijas. Savukārt pacientei tests veikts 12 stundas pirms operācijas, un arī viņai rezultāts bijis negatīvs.

Operācija Mičiganas Universitātes slimnīcā noritēja bez sarežģījumiem, liecina ziņojums, kas publicēts medicīnas zinātnei veltītajā izdevumā "American Journal of Transplantation". Pēc operācijas paciente nogādāta intensīvās terapijas nodaļā, lai sāktu atlabšanas procesu, taču trīs dienas vēlāk sievietei parādījās smagi Covid-19 infekcijas simptomi. Tika veikts atkārtots tests ar iztriepes ņemšanu no deguna dobuma, un arī šoreiz elpceļos jaunā koronavīrusa klātbūtni tests neuzrādīja. Taču, ņemot vērā visus simptomus, sievietes ārstu Danielu Kolu tas nepārliecināja, tāpēc viņš nolēma analīzēm paņemt paraugus tieši no plaušām. Ārsta bažas apstiprinājās – plaušās atrasts SARS-CoV-2.

Likumsakarīgi, Kols uzreiz notikušo saistīja ar dažas dienas iepriekš veikto transplantāciju. "Es redzēju pacientes simptomus un biju visai nobažījies, ka inficēšanās varētu būt notikusi no donora – citādi būtu ļoti neparasti, ka vīruss atrasts dziļi plaušās, bet ne augšējos elpceļos," Kols skaidroja "The Washington Post". Tālāki izmeklējumi un paraugu ģenētiskā analīze viņa bažas apstiprināja – sieviete inficējusies tieši transplantācijas ceļā. Šis ir pirmais labi dokumentētais un oficiāli apstiprinātais gadījums, kad Covid-19 transmisija notikusi transplantācijas ceļā.

Četras dienas pēc operācijas saslima arī ķirurgs, vēstīts ziņojumā. Viņš sekmīgi atlaba, taču pacientes liktenis bija skarbāks. Ar katru nedēļu viņas veselības stāvoklis pasliktinājās. Kols ar komandu izmēģināja visas slimnīcā pieejamās terapijas metodes, tostarp divus remdesivīra kursus un konvalescentās plazmas terapiju, bet bez panākumiem. Sieviete mira 61 dienu pēc transplantācijas.

Kaut šis ziņojums iezīmē vēl vienu ceļu, kādā var notikt vīrusa pārnese, Kols uzsvēra, ka risks inficēties šādā ceļā aizvien ir ārkārtīgi zems, tāpēc šim gadījumam nevajadzētu būt tam, kas smagi slimu pacientu attur no orgānu pārstādīšanas operācijas. Ārsts norāda, ka šis gadījums palīdzēs uzlabot testēšanas procedūras nākotnē un ir skaidrs apliecinājums, ka pirms sarežģītām orgānu pārstādīšanas operācijām ar standarta testiem ne vienmēr var pietikt, lai izvērtētu riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!